Skip to content Skip to footer

  +36 1 465 3100      +36 1 465 3131      kapcsolat@medicover.hu

Teljes gerinc MR

A nyaktól a kismedencéig terjedő gerincszakaszt, valamint a szerveket vizsgáló teljes gerinc MR elsődleges célja a daganatos, gyulladásos, valamint degeneratív elváltozások korai felismerése. Segítségével átfogó képet kaphatunk testünk és szerveink állapotáról. Az MR készülék által generált mágneses tér hatására a szervezetben bekövetkező energiaváltozásokat egy nagy teljesítményű számítógép részletes felbontású, háromdimenziós képpé alakítja. A Medicover Diagnosztikai Központjában zárt, de rendkívül rövid csővel működő berendezést használunk, ami az átlagnál 10 centiméterrel szélesebb, 70 cm átmérőjű, ezzel hozzájárulva a bezártság érzet csökkentéséhez.

Kérjen időpontot!

Kollégáink minden kérdésre választ adnak!

Üzenjen nekünk!

Ügyfélszolgálatunk készséggel válaszol!

Fontos azonban kiemelni, hogy a vizsgálat szűrő jellegű, az esetleges elváltozásokra fókuszál, az elváltozás típusát azonban nem határozza meg. A talált elváltozás részletes vizsgálatára az adott régióra irányuló, célzott MR vizsgálattal van lehetőség, melyet szükség esetén a kapott leletben a radiológus szakorvos pontosan megjelöl.

Gerinc MR

Milyen típusú betegségek diagnózisát segíti a teljes gerinc MR vizsgálat?

A teljes gerinc MR vizsgálat magában foglalja a nyaki-, háti-, és lumbalis gerinc szakaszokat. A vizsgálat során a gerincvelő is jól látható.

Nyaki gerincszakasz

A nyaki gerinc MR vizsgálat a nyaki gerinc fájdalmai, sérülései, a karba/karokba sugárzó zsibbadásokat vizsgálja.

Olyan fejfájások, szédülés, fülzúgás esetén is segítséget nyújthat, amelyeknek eddigi kivizsgálásai nem hoztak eredményt.

Amennyiben sérv, sclerosis multiplex gyanúja áll fenn, kontrasztanyagos vizsgálat javasolt. Minden egyéb esetben elegendő a natív vizsgálat.

Háti gerincszakasz

A háti gerinc MR a háti gerinc fájdalmai, sérülései, sérv gyanú, valamint sclerosis multiplex gyanú esetén kontrasztanyagos vizsgálat javasolt.

Lumbális gerincszakasz

Az ágyéki gerinc MR  a lumbalis gerinc fájdalmai, sérülései, deréktáji, combba-, lábba kisugárzó zsibbadások, fájdalmak, (porckorong) sérv gyanú, valamint sclerosis multiplex gyanú esetén kontrasztanyagos vizsgálat javasolt.

Mely testrészeket nem tartalmazza a vizsgálat?

A vizsgálat nem tartalmazza a koponya, vállak, karok, medence csípő ízületek és a lábak képalkotását. Kizárólag a gerincoszlopot, a test vázát vizsgálja, így elsődlegesen hátfájásos panaszok okának kiderítésében nyújt segítséget. Nem tartozik bele továbbá az erek vizsgálata.

Hogyan készüljön a teljes gerinc MR vizsgálatra?

Az MR vizsgálat előtt minden esetben javasolt a kezelőorvossal konzultálni a részletekről, bár a natív vizsgálat nem igényel különleges előkészületet.

Fontos tudni, hogy a nagy erejű mágneses tér miatt a vizsgálóhelyiségbe fém vagy fémet tartalmazó eszközt, tárgyat, tilos bevinni! Ez vonatkozik a testben lévő ékszerekre, piercingekre, illetve egyes sminktermékekben is lehet olyan anyag, amely befolyásolja a vizsgálat sikerességét.

Gerinc fájdalom kivizsgálása - Teljes gerinc MR

Kontrasztanyagos vizsgálat előtt mindenképpen szükség van szakorvosi konzultációra. Ennek a fajta vizsgálatnak az elvégzéséhez vesefunkciós laboreredményekre is szükség van, mely a kreatinint és a karbamid értékeket mutatja.

Kontrasztanyagos vizsgálat esetén, a vizsgálatot megelőző 6 órában már nem szabad enni.

Hogyan zajlik a teljes gerinc MR vizsgálat?

Hogyan zajlik a teljes gerinc MR vizsgálat?

Az MR felvételeket készítő gép egy nagy, vastag gyűrűhöz hasonlít, melynek aljában egy asztal mozog, amin a vizsgálat ideje alatt a páciens mozdulatlanul hanyatt fekszik, miközben a felvételek készülnek. A vizsgálat során az operátor több alkalommal bemegy a vizsgáló helységbe és áthelyezi a test éppen vizsgált régiójára a tekercset, mely a felvételek készítését segíti.

A vizsgálat ideje alatt végig mozdulatlanul kell feküdni. Az MR készülék zajos, kopogó, kattogó jellegű, gépzörej hallható a vizsgálat során, melynek intenzitása füldugó használatával csökkenthető. A vizsgálat ideje alatt kísérő tartózkodhat a helységben.

Mikor nem végezhető el a vizsgálat?

Ha a szervezetben bármilyen mágnesre reagáló anyag (ízületi protézis, szög, csavar, fémbillentyű, pacemaker, érszorító, implantátum stb.), van beépítve, a vizsgálat nem végezhető el. Ezek az erős mágneses térben a vizsgálat során elmozdulhatnak a helyükről, és súlyos esetben sérülést okozhatnak, továbbá értékelhetetlenné válhat a kapott kép a vizsgált szervről.

Van mellékhatása?

A vizsgálatnak nincs mellékhatása. Ha a páciens klausztrofóbiára hajlamos, a vizsgálat elvégzése nehézségekbe ütközhet. Ezt mérsékelheti az átlagosnál nagyobb, 70 centiméteres belső átmérő, mellyel MR készülékünk rendelkezik.

Fontos tudnivalók a teljes gerinc MR vizsgálattal kapcsolatban

Vizsgálati időpont foglalásához 100% előleg befizetése szükséges, melyet a vizsgálatot megelőzően, legalább 2 munkanappal korábban átutalással, vagy recepciónkon személyes befizetéssel szükséges teljesíteni. Az előleg befizetéséhez recepciónkon Egészségpénztári kártyát is elfogadunk. Az előlegfizetéssel kapcsolatban bővebb tájékoztatást kollégáinktól kaphat a telefonos időpontfoglalás alkalmával.

A vizsgálat teljes díját a vizsgálat páciens által történő esetleges megszakítása esetén is szükséges kifizetni. Amennyiben nem jelenik meg előjegyzett vizsgálati időponton és azt munkanapokon, legalább 2 munkanappal előtte nem mondta le, a Medicover fenntartja a jogot, hogy a nem lemondott vizsgálat díjának 100%-át visszatartsa.

Mikorra várható az eredmény?

Az elkészült felvételt a radiológus szakorvos véleményezi és az eredmény 5 munkanap múlva elérhetővé válik online rendszerünkben.

Teljes gerinc MR - Medicover
Elérhetőségek

Üzenjen nekünk!

close-link