Skip to content Skip to footer

  +36 1 465 3100      +36 1 465 3131      kapcsolat@medicover.hu

Bizonytalan hasi panaszok (IBS) kivizsgálása

A csomagban foglalt vizsgálatok bizonytalan eredetű hasi fájdalom, haspuffadás, széklet problémák esetén indokoltak.  Az IBS laborcsomag az emésztő rendszer (bél, máj, hasnyálmirigy) működését, valamint a tej és glutén okozta panaszok hátterét vizsgálja.

Webshop banner

Kérjen időpontot!

Kollégáink minden kérdésre választ adnak!

Üzenjen nekünk!

Ügyfélszolgálatunk készséggel válaszol!

Mi az irritábilis bél szindróma?

Az irritábilis bél szindróma az emésztőrendszer funkcionális rendellenessége, mely székelési problémákkal (hasmenés vagy székrekedés), hasfájással illetve puffadással járhat. A többnyire fiatal felnőtt korban jelentkező betegség Magyarországon a lakosság közel egyötödét érinti. Az irritábilis bél szindróma kockázatát a bél fokozott érzékenysége, a helytelen táplálkozás, stressz, valamint a dohányzás és a túlzott alkoholfogyasztás jelentősen megnöveli.

Az IBS laborcsomagban vizsgált tételek

Vérkép

A fehér- és vörösvérsejt, hemoglobin és hematokrit, trombocita szám valamint a vörösvérsejt és a fehérvérsejt paramétereivel foglalkozunk. A fehérvérsejtek az egész testben megtalálhatóak, a vérben és nyirokrendszerben egyaránt.

A vörösvérsejtek képzését stimuláló hormon az eritropoetin, amely a vesében termelődik. A vörösvértestek szállítják testünkben az oxigént és fontos szerepet játszanak a széndioxid szállításban is.

Süllyedés

A szervezetben zajló kóros folyamatokra hívja fel a figyelmet, alkalmas a betegségek monitorozására. Értéke fertőző betegségek, gyulladás és rosszindulatú daganatok, súlyos vérszegénység, vese- és pajzsmirigybetegség esetén emelkedett.

CRP

A CRP fehérje gyulladás esetén termelődik a májsejtekben. Szintje a gyulladás súlyosságával arányosan emelkedik. A gyulladás elmúltával értéke csökken.

Laborvizsgálat
Májfunkció vizsgálat

Májfunkció vizsgálat

májfunkció vizsgálat (Bilirubin, GOT, GPT, GGT, ALP, Kolinészteráz) tájékoztatást ad a máj gyulladásos állapotáról, az epe kiválasztásról és a gyógyszerek, alkohol, drog, illetve egyéb toxikus anyagok májkárosító hatásáról.

Vesefunkció vizsgálat

A vesefunkció vizsgálat során a vese kiválasztó működését, illetve annak beszűkülését (pl. gyulladás) nézzük. A vizsgált tételek: kreatinin, karbamid, húgysav.

Vércukor

A vérben lévő glükóz (szőlőcukor) szintjének meghatározására szolgál. Felismerhető vele a cukorbetegség (diabétesz mellitusz), illetve ellenőrizhető vele a cukorbeteg vércukorszintje. A vércukorszint szabályozásában legfontosabb szerepet betöltő hormonok a vércukorszintet csökkentő inzulin és a vércukorszintet emelő glukagon. Mindkettőt a hasnyálmirigy termeli. A vércukorszint a nap bármely szakában mérhető, de ha nem éhgyomorra történik a vérvétel, akkor az eredményt befolyásolják az elfogyasztott ételek, italok, valamint a fizikai aktivitás.

Hasnyálmirigy funkció

A hasnyálmirigy működését vérvétellel történő laborvizsgálat (amiláz, lipáz) segítségével vizsgáljuk.

Székletvér

A székletvér vizsgálat a vastagbélrák korai stádiumban való kimutatását segíti elő, valamint a vérszegénység okát is felfedheti. Pozitív eredmény esetében a székletben vagy vér -, vagy a vizsgálatot zavaró (interferáló) anyag található. Ebben az esetben többszöri mintavételre van szükség annak érdekében, hogy az időszakos vérzéseket kimutassák, illetve kiszűrjék az álpozitív eredményeket.

Széklet tenyésztés

A széklettenyésztés segítségével kimutathatóak a székletben lévő kórokozók. A vizsgálatra például hasi panaszok, hasmenés, fertőzés gyanúja esetén kerül sor. Az orvos akkor kérhet széklettenyésztést, ha hasmenése már több napja tart, és ha vér és/vagy nyák látható lazább székletében.

Széklet pancreas specifikus elasztáz

A székletmintában található, hasnyálmirigy által termelt elasztáz 1 enzim mennyiségét méri és elégtelen emésztőenzim termeléssel járó hasnyálmirigy betegségek diagnosztizálására használható.

Nutritív allergén specifikus panel

Az ételallergia vizsgálat a leggyakrabban előforduló 20 allergént foglalja magában.

Tumor marker laborvizsgálat

Cöliakia specifikus antitestek (szöveti transzglutamináz)

A vizsgálat olyan autoantitestek kimutatására irányul, melyeket az immunrendszer a búzában, árpában és rozsban található étkezési fehérjékre (glutén és gliadin) termel válaszként.

A termelt autoantitestek gyulladást okoznak a belekben és károsítják a bélfalakat, ami alultápláltsággal és felszívódási zavarokkal összefüggő tüneteket okoz.

Laktóz intolerancia genetikai vizsgálata

A csomagban foglalt laktózérzékenység vizsgálat vérmintából történő genetikai vizsgálat, ezért nincs szükség laktóz tartalmú folyadék elfogyasztására.

  • Korábban már igazolt laktózérzékenység esetén a negatív eredmény azt jelzi, hogy másodlagos laktóz-intolerancia áll fenn, ami azt jelenti, hogy átmeneti, műló laktózérzékenységről beszélünk.
  • Pozitív  eredmény esetén tartós laktóz intoleranciáról beszélünk, azaz a teljes életen át fennáll, mert az oka genetikai eredetű.

Az IBS laborvizsgálat eredménye önmagában még nem elég a diagnózis felállításához. A megfelelő életmód és táplálkozási szokások kialakításához, gasztroenterológus szakorvosunk rendelkezésére áll.

Hogyan készüljek a vizsgálatra?

A vizsgálat napján éhgyomor szükséges, valamint a vizsgálat során 3 székletminta leadása is szükséges.

Mikor várható az eredmény?

A vizsgálatot követő 7. munkanap után, a széklet pancreas vizsgálati rész pedig a 12 munkanap után.

Vérvétel
IBS laborvizsgálat - Medicover
Elérhetőségek

Üzenjen nekünk!

close-link