Skip to content Skip to footer

  +36 1 465 3100      +36 1 465 3131      kapcsolat@medicover.hu

Gasztroenterológia

Hol vehető igénybe a vizsgálat? Válasszon Klinikát!

Milyen tünetek esetén érdemes felkeresni gasztroenterológiai szakrendelést?

Minden olyan esetben célszerű gasztroenterológus szakorvoshoz fordulni, amikor emésztésünk megváltozik. Bizonyos ételek fogyasztása intoleranciát okozhat, vagy akár allergiás reakciót is kiválthat, ami a gyomor és bélrendszeri tünetek mellett ronthatja életminőségünket is. Előfordulhat továbbá, hogy a bevitt táplálékok lebontása és felszívódása nem megfelelő és emiatt emésztésünk, székelésünk megváltozik, aminek felderítéséhez szintén gasztroenterológiai kivizsgálás szükséges.

Kérjen időpontot!

Kollégáink minden kérdésre választ adnak!

Üzenjen nekünk!

Ügyfélszolgálatunk készséggel válaszol!

A gasztroenterológia a belgyógyászat egyik szakága, mely a nyelőcső, a gyomor és bélrendszer, valamint a máj, epe és hasnyálmirigy működésére és betegségeire specializálódott.

Elnevezése egy ógörög eredetű összetett szóból ered: a gasztro szó gyomrot, az entero „bélhez tartozó”-t, a logosz pedig tudományt jelent.

A panaszok gyakran lelki okokra vezethetők vissza. Felgyorsult életvitelünk és a mindennapokban jelenlévő stressz hatására kialakuló pszichoszomatikus betegségek hasi panaszokat okozhatnak.

Az alábbi tünetek tartós fennállása esetén  gasztroenterológiai szakrendelés felkeresése javasolt:

 • hasi diszkomfort érzés, hasi fájdalom
 • étvágytalanság, fogyás
 • nyelési fájdalom illetve nehézség
 • falat elakadás érzése
 • émelygés, hányinger
 • refluxos panasz
 • haspuffadás
 • gyomorégés
 • sűrűn váltakozó széklet
 • székrekedés
 • hasmenés
 • véres széklet

A gasztroenterológiai vizsgálatok elsődleges célja a betegségek korai stádiumban történő felismerése a teljes gyógyulás érdekében. Jó példa erre a vastagbélrák, ahol a tünetek a kezdeti szakaszban többnyire nem észlelhetők, ezért különösen fontos az időben történő diagnosztizálás. A daganatok 90%-a ebben az esetben polipból alakul ki, ami korai stádiumában felismerve endoszkópos beavatkozással eltávolítható lenne.

Amennyiben a páciensnek visszatérő, vagy hosszabb ideje fennálló panaszai vannak, javasoljuk a  gasztroenterológiai szakrendelés mielőbbi felkeresését.

Milyen betegségekkel foglalkozik a gasztroenterológia?

Az alábbi (emésztőrendszeri és ahhoz kapcsolódó) betegségek diagnosztizálásában és kezelésében nyújthat segítséget gasztroenterológus szakorvos:

 • ételintolerancia, ételallergia
 • irritábilis bél szindróma
 • nyelőcső, gyomor és nyombél betegségek (pl.: reflux, nyombélfekély, gyomorfekély, gyomorégés, gyomorpuffadás, gyomorhurut)
 • egyéb gyomor – és bélrendszeri betegségek (pl.: tejcukor-, vagy glutén-érzékenység, diszbakteriózis)
 • gyulladásos bélbetegségek (pl.: Chron-betegség, fekélyes vastagbél gyulladás, divertikulosis, vékonybél gyulladás)
 • daganatos betegségek (polip, vastagbélrák, vékonybél daganat, gyomorrák)
Gasztroenterológiai vizsgálat

A gasztroenterológiai vizsgálat menete

Az első konzultáció alkalmával a gasztroenterológus szakorvos felveszi az anamnézist: kérdéseket tesz fel korábbi betegségekről, szedett gyógyszerekről, és az aktuális panaszokról. Ezt követően fizikális vizsgálatot végez. A páciens hasát sztetoszkóppal és tapintás útján megvizsgálja, majd tájékozódik az esetleges fájdalmas pontokról és az adott esetben megnagyobbodott hasűri szervekről (máj, lép).

Az elsődleges vizsgálatokat követően a szakorvos meghatározza, hogy milyen további vizsgálatokra lesz szükség.

Milyen gasztroenterológiai vizsgálatok érhetők el a Medicovernél?

Klinikáinkon a gasztroenterológia szakrendeléshez kapcsolódóan az alábbi vizsgálatok állnak rendelkezésre a diagnózis felállításához:

Milyen kezelési lehetőségek vannak gasztroenterológiai problémákra?

A diagnózis felállítása után az esetek többségében gyógyszeres kezeléssel és étrendi, illetve életmódbeli változtatással enyhíthető, illetve szüntethető meg a panasz. Egyes állapotok endoszkópos beavatkozással is kezelhetők (pl. polip eltávolítás), vannak azonban olyan esetek is (epekő, daganatok), ahol a gyógyuláshoz műtéti beavatkozás szükséges.

Hogyan épül fel az emésztőrendszer?

Az emberi szervezet működéséhez szükséges energia felvételére és feldolgozására az emésztőrendszer (apparatus digestorius) szolgál, amit a felvett tápanyagokból és vízből állít elő. Emésztőrendszerünk a felvett táplálékot enzimek segítségével monomerekké (a szervezet számára hasznosítható legkisebb anyagokká) bontja, ezek biztosítják majd a szervezet energiaellátását. Az energia előállításához szükséges legfontosabb monomerek az aminosavak, zsírsavak, nukleotidok és monoszacharidok.

Az emberi emésztőrendszer 3 részre tagolható: elő-, közép- és utóbélre.

Az előbél további 2 szakaszra bontható: az első szakasza a szájüreg, ami a táplálékot készíti elő aprítással és falatképzéssel a különböző enzimhatásokra: Már itt elkezdődik a keményítő lebontása a nyálban található amiláz enzim segítségével. A második szakasz a garattal kezdődik, majd a nyelőcsővel folytatódik, melyen keresztül a táplálék a gyomorba jut. A gyomor összekeveri, tárolja és előemészti a táplálékot. Ezeken kívül védelmi funkciót is ellát, hiszen a bejutó mikroorganizmusok egy része itt elpusztul.

A középbélhez tartozik a vékonybél, ahol az emésztés és a felszívódás túlnyomó része történik.

Emésztőrendszer felépítése

A gyomor által előkészített táplálék emésztését az emésztőmirigyek (hasnyálmirigy, máj) által termelt emésztőenzimek, valamint a vékonybél nyálkahártyája által termelt bélnedv végzi. A tápanyagok felszívódást a vékonybél felszínén található bélbolyhok segítik, melyek sokszorosára növelik a vékonybél tápanyagfelvételre képes belső felszínét.

A megemésztett táplálék után visszamaradt salakanyag a vékonybélből a vastagbélbe távozik. Ez a szakasz már az utóbél részét képezi. Emésztés ezen a szakaszon már nem történik, csak víz, ionok és egyes vitaminok szívódnak fel a vastagbél falán keresztül. A vastagbél a visszamaradt béltartalmat továbbítja a végbél felé, ahol fokozatosan székletté alakul és távozik a szervezetből.

Gasztroenterológia - Medicover
Elérhetőségek

Üzenjen nekünk!

close-link