Skip to content Skip to footer

Ágyéki gerincstabilizáció TLIF eljárással

Az ágyéki gerincstabilizáció TLIF eljárással segíthet a beteg panaszainak csökkentésében, és az életminőség javításában. A beavatkozás elvégezhető minimál invazív eljárással, vagy nyílt eljárással. A módszer lényege, hogy a csigolyák közti eltávolított porckorong helyére csontot vagy műcsontot, valamint távtartót ékelünk be, illetve csavarokat vezetve az érintett csigolyákba hátulról, azokat rudakkal kötjük össze, így stabilizálható a gerinc.

Kérjen időpontot!

Kollégáink minden kérdésre választ adnak!

Üzenjen nekünk!

Ügyfélszolgálatunk készséggel válaszol!

Milyen betegségek esetén nyújthat segítséget az ágyéki gerincstabilizáció TLIF eljárással?

Gerinc instabilitás

Gerinc instabilitás alatt alapvetően a csigolyák közti kóros túlmozgást értjük, de ide soroljuk azokat az állapotokat is, amelyekben látványos túlmozgás nincs, de a panaszok és a radiológiai képanyagok alapján felmerül, hogy nem teljesen stabil két csigolya kapcsolata. Ezek közé tartoznak azok az esetek is, amikor a páciensen gerincműtétet végeznek, amelynek célja a csigolyák összenövesztése, de azok mégsem nőnek össze, hanem álízület (pseudoarthrosis) képződik a két csigolya közt, azaz a műtét után mégsem válik stabillá a gerincszakasz. Fontos még említeni a csigolyacsúszást is, mely nem feltétlen jár a megcsúszott csigolya kóros mozgásával, de lehet attól még fájdalom forrása és így igényelhet stabilizációt.

Ágyéki csigolyák közti kapcsolat károsodása

Az ágyéki csigolyák közt a kapcsolatot biztosító porckorongok, kisízületek és a szalagrendszer meggyengülhetnek vagy károsodhatnak, emiatt lehet szükség az ágyéki gerinc stabilizációjára. Az ágyéki gerincstabilizáció TLIF eljárással segíthet a beteg panaszainak csökkentésében, és az életminőség javításában.

Gerincszakaszok

Hogyan alakul ki a betegség?

A gerincinstabilitást általában kopásos vagy elhasználódásos folyamatok okozzák, de veleszületett deformitás is állhat a hátterében.

Ezek okozhatnak derékfájdalmat, illetve abban az esetben, ha az említett elváltozásokhoz a gerinccsatorna, valamint a gyökcsatornák szűkülete társul, úgy a megszorult ideggyökök, illetve gerincvelő végéből származó cauda rostok funkciózavara léphet fel.

Mik a tünetek?

A következő panaszokra érdemes figyelni:

  • lokális fájdalom (derékfájdalom, medence fele húzódó fájdalom)
  • alsó végtagi zsibbadás, érzéscsökkenés
  • alsó végtagokba sugárzó fájdalom
  • vizelési és székletürítési problémák
  • férfiaknál impotencia
  • gáttáji érzészavar

Ha az ideggyök megnyomódik, akkor az ellátási területén érzészavart, zsibbadást vagy fájdalmat okozhat, súlyos esetben az ideggyök által ellátott izmok ereje csökkenhet, akár bénulás is bekövetkezhet.

A húgyhólyag és a végbél záróizmai is meggyengülhetnek, amely vizelési, és székelési problémákhoz vezethet, férfiaknál impotenciát okozhat.

Hogyan kezelhető a gerinc instabilitás és az ágyéki csigolyák közti kapcsolat károsodása?

Az ágyéki gerincstabilizáció TLIF eljárással véglegesen rögzítheti a gerincet, amelynek eredményeként megszűnhetnek a kóros mozgások, és egyúttal  felszabadíthatóak a megszorult idegelemek. Ha megszűnnek a kóros mozgások, a lokális fájdalmak mérséklődése, az idegelemek felszabadításával pedig az egyéb tünetek javulása várható.

Mikor indokolt a műtét?

Ritkán van szükség műtétre. Amennyiben az Ön panaszai több hónap alatt sem javulnak, illetve konzervatív kezelésekre nem reagálnak, az orvos felajánlhatja a műtét lehetőségét.

Mi történik az ágyéki gerincstabilizáló TLIF eljárással végzett műtét során?

A TLIF eljárás során, a csigolyák közül eltávolított porckorong helyére csont vagy műcsont, illetve távtartó kerül beékelésre, valamint csavarokat vezet az  orvos az érintett csigolyákba hátulról, azokat rudakkal köti össze, ami által stabilizálható a gerinc. E mellett amennyiben az ideggyökök megszorult állapotban vannak, úgy azok is felszabadításra kerülnek.

A TLIF minimál invazív formája esetén mini metszéseken keresztül történik a behatolás. Az ideggyök felszabadítása, valamint az implantátum behelyezése az izomzat minimális leválasztásával érhető el. Ennek következtében, a klasszikus nagy középvonalas feltáráshoz képest az izomzat jobban megkímélődik a műtét során.

A TLIF nyílt formája esetén középvonalas hátsó feltárásból történik a behatolás. A páciens izomzata mindkét oldalon leválasztásra kerül a gerincről a szükséges magasságban, ezáltal láthatóvá válnak az anatómiai képleteket. Ez után történik meg az ideggyök felszabadítása, a porckorong eltávolítása és annak a helyre távtartó behelyezése.

Mi történik az ágyéki gerincstabilizáló TLIF eljárással végzett műtét során?

A műtéteknél vékony csövet hagyunk hátra (drain), melynek célja, hogy a seb zárása után, ha még van szivárgó vérzés, akkor az kiürülhessen a sebből.

A szakorvosi konzultáció során, a műtét tervezésénél a pácienssel egyeztetésre kerülnek a beültetett implantátumok.

Az újabban beültetett implantátumok nem mágneseződnek, azaz MR kompatibilisek, így azokkal a szervezetben bármilyen vizsgálatot lehet később végezni. Az implantátumok nem kerülnek később eltávolításra, és nem jellemző, hogy valaki allergiás lesz rájuk.

Milyen veszélyei lehetnek a műtétnek?

A legkörültekintőbb műtéti eljárás mellett is felléphetnek szövődmények. Korábban már operált gerinc esetében ennek kockázata magasabb lehet.

A megszorult ideggyök vagy idegrost károsodása léphet fel (amely nem feltétlenül okoz tünetet, vagy maradandó károsodást). Ha az idegelem károsodik, akkor az általa ellátott területen észlelhető érzészavar, izomerő csökkenés, súlyos esetben bénulás jöhet létre. További, műtét közben esetlegesen fellépő szövődmény lehet, a durazsák sérülése, amely okozhat agyhártyagyulladást vagy sebgyógyulási zavart, melyek miatt újabb műtét végzése válhat szükségessé. A gerinc előtt húzódó nagy erek is megsérülhetnek a műtét során, de ennek esélye nagyon kicsi. Felléphet vizelet-, székletürítési zavar, férfiaknál potencia zavar. Előfordulhat még komplikációként vérrögösödés, amely trombózishoz vezethet. A műtét után kialakulhat álízület, amely szintén újabb műtétet vonhat maga után.

Medicover kórház műtét

Mire számítson a műtét után?

Amennyiben nem lép fel komplikáció, a páciens a műtét másnapján már képes a sétára.

A műtétet követően rendszeres gyógytornát kell kezdeni.

A drain csövet szintén a műtét másnapján vesszük ki.

Ha továbbra sem merül fel probléma, a beteg 2-4 napon belül haza térhet. A varratszedésre 1-2 héttel a műtét után kerül sor, ez idő alatt nem tanácsos, hogy a sebet víz érje.

Általánosságban elmondható, hogy a műtét után ülő munkakörbe 6-12 hét után lehet visszatérni, fizikai munkakörbe ennél hosszabb idő után (akár 6 hónap is lehet). A műtét sikeressége, és a végleges állapot általában a beavatkozást követő 1 év után értékelhető.

Mit okozhat, ha nem kezelik?

Amennyiben elmarad a javasolt műtét, a betegnél fenn maradhat a derékfájdalom, illetve fokozódhat is, emellett az ideggyöki, vagy cauda rost megnyomódása, megszorulása alsó végtagi fájdalmat, izomerő gyengülést, bénulást, vagy a vizelési és székelési zavar fennmaradását vonhatja maga után. Amennyiben ideggyöki, cauda rost megnyomódás állt fenn a betegnél, de nem okozott korábban tünetet, úgy a feljebb felsorolt tünetek alakulhatnak ki.

Mit foglal magában az ágyéki gerincstabilizáló TLIF műtét ára a Medicover Kórházban?

Az ágyéki gerinc stabilizáció TLIF eljárással magában foglalja a műtét költségét, valamint a műtét utáni kórházi tartózkodás és az utólagos kontroll díját.

A beültetésre kerülő implantátumot a konzultáció során a műtétet végző szakorvos határozza meg az eset függvényében. Az oldalon megjelölt ár ennek függvényében változhat.

Az előzetes szakorvosi konzultáció, valamint a műtétet megelőző vizsgálatok díja nem képezi a műtéti díj részét, ezek költségéről érdeklődjön Ügyfélszolgálatunkon.

Mit foglal magában az ágyéki gerincstabilizáló TLIF műtét ára a Medicover Kórházban

Kényelmi szolgáltatások

Modern, kellemes hangulatú, légkondicionált egyágyas szobában helyezzük el ügyfeleinket. Minden szobához saját fürdőszoba, hűtőszekrény és televízió tartozik, valamint ingyenes WIFI hozzáférés is elérhető. Ügyfeleinknek egyéni nővér felügyelet is biztosítunk, aki a tartózkodása alatt segíti az Ön folyamatos gyógyulását.

Medicover Egészségpénztáron keresztül szolgáltatásaink akár 20% adó-, és további 10% egyedi kedvezménnyel vehetők igénybe!
Részletek >>

Ágyéki gerincstabilizáció TLIF eljárással - Medicover