Skip to content Skip to footer

  +36 1 465 3100      +36 1 465 3131      kapcsolat@medicover.hu

Traumatológia

Hogyan zajlik a vizsgálat és a diagnosztizálás?

Bejelentkezés után, előre egyeztetett időpontban a vizsgálat a kórelőzmény (anamnézis) felvételével kezdődik: a traumatológus szakorvos először a baleset körülményeiről és a panaszokról kérdezi ki a pácienst, majd az esetleges korábbi betegségeket (törés, műtét, rándulás stb.) méri fel. Ezután következik a panaszos testrész vizsgálata. Először megtekinti az érintett területet, majd funkcionális vizsgálatot végez: a kis- és nagy ízületek mozgásterjedelmét és deformitását, tengelyeltérését. Ezután ellenőrzi a végtagok érző, mozgató funkcióját és keringését. A vizsgálat alapján meghatározza a képalkotó vizsgálatokat, melyre a legtöbb esetben szükség van.

A korszerű digitális röntgenMR és CT gépeinkkel végzett vizsgálat után részletes képet kapnak orvosaink a sérülésről, mely segítségével pontos diagnózis állítható fel, mely alapján határoz a kezelés menetéről.

Hol vehető igénybe a vizsgálat? Válasszon Klinikát!

Kérjen időpontot!

Kollégáink minden kérdésre választ adnak!

Üzenjen nekünk!

Ügyfélszolgálatunk készséggel válaszol!

A traumatológia szó a görög eredetű trauma szóból ered, ami sebet, sérülést jelent. Nevéből eredően az orvostudomány e szakága a balesetekből vagy erőszakos cselekményekből származó sérülésekre, valamint ezek kezelésére és gyógyítására specializálódott.

A magyar nyelv baleseti sebészetként is használja a szakterület elnevezését.

Mivel foglalkozik a traumatológus?

A traumatológus szakorvos a sérülést követő elváltozások kezelésével, a fájdalom csillapításával és a balesetet megelőző anatómiai állapot helyreállításával foglalkozik. Abban az esetben, ha sérülés olyan mértékű, hogy nem állítható vissza teljes mértékben a korábbi állapot, a sérült testrész vagy szerv funkciójának minél nagyobb arányú helyreállítására törekszik.

A traumás esetek közé azokat a sérüléseket soroljuk, melyek valamilyen külső mechanikai behatás következtében alakulnak ki. Ilyenek a csonttörések, ízületi ficamok, rándulások, lágyrészek zúzódása, izom-, ín- és idegsérülések.

Traumatológiai szakrendelés

Milyen esetekkel keresheti fel a Medicover traumatológiai szakrendelését?

Akut műtéti beavatkozást, illetve komplex, több szakágat érintő kivizsgálást igénylő, erőszakos cselekményből vagy közlekedési balesetből eredő sérülések ellátására szakrendelésünkön nincs lehetőség!

Az azonnali ellátást igénylő súlyos sérülések, valamint sérülés együttesek ellátása az országosan szervezett ügyeleti rendszer szerint történik a súlyponti intézmények arra szakosodott sürgősségi egységeiben, ahol komplex ellátást biztosítanak a nap minden órájában.

A traumatológus szakorvosaink járóbeteg ellátás keretében, előre egyeztetett időpontban fogadják a pácienseket. A traumatológia szakrendelésünkön kisebb lágyrész sérülések ellátására, a végtagok kisebb töréseinek, rándulásainak, húzódásainak diagnosztizálására, valamint konzervatív kezelésére van lehetőség.

Az alábbi sérülésekkel javasolt szakorvosainkhoz fordulni:

  • Eszméletvesztéssel nem járó fejsebek és arc sérülések
  • Kisebb, nem artériás vérzéssel járó és érzés-, valamint funkció kiesést nem okozó végtag lágyrészsérülések és zúzódások
  • Ízületek nem nyílt rándulásai, húzódásai

Milyen kezelési módok érhetők el?

A felállított diagnózis alapján dönthet sebellátásról, törések, húzódások konzervatív kezeléséről (pl. brace vagy gipsz rögzítés),

Amennyiben olyan műtéti beavatkozás szükséges, ami nem igényel sürgősségi ellátást (Pl: térd meniscus sérülés, keresztszalag sérülés, váll rotator köpeny sérülés) azt kórházunkban is el tudjuk végezni fekvőbeteg ellátás keretében, ahol az ízületi sérüléseket a legmodernebb artroszkópos eljárásokkal gyógyítjuk.  Ebben az esetben az esetmenedzsereink irányításával az összes további kivizsgálást, műtétet és posztoperatív kezelést megszervezzük.

Előfordulhat, hogy akut műtéti beavatkozásra vagy kórházi megfigyelésre lesz szükség, ezért ilyenkor a primer ellátás után sürgősségi egységekbe irányítjuk a nálunk jelentkezett sérülteket.

A posztoperatív kezelésben ajánlott fizioterápia  (elektroterápia, galvánáramos kezelés, iontoforézis, Tens, diadynamikus kezelés, középfrekvencia/interferencia, szelektív ingeráram, ultrahang), gyógytorna, gyógymasszázs szintén elérhető Medicover Klinikáin járóbeteg rendelésein.

Traumatológia - Medicover
Elérhetőségek

Üzenjen nekünk!

close-link