Gasztroenterológia

A gasztroenterológia a belgyógyászat egyik szakága, mely a nyelőcső, a gyomor és bélrendszer, valamint a máj, epe és hasnyálmirigy működésére és ezek betegségeire specializálódott.

Elnevezése egy ógörög eredetű összetett szóból ered: gasztro szó gyomort, az entero „bélhez tartozó”-t, a logosz pedig tudományt jelent.

Kérjen időpontot!

Kollégáink minden kérdésre választ adnak!

Az emésztőrendszer felépítése
Az emésztőrendszer felépítése

Hogyan épül fel az emésztőrendszer?

Az emberi szervezet működéséhez szükséges energia felvételére és feldolgozására az emésztőrendszer (apparatus digestorius) szolgál, amit a felvett tápanyagokból és vízből állít elő. Emésztőrendszerünk a felvett táplálékot enzimek segítségével monomerekké (a szervezet számára hasznosítható legkisebb anyagokká) bontja, ezek biztosítják majd a szervezet energiaellátását. Az energia előállításához szükséges legfontosabb monomerek az aminosavak, zsírsavak, nukleotidok és monoszacharidok.

Az emberi emésztőrendszer 3 részre tagolható: elő-, közép- és utóbélre.

Az előbél további 2 szakaszra bontható: az első szakasza a szájüreg, ami a táplálékot készíti elő aprítással és falatképzéssel a különböző enzimhatásokra: Már itt elkezdődik a keményítő lebontása a nyálban található amiláz enzim segítségével. A második szakasz a garattal kezdődik, majd a nyelőcsővel folytatódik, melyen keresztül a táplálék a gyomorba jut. A gyomor összekeveri, tárolja és előemészti a táplálékot. Ezeken kívül védelmi funkciót is ellát, hiszen a bejutó mikroorganizmusok egy része itt elpusztul.

A középbélhez tartozik a vékonybél, ahol az emésztés és a felszívódás túlnyomó része történik.

A gyomor által előkészített táplálék emésztését az emésztőmirigyek (hasnyálmirigy, máj) által termelt emésztőenzimek, valamint a vékonybél nyálkahártyája által termelt bélnedv végzi. A tápanyagok felszívódást a vékonybél felszínén található bélbolyhok segítik, melyek sokszorosára növelik a vékonybél tápanyagfelvételre képes belső felszínét.

A megemésztett táplálék után visszamaradt salakanyag a vékonybélből a vastagbélbe távozik. Ez a szakasz már az utóbél részét képezi. Emésztés ezen a szakaszon már nem történik, csak víz, ionok és egyes vitaminok szívódnak fel a vastagbél falán keresztül. A vastagbél a visszamaradt béltartalmat továbbítja a végbél felé, ahol fokozatosan székletté alakul és távozik a szervezetből.

Milyen tünetek esetén érdemes felkeresni gasztroenterológiai szakrendelést?

Minden olyan esetben célszerű gasztroenterológus szakorvoshoz fordulni, amikor emésztésünk megváltozik. Bizonyos ételek fogyasztása allergiás reakciót válthat ki,  ami a gyomor és bélrendszeri tüneteket mellett ronthatja életminőségünket is. Előfordulhat továbbá, hogy a bevitt táplálékok lebontása és felszívódása nem megfelelő és emiatt emésztésünk, székelésünk megváltozik, aminek felderítéséhez szintén gasztroenterológiai kivizsgálás szükséges.

Sok esetben azonban ezen panaszok lelki eredetűek is lehetnek, mivel emésztőrendszerünk rendkívül érzékenyen reagál a lelki történésekre. Felgyorsult életvitelünk és az állandó stressz hatására kialakuló pszichoszomatikus betegségek általában hasi panaszokkal is járnak.

Az alábbi tünetek tartós megléte esetén ajánlott gasztroenterológiai szakrendelés felkeresése:

Gasztroenterológia

Fontos azonban kiemelnünk, hogy a gasztroenterológiai vizsgálatok legfontosabb célja a betegségek korai stádiumban történő felismerése a mielőbbi gyógyulás érdekében. Emiatt tartós panaszok esetén semmiképp ne halogassuk a szakorvos felkeresését. Példaként említhető a vastagbéldaganat, ugyanis a daganatok 90%-a polipból alakul ki, ami korai stádiumban felismerve endoszkópos beavatkozással gyógyítható lenne.

Milyen betegségekkel foglalkozik a gasztroenterológia?

Emésztőrendszeri panaszok

Az alábbi emésztőrendszeri megbetegedések diagnosztizálásában és gyógyításában nyújthat segítséget gasztrorenterológus szakorvos:

  • emésztési problémák
  • nyelőcső, gyomor és nyombél betegségek (pl.: reflux, nyombélfekély, gyomorfekély, gyomorégés, gyomorpuffadás, gyomorhurut)
  • hasi panaszok, puffadás
  • nem javuló gyomorrontás
  • egyéb gyomor – és bélrendszeri betegségek (pl.: tejcukor-, vagy glutén-érzékenység,)
  • gyulladásos bélbetegségek (pl.: Chron-betegség, fekélyes vastagbél gyulladás, divertikulosis, vékonybél gyulladás)
  • székelési szokások megváltozása
  • daganatos betegségek diagnózisa (polip, vastagbélrák, vékonybél daganat, gyomorrák)

Hogyan zajlik a diagnosztizálás?

Ha a kialakult panaszok tartósak, először háziorvosunktól szükséges beutalót kérni gasztroenterológiai szakrendelésre.

Az első konzultáció alkalmával a gasztroenterológus szakorvos először anamnézist készít: kérdéseket tesz fel korábbi betegségekről, szedett gyógyszerekről, és az aktuális panaszokról. Ezt követően fizikális vizsgálatot végez. A vizsgálóágyon hanyatt fekve, hasunkat szabaddá téve megtapintja a hasat, tájékozódik az esetleges fájdalmas pontokról és az esetlegesen megnagyobbodott hasűri szervekről (pl. máj, lép).

Az elsődleges vizsgálatok nyomán a szakorvos eldönti, hogy mely további vizsgálatokra lesz szükség.

Milyen gasztroenterológiai vizsgálatok érhetők el a Medicovernél?

Klinikálinkon gasztroenterológia szakrendelés keretében az alábbi gasztroenterológiai vizsgálatok állnak rendelkezésre a diagnózis felállításához:

Gasztroszkópia - Medicover Diagnosztika
Gasztroszkópia

Milyen kezelési lehetőségek vannak gasztroenterológiai problémákra?

A diagnózis felállítása után a legtöbb esetben gyógyszeres kezeléssel és étrendi illetve életmódbeli változtatással orvosolható a panasz. Bizonyos kórképek endoszkópos beavatkozással is kezelhetők (pl. polip eltávolítás), vannak azonban olyan esetek is (epekő, daganatok), ahol a gyógyuláshoz műtéti beavatkozás szükséges.

Kérjük töltse ki űrlapunkat!
 
close-link
Laborcsomag árkalkulátor
 
1
1
1

Amennyiben az elvégzett laborvizsgálatok térítési díjának összege nem haladja meg a 4 000 Ft-ot,
akkor minimális 4 000 Ft vizsgálati díjat számítunk fel.


ÖsszesenFt
close-link