Skip to content Skip to footer

  +36 1 465 3100      +36 1 465 3131      kapcsolat@medicover.hu

Longo műtét aranyér kezelésére

A Longo műtét az előrehaladott, III.-IV. stádiumban lévő aranyérbetegség kezelésére szolgáló műtéti eljárás. A beavatkozás során a végbél utolsó szakaszának nyálkahártyáján körkörös kimetszéssel az előesést okozó többlet-nyálkahártyahenger kerül eltávolításra.

Miért alakul ki az aranyérbetegség?

Mi az aranyér?

A finom ér és ideghálózattal átszőtt végbél, illetve az azt borító nyálkahártya szervezetünk egyik legérzékenyebb területe. A végbél megfelelő működéshez elengedhetetlen szerep jut az azt átszövő érhálózatnak, valamint az érpárnázottságnak, ugyanis ezeknek az úgynevezett arteriovenózus érpárnáknak a feladata, hogy a tér mindhárom irányában kiterjedve hermetikus zárást biztosítsanak a végbélnek. Ezen érpárnák részét képezik a körkörösen elhelyezkedő visszerek, az aranyerek is.

Akkor beszélhetünk aranyérbetegségről, ha az érhálózat kitágul, és az érpárnát rögzítő kötőszövet megnyúlik. A vénák fala ilyen esetben egyre vékonyodik, egyre sérülékenyebb lesz, végül a bennük pangó vérrel együtt súlyuknál fogva kicsúsznak a végbélnyíláson, és az aranyér a végbélzáró-izmok közé szorul.

Az aranyérbetegség kialakulásának leggyakoribb kiváltó oka a kötőszöveti gyengeség, mely örökletes, így ha már korábban előfordult a családban aranyérbetegség, érdemes fokozottan figyelni a tünetekre. Közvetlen kiváltó ok lehet a székelés közbeni erőlködés, nőknél terhesség esetén a kismedencei vénákra nehezedő nyomás, valamint nagyban elősegítheti a kialakulását az ülő, mozgásszegény életmód, a rostszegény táplálkozás, valamint az elhízás.

A kialakult aranyérbetegség vissza nem fordítható állapot, kezelés nélkül fokozatosan rosszabbodik és komoly szövődmények is kialakulhatnak.

Kérjen időpontot!

Kollégáink minden kérdésre választ adnak!

Üzenjen nekünk!

Ügyfélszolgálatunk készséggel válaszol!

Külső és belső aranyér

Mik az aranyérbetegség tünetei és stádiumai?

Az aranyérbetegség gyakran sokáig nem okoz tüneteket. Később azonban a székletürítést követően a tágult vénák vérezhetnek, jellegzetesen, vércsíkot húzva a székleten vagy a toalettpapíron. A vérzés nem jár fájdalommal, mennyisége rendszerint csekély.

Előrehaladottabb stádiumban az aranyeres csomók (nodus) kitüremkedése is megfigyelhető a végbélnyílás körül. Fájdalom jobbára székeléskor jelentkezik, de azt követően sem szűnik meg teljesen, kellemetlen, feszítő, szúró érzés maradhat vissza, ami üléskor is gondot okozhat. A kívülre került csomó felszíne sebesre dörzsölődhet, váladékozhat.

Fontos azonban kiemelni, hogy e tüneteket más végbélbetegségek (gyulladás, polip, végbélsipoly stb.) is okozhatják ezért megjelenésük esetén javasolt mielőbb proktológus szakorvoshoz fordulni.

Az aranyérbetegségeknél különbséget teszünk külső és belső aranyér közt. A végbél külső, bőrrel fedett részén kialakuló aranyeret hívjuk külső aranyérnek, a végbél belső, nyálkahártyával borított részén kialakuló aranyeret pedig belső aranyérnek. Az aranyér típusának pontos meghatározását proktológus szakorvos tudja elvégezni, végbéltükrözéses vizsgálatot követően.

A belső aranyér esetében a csomók nagyságának és előreesésének függvényében 4 stádiumot különböztetünk meg. Ezek a stádiumok azonban nem tükrözik feltétlenül a beteg panaszainak súlyosságát.

  1. stádium: a csomók vérezhetnek, de nincs előreesés, se fájdalom
  2. stádium: nyomás fokozására (székelés) az ércsomó előreesik, de spontán visszahúzódik
  3. stádium: hasprés, székelés esetén a csomók előreesnek, és csak az ujjak segítségével helyezhetők vissza.
  4. stádium: az erek megtöretődnek, ezáltal kiürülésük lehetetlenné válik, akut fájdalom jelentkezik, az aranyeres csomók kizáródnak.

Jelentkezzen be a +36 1 465 3131 telefonszámon

Aranyér stádiumai

Mikor ajánlott a Longo műtét?

A kisebb fokú aranyeres panaszok kezelése konzervatív módon történik kenőcsök, kúpok, életmód és táplálkozásbeli változtatások, nagyobb csomók esetén pedig gumigyűrű segítségével. Ha a kezelés hatástalan, valamint a tünetek hosszú ideje állnak fenn, ajánlott lehet a műtéti kezelés.

Előrehaladott, III., illetve IV. stádiumú belső aranyér esetén minden esetben műtéti kezelés ajánlott. A hagyományos műtéti eljárás mellett ilyen esetekben, ha a nyálkahártya, az aranyeres csomók nagyfokú körkörös előesése figyelhető meg, a Longo műtét, azaz a körkörös nyálkahártya-kimetszés jelenthet hatékony megoldást.

Mi történik a Longo műtét során?

A műtétet megelőző konzultáció során proktológus szakorvosa részletes tájékoztatást ad a műtétet megelőző szükséges vizsgálatokról, valamint a műtét menetéről és annak kockázatairól.

A műtét általános, vagy gerincvelői érzéstelenítésben történik. A beavatkozás során az előreesés megszűntetésére a végbélcsatorna nyálkahártyájából egy speciális körkörös bélvarrógép (PPH gép) segítségével hengert metsz ki a szakorvos, a szövetek egyesítésére pedig ezzel egy időben varratsort hoz létre. A műtét során az érző bőrfelület nem érintett, bőrsebzés nem történik.

A beavatkozás során az aranyerek és a végbél nyálkahártya előesését okozó szövettöbblet kimetszésre, az aranyereket tápláló verőerek átmetszésre kerülnek.  Ennek eredményeképpen javul a vénás kiáramlás, kiürülnek a véredények, ezzel a belső és külső aranyerek elsorvadnak, a szövettöbblet megszűnik.

A műtét időtartama 20 perc.

Műtét a Medicover Kórházban

Mik az eljárás előnyei?

Az eljárás legnagyobb előnye a hagyományos aranyérműtéthez képest, hogy a műtét során bőrsebzés nem történik, ezáltal a műtét utáni fájdalom minimális, lerövidül a kórházi tartózkodás időtartama, valamint a gyógyulás ideje, aminek eredményeként a páciens rövid időn belül visszatérhet a munkához és normál életviteléhez.

Milyen veszélyei lehetnek a műtétnek?

Mint minden orvosi beavatkozásnak, így a Longo műtétnek is lehetnek veszélyei és szövődményei. A beavatkozás után előfordulhat végbél körüli véraláfutás, a kis bőrfüggelékek vizenyője, duzzanata, vagy gyulladása. A műtétnek ritkán, de lehetnek gyulladásos szövődményei, melynek megelőzésére antibiotikumot adunk a páciensnek.

Mire számíthatok a műtét után?

A műtétet követő órákban minimális végbéltájéki fájdalom jelentkezhet, melyet injekciós fájdalomcsillapítóval enyhítünk. A műtét másnapján ez a fájdalom minimálisra csökken és meg is szűnik.  Ekkor várható az első székletürítés is, mely fájdalommal nem, de minimális vérzéssel járhat. A műtétet követő második napon a páciens távozhat kórházunkból.

A műtétet követő napokban végbélnyílás körüli véraláfutás, enyhébb duzzanat, gyulladás jelentkezhet. A műtétet követő héten, a panaszok enyhülésével a fizikai terhelés fokozható, erős fizikai igénybevétel, sportolás, tartós ülés, préselés azonban csak később megengedett.

A széklet állagának fenntartásához a megszokott diéta rostos táplálékokkal való kiegészítése, bő folyadék bevitel javasolt.

Medicover Egészségpénztáron keresztül szolgáltatásaink akár 20% adó-, és további 10% egyedi kedvezménnyel vehetők igénybe!
Részletek >>

Longo műtét - Medicover
Elérhetőségek

Üzenjen nekünk!

close-link