Nőgyógyászat

A méh szerepe és felépítése

A női reproduktív rendszer igen bonyolult. A női szerv petesejteket termel és  hordoz, ugyanakkor képes táplálni és védeni a fejlődő magzatot.

A méh (uterus) három részre különíthető el: hüvely, méhnyak és maga a méh. Szerepe szerint befogadja a megtermékenyített petét, hogy a magzat kifejlődjön, majd a kilencedik hónap környékén megszülessen. Továbbá táplálja a fejlődő magzatot. Amikor a magzat eléri a megfelelő fejlettségi szintet, izomfalának összehúzódásaival segíti elő annak világra jöttét, megszületését.

A méh fordított körte alakú szerv, mely a kismedencében helyezkedik el. Falát nagyrészt tömör simaizom alkotja. Hossza 7-8 cm, szélessége mintegy 5 cm. Súlyát tekintve 30-120 grammot nyom. Azon nők esetében akik már szültek, mérete valamivel nagyobb.

A petefészek belső elválasztású mirigy, páros szerv. Mandula nagyságú, mely a nemi érettség eléréséig nyugalomban van, majd női ivarsejteket, tüszőhormonokat és sárgatest hormonokat kezd el termelni. Működése körülbelül 28 naponként változik. Funkciója a változó korban megszűnik.

Nőgyógyász

Mit vizsgál a nőgyógyász szakorvos?

A rendszeres nőgyógyászati szűrővizsgálat kiemelten fontos preventív jellegű vizsgálat, melynek elsődleges célja bizonyos, szexuális úton terjedő fertőzések, illetve a rák megelőző állapotainak időbeni felismerése, diagnosztizálása. A nőgyógyászati vizsgálat a méh, a petefészkek és az emlők vizsgálatából, valamint méhnyak szűrésből (citológia) áll. Az évi rendszerességgel elvégzendő nőgyógyászati szűrővizsgálaton kívül a páciens akkor keres fel nőgyógyász szakorvost, ha nőgyógyászati jellegű problémai vannak (pl. rendszertelen menstruációs ciklus, alhasi görcsök, emlő elváltozások, stb.), vagy várandós.

Általános nőgyógyászati vizsgálat részei

Milyen tünetekkel forduljak nőgyógyászhoz?

  • Vérzészavar esetén
  • A menstruáció során fellépő tünetek (fájdalom, erős hasi görcs, ájulás, rendszertelen ciklus) esetén
  • Hormonális változások okozta panaszokkal (hajhullás, fokozott szőrnövekedés, bőrelváltozások, acne, fokozott súlygyarapodás a fogamzásgátló szedésének időtartama alatt, hőhullámok, ritmuszavarok, krónikus fáradtság a változó korban)
  • Emlő elváltozásokkal (fájdalom, váladékozás, csomó vagy göb tapintása az emlőben, hónaljban, a mell formájának megváltozása, a mellbimbó tartós behúzódása, az emlő bőrének megváltozása esetén)
  • Ha a szeméremtest viszket, ég, hólyagos elváltozások, szemölcsök találhatóak rajta, a nagyajkakban csomó, duzzanat tapintható
  • Amennyiben a hüvely ég, viszket, megváltozik a folyás színe, szaga, állaga
  • Fájdalmas szexuális együttlét esetén, ha kellemetlen vizelési ingert érez együttlét után

A nőgyógyászati vizsgálat menete

Emlő vizsgálat

Amennyiben a páciens kéri, a nőgyógyászati szűrővizsgálat keretein belül az emlők vizsgálata tapintással történik, melynek során a mell, valamint a hónalj tájékon található eltéréseket keressük. Abban az esetben, ha rákmegelőző állapot gyanúja merül fel, ultrahang vizsgálat, illetve mammográfiás vizsgálat javasolt.

Kolposzkópia

kolposzkóp egy fénykibocsátó és nagyító rendszer, mely a test és az élő szövet egyes részeinek többszörös (általában 5-30-szoros) nagyítására alkalmas.

A nőgyógyászati szűrővizsgálat során a feltáró lapoccal eltartott hüvelyfalak lehetővé teszik a méhnyak láthatóságát. Maga a vizsgálat fájdalommentes, és a hüvely feltárását követően mindössze néhány percet vesz igénybe. Az ecetsavval érintett méhnyak felszínén a hámeltérések kontrasztosabbá, jól kivehetővé válnak.

Hüvelyi ultrahang

A nőgyógyász szakorvos a vizsgálat során a zselével bevont vizsgálófejet finoman becsúsztatja a hüvelybe. A fej mozgatásával a teljes kismedence láthatóvá válik. A hüvelyi ultrahang  segítségével a méh elhelyezkedéséről, nagyságáról, szerkezetéről, adott esetben fejlődési rendellenességekről és kóros elváltozásokról kaphatunk képet.

Méhnyakrák szűrés

A  méhnyakrák szűrés során a hüvely feltárását követően a méhszáj felszínéről, valamint a nyakcsatorna kezdeti szakaszáról a nőgyógyász szakorvos a sejtvételi eszköz segítségével váladék mintát (kenetet) vesz, melyet egy tárgylemezre visz fel.

A kapott sejtmintát a későbbiekben a citopatológus szakember mikroszkópos vizsgálatnak veti alá, majd kiértékeli. Az esetleges kóros állapotokra a kenetben található hámsejtek elváltozásaiból lehet következtetni.

 

Mi az a méhnyakrák?

A méhnyakrák az emlőrák után a második leggyakoribb rosszindulatú daganatos női betegség. Főként 30-40 éves kor között fordul elő, de az utóbbi időben a fiatalabb korosztályt is egyre inkább érinti. Magyarországon évente 1000-nél több betegséget diagnosztizálnak. Sajnálatos módon a betegek többsége korábban soha nem vett részt szűrővizsgálaton.

A méhnyakrák sokáig tünetmentes, panaszokat általában későn okoz. A rendellenes vérezgetés és szokatlan folyás felhívhatják a figyelmet a betegségre. A szűrés során, még a panaszok megjelenése előtt találhatunk olyan elváltozásokat, melyek rákmegelőző állapotra vagy korai rákra utalnak. A korai stádiumban lévő rákos megbetegedések közel száz százalékban gyógyíthatók. Ha a betegség már kifejlődött, a komplex kezelés annál hatásosabb, minél korábban került diagnosztizálásra.

Laborvizsgálati csomagok

laborvizsgálati csomagok a nőgyógyászati betegségek korai felismerésében és a prevenciós szűrések tekintetében is fontosak lehetnek. Magánklinikáinkon több százféle laborvizsgálatot végzünk.

Kérjük töltse ki űrlapunkat!
 
close-link
Laborcsomag árkalkulátor
 
1
1
1

Amennyiben az elvégzett laborvizsgálatok térítési díjának összege nem haladja meg a 4 000 Ft-ot,
akkor minimális 4 000 Ft vizsgálati díjat számítunk fel.


ÖsszesenFt
close-link