Skip to content Skip to footer

  +36 1 465 3100      +36 1 465 3131      kapcsolat@medicover.hu

Anti inkontinencia (TOT) műtét

Mi az inkontinencia?

Az akarattól függetlenül jelentkező, húgycsövön keresztül történő vizeletvesztést nevezzük inkontinenciának, mely lehet enyhe, középsúlyos és súlyos. Típusai szerint megkülönböztetünk egymástól stressz inkontinenciát, késztetetéses inkontinenciát, túlfolyásos inkontinenciát, valamint reflex inkontinenciát.

Kérjen időpontot!

Kollégáink minden kérdésre választ adnak!

Üzenjen nekünk!

Ügyfélszolgálatunk készséggel válaszol!

Mikor van szükség anti inkontinencia (TOT) műtétre?

A TOT műtét a vizeletcsepegés egyik formája, az úgynevezett stressz inkontinencia (hasprésre, erőlködésre bekövetkező vizeletvesztés) teljes vagy részleges megszüntetésére alkalmazható a konzervatív kezelési módszerek eredménytelensége esetén.

Anti inkontinencia (TOT) műtét

Hogyan zajlik a TOT műtét?

Az anti inkontinencia műtét altatásban vagy gerinc közeli érzéstelenítésben végezhető. A műtét felemelt lábakkal történő hanyattfekvő, ún. kőmetsző helyzetben történik.

Első lépésben a húgyhólyagba katétert helyezünk, melyen lebocsájtjuk a vizeletet. Ezután a húgycsőnyílás alatt kb. 2cm-rel a mellső hüvelyfalon 2cm-es metszést ejtünk. A húgycső két oldalán járatot készítünk a szeméremcsonton található foramen obturatoriumig (ovális, vagy szabálytalan háromszög alakú nyílás a csípőcsonton).

Ezután a combhajlatban a húgycsőnyílás szintje felett kb. 2-3cm-rel 1-1 5mm-es bőrmetszést ejtünk, majd ezen bőrmetszésen keresztül kívülről bevezetünk egy speciális nyársat, amivel átszúrjuk a foramen obturatorium membránját. A nyársat tovább vezetjük a húgyhólyag és a hüvely között egészen addig, amíg a nyárs végét a hüvelyfali metszésen ki nem toljuk.

Ekkor a gyárilag erre a célra kifejlesztett szövetbarát műanyag szalag végét rögzítjük a nyárs végére és a nyárssal behúzzuk a szalagot, melynek vége a combhajlatban a bőrön kívülre kerül. Ezt a műveletet jobb – és baloldalon is elvégezzük.

Az anti inkontinencia műtét végén a szalag feszülés mentesen a húgycső alatt rögzül, ahogyan az ábrán is látható. A szalag kilógó részeit mindkét oldalon levágjuk, majd a hüvelyfali sebet és a combhajlatban lévő sebeket felszívódó öltésekkel zárjuk. A hüvelybe braunollal átitatott hosszú törlőt helyezünk.

A műtét utáni napon reggel, a hüvelybe helyezett longettát és a hólyagkatétert kivesszük. Az első spontán vizeletürítés után ultrahanggal ellenőrizzük a húgyhólyag teltségét. Amennyiben nincs visszamaradt vizelet, a páciens hazabocsájtható.

Melyek a TOT műtét előnyei?

Az anti inkontinencia műtét előnye a megbetegedés hatékony, oki kezelése. A TOT műtét hatékonysága a teljes kontinenciát tekintve 80-85%-os, vagyis a vizeletcsepegés megszüntetése ilyen százalékban maradéktalanul megvalósul.

Mik a TOT műtét kockázatai?

A szövődmények gyakorisága az elvégzett műtétek számához viszonyítva elenyésző. A TOT műtét után jelentkezhet az úgynevezett késztetéses tünet (de novo urge tünet), ami azzal járhat, hogy a páciensnél hirtelen jelentkező vizelési ingerek lépnek fel. Ez az állapot átmeneti és spontán szűnhet, ám szükség lehet gyógyszeres kezelésre is. A beavatkozás után előfordulhat vérzés, szalagkilökődés, illetve a szalag általi húgycső, hüvely vagy húgyhólyag kimaródás.

Hogyan készüljek fel a műtétre?

A kezelőorvos kifejti az okot, amely az anti inkontinencia műtétet szükségessé teszi és összefoglalja a beavatkozás lényegét. A beavatkozás altatásban vagy gerinc közeli érzéstelenítésben végezhető el. Amennyiben az orvos gyógyszereket rendelt az anti inkontinencia műtét előtt, azokat a meghatározott időpontban kell bevenni, illetve el kell végezni a további, előírt teendőket.

inkontinencia

Mik a teendők az anti inkontinencia műtét után?

A beavatkozás után az érintett műtéti területen enyhe fájdalom jelentkezhet, melyhez bizonyos esetekben a combhajlatban a bőrmetszés területére kiterjedő véraláfutás társulhat. A hüvelyi sebből kevés vérszivárgás előfordulhat. A műtéti sebeket borító fedőkötést kezdetben nedvességtől védeni kell. Varratszedés nem szükséges, az öltések 4-6 hét alatt teljesen felszívódnak. Fertőzések megelőzésére, fájdalom csökkentésére orvosi utasításra gyógyszeres kezelés alkalmazandó.

A páciens kórházból történő távozása az anti inkontinencia műtétet követő 2. napon lehetséges.

Kényelmi szolgáltatások

Modern, kellemes hangulatú, légkondicionált egyágyas szobában helyezzük el ügyfeleinket. Minden szobához saját fürdőszoba, hűtőszekrény és televízió tartozik, valamint ingyenes WIFI hozzáférés is elérhető. Ügyfeleinknek egyéni nővér felügyelet is biztosítunk, aki a tartózkodása alatt segíti az Ön folyamatos gyógyulását.

Medicover Egészségpénztáron keresztül szolgáltatásaink akár 20% adó-, és további 10% egyedi kedvezménnyel vehetők igénybe!
Részletek >>

Anti inkontinencia (TOT) műtét - Medicover
Elérhetőségek

Üzenjen nekünk!

close-link