Skip to content Skip to footer

  +36 1 465 3100      +36 1 465 3131      kapcsolat@medicover.hu

Menedzser laborcsomagok

Az állandó stressz, a feszített munkatempó, a mozgásszegény életmód, a rendszertelen és egészségtelen táplálkozás mind növelhetik bizonyos betegségek (az ún. menedzserbetegségek) kialakulásának kockázatát. A menedzser laborcsomag segítségével időben kiszűrhető a szív- és érrendszeri betegségek kockázata, az anyagcserezavarok, valamint a szervezetben jelen lévő gyulladások.

A fokozott igénybevétel okozta fáradékonyság, az alvászavarok és az abból adódó ingerlékenység különféle betegségeket jelezhet, amik gyakran vezetnek a teljesítmény csökkenéséhez, és közvetve a stressz fokozódásához is. Ezért ajánlott időben, már az általánosnak tűnő panaszok megjelenésekor kivizsgáltatni annak okát, hogy idejében kiszűrhető és csökkenthető legyen az egyes betegségek kialakulásának kockázata.

Webshop banner

Kérjen időpontot!

Kollégáink minden kérdésre választ adnak!

Üzenjen nekünk!

Ügyfélszolgálatunk készséggel válaszol!

Mikor ajánlott a menedzser laborcsomag elvégzése?

A Menedzser Laborcsomag kiemelten ajánlott 45 év felett, nőknek és férfiaknak egyaránt, nem csak stresszes munkavégzés esetén. A csomagban foglalt vizsgálatok elvégzése az általános egészségi állapot felmérésén túl hasznos lehet a betegségek kialakulásának megelőzésében is.

A Menedzser Laborcsomag és a Menedzser Prémium Laborcsomag az évenként javasolt nagylabor (nagyrutin) vizsgálatnál komplexebb, speciális vizsgálatokkal járul hozzá a betegségek kiszűréséhez.

50 év felett kibővített laborcsomagot ajánlunk nők és férfiak részére, melyet az életkori adottságokra való tekintettel állítottunk össze.

Milyen vizsgálatokat tartalmaz a Menedzser Laborcsomag?

Milyen vizsgálatokat tartalmaz a Menedzser Laborcsomag?

Vérképző rendszer működése

Vérkép: a vérben lévő alakos elemek, a vörösvértestek (vvt), fehérvérsejtek (fvs) és a vérlemezkék (THR) relatív és abszolút számának meghatározására szolgál. Ebből következtethet a szakorvos többek közt vérszegénységre, vérvesztésre, gyulladásos folyamatokra, vérképző szervek betegségére és véralvadási zavarokra.

Vas: a hemoglobinnak, a vér fő oxigénszállító fehérjéjének fontos alkotóeleme. Hiánya esetén vérszegénység alakul ki, csökkentve a vér oxigénszállító kapacitását.

Transzferrin (teljes vaskötő kapacitás): a vér fő szállító fehérjéje, melyből a szervezet vasraktárainak feltöltöttségére lehet következtetni.

Ferritin: májban termelődő fehérje, mely vasat köt meg. A szervezet vastartalmának jelzője, vashiány esetén szintje csökken. Emelkedett szint krónikus gyulladás, daganatos megbetegedés esetén alakul ki.

Szív- és érrendszer

Homocisztein: normál esetben nagyon kis mennyiségben van jelen a szervezetben, emelkedett értéke érbetegséget okozhat bármelyik szervben, leggyakrabban a szívben. Elősegíti a gyulladásos folyamatokat és a plakk képződést, ami az erek szűküléséhez és a kardiovaszkuláris betegségek kialakulásához vezethet.

Májfunkció

Bilirubin: a vörösvérsejtek sárga színű bomlástermékeként keletkezik a lépben, a májban és bizonyos nyirokcsomókban. Szintje a vörös vértestek fokozott lebomlása, májbetegségek és epeelfolyási akadály esetén emelkedhet.

GOT (glutamát-oxálacetát aminotranszferáz): az aminosavak anyagcseréjénél közreműködő enzim. Normál esetben kis mennyiségben van jelen a vérben, szervi károsodás esetén azonban értéke megemelkedik. Alacsonyabb GOT értékkel várandós kismamáknál találkozhatunk.

GPT (glutamát-piruvát aminotranszferáz): a májsejtekben termelődő enzim, ami az ott bekövetkezett károsodásokat mutatja. Normál esetben ez is kis mennyiségben van jelen a vérben, károsodás esetén emelkedik.

GGT (gamma-glutamil-transzferáz): a máj, a hasnyálmirigy és a vesék által termelt enzim. Értékét a máj és az epeutak vizsgálatánál nézik, a legmegbízhatóbb jelző paraméter.

Alkalikus foszfatáz: a fehérjék lebontását segítő enzim. Általában máj és csontbetegségek vizsgálatánál ad információt. Magas érték máj vagy csontbetegségre (pl. csontritkulás) utal, alacsonyabb érték oka lehet pajzsmirigy-alulműködés, alultápláltság vagy vérszegénység is.

Mikor ajánlott a menedzser laborcsomag elvégzése?
Zsír- és szénhidrát anyagcsere

Zsír- és szénhidrát anyagcsere

Vércukor: a vérben levő glükóz szintjének meghatározására szolgál, segítségével felismerhető a cukorbetegség. Megemelkedett szintje utal cukorbetegségre.

Koleszterin: a koleszterint legnagyobb mennyiségben a máj állítja elő, de egy részét táplálékkal vesszük magunkhoz. A máj által termelt koleszterin az epe előállításához nélkülözhetetlen. Laboratóriumi vizsgálat során meghatározzák az összkoleszterint és feltüntetik az LDL valamint HDL koleszterin arányát is.

  • Összkoleszterin:  Az LDL és a  HDL vérszérumban jelenlévő összmennyiségét illetve egymáshoz viszonyított arányát mutatja.
  • HDL koleszterin: a „védő” koleszterin. Az érfalban lerakodó koleszterint szállítja vissza a májba, megakadályozva ezzel az érelmeszesedést.
  • LDL koleszterin: „rossz” koleszterin. A májból a sejtek felé szállítja a koleszterint, ami lerakódhat az érfalakban, csökkentve rugalmasságukat és növelve az érelmeszesedés és a szívinfarktus kialakulásának kockázatát.

Triglicerid: a táplálkozás során bevitt zsírok alkotóelemei, melyek energiával látják el a szervezetet. Ideális esetben kis mennyiségben fordul elő a szervezetben, de túlzott szénhidrát bevitel esetén szervezetünk is triglicerideket állít elő.

Hemoglobin A1C: Hosszú távú vércukorszint jelző paraméter, segítségével megítélhető az elmúlt 6-10 hét átlagos vércukorszint értéke.

Vesefunkció

Teljes vizelet üledékkel: ez a vizsgálat fertőzés, anyagcsere rendellenesség és vesebetegség felismerésére szolgál.

Karbamid: az aminosavak lebontási terméke, szintén a veseműködés jelzője. Emelkedett szintje általában a veseműködés elégtelenségét jelzi.

Kreatinin (eGFR-rel): az izmokból származó fehérje lebomlási terméke, vérszintje a veseműködés jelzője. Emelkedett szintje általában a vese szűrletképzési problémáját jelzi, alacsonyabb szint pedig várandóság idején illetve öregedéssel alakul ki.

Húgysav: a purin vegyületek lebomlásából származó végtermék, ami az emésztés során kerül a keringésbe. A purin vegyületek táplálékból, fehérje formájában jutnak a szervezetbe. A húgysav kétharmada a vesén keresztül ürül ki a szervezetből. Emelkedett húgysav szint kialakulhat például, ha a vese húgysav kiválasztása nem megfelelő, vagy túlzott fehérje (hús) fogyasztása eset.

Pajzsmirigy funkció

TSH: A pajzsmirigyserkentő hormon, a TSH (thyreoidea stimuláló hormon) szintjét vizsgáljuk, mely az agyalapi mirigyben termelődik és a pajzsmirigy hormontermelését serkenti. Ha a TSH értéke emelkedett, a pajzsmirigy alulműködik, amennyiben pedig alacsonyabb a TSH értéke, a pajzsmirigy fokozott működése állhat a háttérben.

Milyen vizsgálatokat tartalmaz a Menedzser Prémium Laborcsomag?

Gyulladásos folyamatok

CRP: a CRP fehérje mennyiségét méri, ami gyulladás esetén termelődik a májsejtekben. Jellemzően bakteriális és gombás fertőzések esetén emelkedik meg a szintje radikálisan. A laborvizsgálat csak a szervezetben jelenlévő gyulladást tudja kimutatni, annak pontos helyét azonban nem. Gyulladás jelenléte esetén az esetleges panaszok ismeretében javasolt további vizsgálatok elvégzése.

Vörösvértest süllyedés: szervezetben zajló kóros folyamatokra hívja fel a figyelmet, elsősorban gyulladásra.

Milyen vizsgálatokat tartalmaz a Menedzser Prémium Laborcsomag?

A Menedzser Prémium laborcsomag a Menedzser Laborcsomag kiegészített változata, mely a fent felsorolt vizsgálatok mellett inzulin mérést, illetve a kardiovaszkuláris betegségek, a koszorúér betegség és az iszkémiás stroke kialakulásának lehetőségét vizsgáló PLAC tesztet tartalmazza.

Hogyan készüljek a laborvizsgálatra?

Hogyan készüljek a vizsgálatra?

A vérvételhez éhgyomor szükséges. A vizelet vizsgálathoz tiszta edényben leadott mintára van szükség.

Mikor várható az eredmény?

Menedzser Laborcsomag: a vizsgálatot követő 5. munkanap után.

Menedzser Prémium Laborcsomag: a mintavételt követő 17. munkanap után.

Menedzser laborcsomag - Medicover
Elérhetőségek

Üzenjen nekünk!

close-link