Skip to content Skip to footer

  +36 1 465 3100      +36 1 465 3131      kapcsolat@medicover.hu

Thrombophylia (trombózisra való hajlam) vizsgálata

A csomag a veleszületett és szerzett véralvadási zavarok kivizsgálását segíti. A véralvadási zavarok trombózist (vérrög képződést, elzáródást), illetve embóliát okozhatnak. A csomag tartalmazza az alvadásban szerepet játszó véralvadási faktorok és funkciójuk mérését.

Az artériás és vénás trombózisra vonatkozó genetikai hajlamot pedig a z MTHFR (C677T, 1298C, MTRRA2756G, MTR A66G) genetikai teszt segítségével vizsgáljuk.

Webshop banner

Kérjen időpontot!

Kollégáink minden kérdésre választ adnak!

Üzenjen nekünk!

Ügyfélszolgálatunk készséggel válaszol!

Mi a trombózis?

Trombózis egy olyan betegség, mely során a vénákban vérrög (trombus) képződik, ami részben vagy egészében elzárhatja a vér útját. A vérrögök kialakulását a vér alvadási zavara okozza.

A vérrögök a keringési rendszer különböző területein keletkezhetnek, leggyakrabban azonban a mélyvénákban alakulnak ki, jellemzően az alsó végtagon, mivel itt a vérkeringés könnyebben lelassulhat. Vérrög kialakulhat a felső vénákban is, ez azonban többnyire ártalmatlan és könnyen kezelhető.

Ha a keletkező vérrög lazán kapcsolódik az érfalhoz, könnyen leválhat és a levált vérrög (embolus) elkezd sodródni a vérárammal. A levált vérrög akkor okoz komoly problémát, ha egy szűkebb érszakaszhoz érkezve beékelődik és elzárja a vér útját. Ilyenkor embólia alakul ki. A láb vénáiból leváló vérrögök általában keresztül jutnak a szíven és a tüdőben zárnak el egy vagy több artériát, tüdőembóliát okozva.

A trombózisra utaló tüneteket fontos, hogy komolyan vegyük, hogy a nagyobb baj megelőzhető és elkerülhető legyen. A leggyakoribb tünetei a feldagadt, piros, érintésre érzékeny, meleg végtag, ami legtöbbször a lábfej, boka, vagy a comb környékén jelentkezik. A duzzanat folyadék felgyülemlés (ödéma) miatt alakul ki, ami kezeletlenül később fekélyek kialakulását okozhatja. A tüneteket tapasztalva mielőbb keressünk fel sürgősségi ellátó helyet.

Mélyvénák a lábon

Mitől alakul ki?

Az érpályán belül kialakuló véralvadásnak, a vérrögök kialakulásának több oka is lehet:

 • érfal sérülése: a sérülés helyén a vérlemezkék (trombociták) összetapadnak
 • kialakulhat tartós ágyhoz kötöttség, műtét vagy sérülés miatti rögzítés, vagy visszértágulat nyomán vérkeringés lassulása miatt
 • vér alvadékonyságának fokozódását előidéző tényezők által: orális fogamzásgátlók, szív- illetve vesebetegségek, terhesség, dohányzás, hosszú repülőút
 • öröklött genetikai eltérések: pl. a Leiden-mutáció miatt.

Milyen vizsgálatokkal szűrhető a trombózisra való hajlam (trombophylia)?

A vér alvadása több véralvadási faktor (fehérje) összetett működése által valósul meg. Ha az egyensúly valamelyik egység hiánya vagy hibája miatt felbomlik, vérzékenység, vagy indokolatlan véralvadás (trombózis) alakul ki. A hibákat általában valamilyen genetikai eltérés okozza, növelve a trombózisra való hajlamot.

A trombózisra való hajlam szűrhető, a véralvadásban szerepet játszó fehérje természetű anyagok genetikai rendellenességei vérvizsgálat keretében kimutathatók.

A trombózisra való hajlam laboratóriumi csomag az alábbi vizsgálatokat tartalmazza:

 • Protein C: a túlzott vérrögképződést akadályozó rendszer alkotóeleme. Segítségével a véralvadás csak a sérülés helyén megy végbe és csak addig marad fenn, amíg szükség van rá, utána feloldódik. A protein C az alvadék feloldási folyamatát szabályozza. Alacsony szintje a vérben túlzott vérrögképződésre utal, növelve a trombózisra való hajlamot.
 • Protein S: a túlzott vérrögképződést akadályozó rendszer másik alkotóeleme, a Protein C segítségével szabályozza a véralvadékok feloldódását. Alacsony szintje a vérben túlzott vérrögképződésre, trombózis hajlamra utal.
Női nemi hormonok labor
 • Anti-thrombin III: gátolja számos véralvadási faktor hatását, megelőzve a túlzott vagy nem megfelelően lezajló alvadást. Alacsony szintje fokozza a véralvadást.
 • Prothrombin idő: a vér alvadékonyságának vizsgálatára használják. A véralvadást beindító enzimrendszer működését mutatja. A protrombinidő megmutatja, hogy mennyi idő telik el, amíg az alvadék kialakul. Alacsonyabb érték fokozott vérzékenységgel járhat.
Laborvizsgálat vérvétel
 • APTI (aktivált partialis thromboplastin idő): a véralvadást szabályozó egyik enzimrendszer működését ellenőrzi. Azt az időt méri, ami az alvadásig eltelik.
 • Prothrombin génmutáció: az egyik legfontosabb genetikai rizikófaktor a vénás trombózis kialakulására. A génmutáció következtében fokozódik a véralvadási rendszer aktivitása, így nő a hajlam mind vénás, mind artériás trombózisra. A génmutáció jelen lehet heterozigóta (egy normál és egy mutáns gént tartalmazó) és homozigóta (két mutáns gént tartalmazó) formában. A homozigóta forma ritka, de a megléte esetén a trombózis hajlam a normális 25-szöröse.
 • Lupus antikoaguláns: a trombozis hajlamot fokozó foszfolipid antitestek funkcionális tesztje. Lupus antikoaguláns pozitivitása növeli a trombózis hajlamot valamint vetéléseket okozhat.
 • Foszfolipid antitestek: gátolják az alvadási folyamat foszfolipid fehérjéinek aktivitását, melynek következtében alvadási zavar, érelzáródás, jöhet létre.
 • APC rezisztencia: a trombózis leggyakoribb genetikai hajlamosító tényezőjének, a Leiden-mutációnak kimutatására szolgál. A mutáció miatt az aktivált V. véralvadási faktor fehérjeláncát az aktivált protein C (APC) nevű enzim nem képes bontani. Az alvadást elősegítő faktorok bomlásának lassulása következtében a betegeknek fokozottan alvadékony a vére, így trombózisra hajlamosak.
 • Homocisztein: normál esetben nagyon kis mennyiségben van jelen a szervezetben, emelkedett értéke érbetegséget okozhat bármelyik szervben, leggyakrabban a szívben (myokardiális infarktus. coronária betegség) és az agyban (stroke).

Milyen esetben javasolt a trombózishajlam vizsgálat?

A trombózis hajlam vizsgálatának elvégzése az alábbi esetekben kiemelten javasolt:

 • trombózis családi halmozódása esetén, különösen, ha közvetlen felmenőnél 50 éves kora előtt alakult ki trombózis
 • meddőség illetve ismétlődő vetélések esetén

Továbbá érdemes elvégeztetni a laborvizsgálatot:

Vérminta
Vérvétel

Hogyan készüljek a vizsgálatra?

A vizsgálat vérminta levételével történik, ami nem igényel semmilyen előkészületet.

A vizsgálatokat nem lehet értékelni Syncumar, Marcumar illetve újtípusú antikoaguláns gátlók szedése mellett.

Mikor várható az eredmény?

A vizsgálatot követő 20 munkanapon belül.

Trombózisra való hajlam (trombophylia) laboratóriumi vizsgálata - Medicover
Elérhetőségek

Üzenjen nekünk!

close-link