Skip to content Skip to footer

  +36 1 465 3100      +36 1 465 3131      kapcsolat@medicover.hu

CA 15-3 laboratóriumi vizsgálat

A CA 15-3 (cancer antigén) olyan fehérje, melyet az emlő sejtjei termelnek. Általánosságban elmondható, hogy az egészséges sejtek is termelik, ugyanakkor a tumorsejtekben fokozott mértékben képződik. A fehérje nem okozója a rákos megbetegedésnek, csupán jelen van a rákos sejtekben.

Mi a vizsgálat célja?

A teszt nem alkalmazható szűrővizsgálatként, mivel az emlőrák korai stádiumú kimutatására nézve nem elég érzékeny. Elsősorban a kezelés monitorozására, valamint a betegség esetleges kiújulásának kimutatására alkalmas. A CA 15-3 vizsgálat eredményéből lehet következtetni arra, hogy van-e áttét a páciensnél.

A kezelés monitorozása a teszt segítségével rendszerint nem a terápia megkezdésekor indul, mert ilyenkor emelkedés, csökkenés, illetve átmeneti ingadozás is előfordulhat. Néhány hét elteltével azonban már indokolt.

Milyen esetben javasolt a vizsgálat elvégzése?

A vizsgálat az alábbi esetekben ajánlott:

  • Ha a mellrák kezelésének monitorozása a cél
  • A kezelés befejezését követően a betegség kiújulásának vizsgálatára
Laborvizsgálat vérvétel
Vérlemezek

Milyen mintára van szükség a vizsgálathoz?

A vizsgálathoz vénából vett vérmintára van szükség.

Mire utalhat az erdmény?

A CA 15-3 csökkent koncentrációja azt jelzi, hogy a szervezet jól reagál a kezelésre. Emelkedett érték a betegség súlyosbodására utal. Enyhe, illetve közepes mértékű CA 15-3 emelkedés előfordulhat máj – és hasnyálmirigyrák, cirrhosis, valamint az emlő jóindulatú rendellenességeinek esetében is.

Az érték emelkedése egészséges személyek bizonyos százalékánál is előfordulhat, ezért a teszt rákszűrésként nem végezhető.

Mi a teendő a vizsgálat után?

Kérjük, az eredménnyel minden esetben keresse fel a vizsgálatot elrendelő szakorvost.

CA 15-3 laboratóriumi vizsgálat - Medicover
Elérhetőségek

Üzenjen nekünk!

close-link