Szemészeti műtétek

Szemészeti beavatkozások, műtétek

Szemészeti rendelésünkön a szem különböző betegségeivel foglalkoznak szakorvosaink, ahol a panaszok és szűrővizsgálati jellegű ellenőrzéseken túl, adott esetben műtéti megoldásokkal is (pl. szürkehályog eltávolító műtét) állunk Ügyfeleink rendelkezésére. A szemészeti vizsgálat egyéni és családi kórelőzmény felvételével, az esetleges panaszok részletes kikérdezésével kezdődik.

Kérjen időpontot!

Kollégáink minden kérdésre választ adnak!

Üzenjen nekünk!

Ügyfélszolgálatunk készséggel válaszol!

Milyen tünetekkel forduljunk szemészhez?

  • Ha úgy érezzük, látásunkban romlás állt be, nem látunk élesen, szemeink fáradékonyak vagy hunyorgunk. Előfordulhat, hogy ez esetben szemüvegre van szüksége, melyet a szemész szakorvos állapít meg.
  • Ha a környezetében homályosan vagy torzan látja a tárgyakat, embereket. Ezek a tünetek utalhatnak a centrális látásromlásra, amely főleg időskorban fordul elő.
  • Ha szemei égnek, viszketnek, vörösek, vagy fájdalmat érez.
  • Ha szemei gyakran könnyeznek, vagy váladékoznak.
  • Érdemes rendszeres, ismétlődő fejfájásos panaszokkal is szemész szakorvoshoz fordulni, mivel a tünetek hátterében gyakran állhat szemnyomás emelkedés vagy valamilyen dioptriás probléma.
  • Amennyiben Ön cukorbeteg, javasolt évente legalább egyszer ellátogatnia szemészeti szűrővizsgálatra, mivel a diabétesznek súlyos, a szemet érintő szövődményei alakulhatnak ki. A leggyakrabbak a szemfenék ereiben bekövetkező elváltozások, ezek következtében történő bevérzés.
  • Amennyiben a családjában előfordult már zöldhályog (glaucoma), vagy Ön elmúlt 50 éves. A zöldhályog eleinte teljesen tünetmentes, ellenben a látóidegek sorvadását eredményezi, így rendkívül fontos a korai diagnózis.
  • Amennyiben Ön szürkehályogtól szenved, és ennek következtében látásában romlás állt be.

A szemészeti vizsgálat (illetve adott esetben a szemészeti műtét) azért fontos, mert az időben felfedezett betegségek kezelésével megelőzhetők későbbi súlyosabb szövődmények, esetleg a látásromlás kialakulása.

Műtéti lehetőségek a Medicover Kórházban

Szürkehályog műtét, műlencse beültetése

A szürkehályog, más néven cataracta a szemlencse részleges, vagy teljes elszürkülését jelenti. A szürkehályog az évek során fokozatosan kialakuló látásromlással járó betegség, mely fájdalommentes és az öregedési folyamat része. A betegség legjellemzőbb tünetei a homályos látás, az elhalványuló színek, rossz éjszakai látás, érzékenység az éles fényekre.

Kúszóhályog műtét

A kúszóhártya, vagy másnéven kúszóhályog a szaruhártyára ráhúzódó kötőhártya. A kötőhártya a szem fehérjéjét és a szemhéjak belső felszínét borító laza, áttetsző, erekkel szőtt hártya.  A kúszóhályog legtöbb esetben mind a két szemet érinti, és az orr felöli régióban fordul elő, elsősorban esztétikai megjelenése miattt lehet zavaró.

Fibróma eltávolítása

A fibróma olyan jóindulatú, kötőszöveti sejtekből álló szöveti burjánzás, amely az esetek többségében a középkor után alakul ki, elsősorban a nőknél. Előfordulása túlsúlyos személyeknél gyakoribb. Egészségügyi problémákat nem okoz, de előfordulhat hogy elhelyezkedéséből adódóan irritációnak van kitéve, vagy  esztétikailag zavaró. Eltávolítása sebészi kimetszéssel történik.

Ciszta eltávolítás

A szem ciszta vékony tokkal rendelkező, jóindulatú, vízzel teli hólyag, amely a kötőhártyán fordulhat elő. Kialakulásának oka a könnytermelő mirigy kivezető csövének elzáródása. A könnytermelő mirigyek a szem nedvesen tartását segítik elő. Az a szem, amely nem jut rendszeresen megfelelő mennyiségű könnyhöz, igen fájdalmassá válhat.

Árpa eltávolítása

Az árpa eltávolítása olyan szemészeti kisműtét, amely a szemhéj belső oldalán, a kötőhártya felől történik. A kiürülni nem tudó gennyes faggyúváladékot eltávolítjuk, és az esetek többségében létrejött gyulladásos sarjszövetet is kimetsszük. Az árpa eltávolítás végén nincs szükség a seb bevarrására. A beavatkozás után nyomókötést helyezünk a szemre.

Atheroma eltávolítása

Az atheroma, azaz faggyúmirigy vagy kásadaganat, közvetlenül a bőr alatt található tömött tokos, jóindulatú elváltozás. Kialakulását a faggyúmirigyek kivezetőcsövének elzáródása okozza. Nem csak esztétikai problémát okozhat, de be is fertőződhet, aminek következtében tályogok, majd tartósan váladékozó sebek alakulhatnak ki. Eltávolítása szemészeti kisműtét keretein belül történik.

A felső szemhéj bőrének lazasága (blepharochalasis)

A felső szemhéj bőrének olyan mértékű csüngése, amely a szemhéj nyitását nem vagy alig befolyásolja. Általában mindkét oldalon előfordul. A látást nem befolyásolja. A műtéti beavatkozás esztétikai célú. Általában akkor javasoljuk a műtétet, amikor a bőr a pillasoron támaszkodik.

Az alsó szemhéj befordulásának (entropium) kezelése

Az alsó szemhéj egészének befordulása a pillasornak a szemfelszínnel való érintkezését okozza. Szűnni nem akaró irritációs panaszokat, sok esetben pedig a szaruhártya kisebesedését okozza. A szemhéj befordulásának helyreállítása minden esetben műtéti, amely az esztétikai célon felül a szemgolyó épségének megőrzését, illetve regenerációját jelenti.

Az alsó szemhéj kifordulásának (ektropium) kezelése

Az alsó szemhéj egy- vagy kétoldali kifordulása leggyakrabban a korral járó kötőszöveti lazulások eredményeként jelentkezik, amelyet a szemhéj inas lemezének meggyengülése okoz. A szem kötőhártyája a külvilággal érintkezve folyamatos veszélynek van kitéve, ezért a betegség megszüntetése a szem megóvása miatt is javasolt az esztétikai célon felül.

Xanthelasma

A Xanthelasma a felső és az alsó szemhéjon található, az esetek többségében szimmetrikusan jelentkező, sárgás színű, enyhén kiemelkedő, bársonyos tapintású koleszterin lerakódás. Eltávolítása kimetszéssel történik.

Kényelmi szolgáltatásaink

Modern, kellemes hangulatú, légkondicionált egyágyas szobában helyezzük el ügyfeleinket. Minden szobához saját fürdőszoba, hűtőszekrény és televízió tartozik, valamint ingyenes WIFI hozzáférés is elérhető. Ügyfeleinknek egyéni nővér felügyelet is biztosítunk, aki a tartózkodása alatt segíti az Ön folyamatos gyógyulását.

Szemész szakorvosaink

Kérjük töltse ki űrlapunkat!
 
close-link
Laborcsomag árkalkulátor
 
[bt_cc id="5924"]
close-link
Kérjük töltse ki űrlapunkat!
 
close-link
Kérjük töltse ki űrlapunkat!
 
close-link