Skip to content Skip to footer

  +36 1 465 3100      +36 1 465 3131      kapcsolat@medicover.hu

Vállműtét (stabilizációs műtétek, nyitott vállműtét)

Mi okozza a vállpanaszokat?

A változó életkor különböző vállproblémák kialakulásával járhat, de a kopáson túl panaszt okozhat továbbá valamilyen sérülés vagy túlterhelés is. Egyes esetekben a váll fájdalmát nem vállízületi probléma okozza, hanem valamilyen más területről kisugárzó gyulladás.

A vállak instabilitásának egyik oka lehet, ha a felkar gömbje nagyobb, mint az azt tartó vállöv. Ahhoz, hogy stabil vagy normál helyzetben maradhasson, a vállat izmok, inak és szalagok segítségével rögzíteni kell.

Kérjen időpontot!

Kollégáink minden kérdésre választ adnak!

Üzenjen nekünk!

Ügyfélszolgálatunk készséggel válaszol!

Tekintve, hogy az ízületi tok csontos alapja kifejezetten sekély, az ízület stabilizálását a vápa porcos pereme, a környező inak, valamint az izmok segítik elő. Amennyiben ezek a képletek sérülnek, az instabil ízület mellett visszatérő ficamok (előre illetve hátra történő ficam, különböző irányú ficam) jöhetnek létre.

A váll a test egyik legösszetettebb és leginstabilabb ízülete, mely könnyen megsérülhet. A vállízület három csontból áll: clavicula (kulcscsont), scapula (lapocka) és humerus (felkarcsont). A váll az emberi test legmozgékonyabb ízülete.

Mi történik a vállműtét előtt?

  • A diagnózis felállításához ortopéd sebészünk alaposan megvizsgálja a páciens vállát, röntgenfelvételt készít és fizikális vizsgálatokat végez.
  • Részletesen kikérdezi a beteget (írja le pontosan a fájdalmat, szenved-e más ízületi fájdalomtól, voltak-e a múltban olyan sérülései, amelyek hatással lehettek a válla jelenlegi állapotára). Ezt követően néhány gyakorlat segítségével megvizsgálja a vállízületek erejét és mozgástartományát.
  • Amennyiben törés gyanúja merül fel CT vizsgálat, szakadás esetén MR vizsgálat segíti a pontos diagnózis felállítását.
Mi okozza a vállpanaszokat?

Milyen műtéti eljárásokat végzünk?

Többféle műtét létezik a váll traumás, vagy egyéb, erőltetéséből fakadó izom-, kötőszöveti vagy ízületi sérülések kezelésére. A Medicover magánkórházban, sok éves tapasztalattal rendelkező, gyakorlott sebészeink a legmodernebb technikákkal és eszközökkel hajtják végre az alábbi vállműtéteket:

  • vállízületi ficam illetve porcsérülés miatt végzett stabilizációs műtét
  • vállízületi porcos gyűrűtárcsa sérülés miatt végzett stabilizáló műtét
  • nyitott vállműtét
  • rotátorköpeny rekonstrukció

Vállízületi ficam illetve porcsérülés miatt végzett stabilizációs műtét

A műtét célja:

A váll ismétlődő elülső-alsó ficamának és az ezzel járó fájdalomnak a megszüntetése oly módon, hogy a váll stabilizációjában szerepet játszó, leszakadt szalagokat és ízületi tokot a csontos vápaperemen helyére rögzítjük. Az ismétlődő ficamok megszűnnek, a váll biztonsággal használható rendszerint teljes, vagy közel teljes mozgásterjedelemben.

A műtéti eljárás technikája:

A műtétet vezetéses (plexus) érzéstelenítésben vagy altatásban végezzük.

A műtét egyes esetekben a váll arthroszkópiájával (tükrözésével) kezdődhet, amely során felmérjük az ízület állapotát, meggyőződünk az instabilitást okozó szakadásról, megtekintjük a rotátorköpeny mindkét oldalát esetleges egyéb sérülés fennállásának tisztázása céljából. Amennyiben az instabilitás egyértelmű okának a szalagos vápaperem leszakadása bizonyul, nyitott stabilizációs műtétet végzünk.

A váll elülső oldalán ejtett kb. 5-8 cm-es metszésből feltárjuk az ízületet. Az ízületi vápa csontos peremének előkészítését követően az ízületi tokot 2-3 varrattal illetve a varratok rögzülését biztosító fémhorgonyokkal a vápaperemhez visszavarrjuk. A műtét végén a műtéti területre, ha szükséges az utóvérzés elkerülésére szívócsövet helyezünk. Gondos vérzéscsillapítást követően a sebet varratokkal zárjuk be. Egyes esetekben a beavatkozás elvégezhető fedetten azaz arthroscoposan, ami az utókezelés menetét és a gyógyulást jelentősen nem befolyásolja.

Vállízületi ficam

Vállízületi porcos gyűrű tárcsa sérülés miatt végzett stabilizáló műtét

A műtét célja:

A váll ismétlődő elülső- jellegzetes fájdalmának a megszűntetése oly módon, hogy a váll stabilizációjában szerepet játszó, leszakadt porcos gyűrű tárcsát a csontos vápaperemen helyére rögzítjük. Az ismétlődő mozgási fájdalom, instabilitási érzés megszűnik, a váll biztonsággal használható rendszerint teljes, vagy közel teljes mozgásterjedelemben.

Vállízületi stabilizáló műtét

Az műtéti eljárás technikája:

A műtétet vezetéses (plexus) érzéstelenítésben vagy altatásban végezzük.

A műtét a váll általános arthroszkópiájával (tükrözésével) kezdődik, amely során felmérjük az ízület állapotát, meggyőződünk az instabilitást okozó szakadásról, megtekintjük a rotátorköpeny mindkét oldalát esetleges egyéb sérülés fennállásának tisztázása céljából. Amennyiben az instabilitás egyértelmű okának a porcos vápaperem leszakadása bizonyul, stabilizációs műtétet végzünk.

A vállon elöl meghatározott helyen kis nyílást ejtünk, ún. munkacsatornát készítünk. A tényleges eljárás ezen keresztül történik. Az ízületi vápa csontos peremének előkészítését követően a behelyezendő rögzítőcsavarok helyét előkészítjük, a horgonycsavarokat behajtjuk, majd a gyűrűt e csavarokba előzetes rögzített fonalakkal lerögzítjük.

A műtét végén a műtéti területre, ha szükséges az utóvérzés elkerülésére szívócsövet helyezünk. A kis sebeket varratokkal zárjuk be.

Nyitott vállműtét

Az eljárás célja:

A kulcscsont lazaságának, nem vagy részlegesen gyógyult ficamának és az ezzel járó fájdalomnak a megszüntetése, a vállöv funkciójának javítása.  A kulcscsont felfelé elmozdult és rögzült helyzetét korrigáljuk. A műtét során használt rögzítőfonalak eltávolítása nem szükséges a későbbiek során.

 Az műtéti eljárás technikája:

A műtétet altatásban vagy vezetéses, plexus érzéstelenítésben végezzük félig ülő helyzetben. A műtéti metszés kb. 8 cm és az ún elülső trikóvonalat követi. A műtét során első lépésben a tönkrement és folyamatos fájdalmat okozó kulcscsont végi porcos tárcsát és a kulcscsont végét kb. 5-8 mm. szeletben eltávolítjuk. Ezt követően az elszakadt ún. coracoclavicularis szalagot pótoljuk az coracoacromialis szalag részbeni áthelyezésével, mikozben a kulcscsontot a sérülést megelőző helyzetre korrigáljuk.

A műtét végén ha szükséges az ízületbe szívócsövet helyezünk a szivárgó utóvérzés eltávolítására. Műtét után a kart hálókötésben vagy kartartóban rögzítjük. A drént másnap eltávolítjuk, gyógytornász segítségével megkezdődik a gyógytorna, melyet otthon is majd végezni kell (ingagyakorlatok és passzívan vezetett emelés). A műtét után délelőtt engedjük haza a beteget a kórházból.

Varratszedésre a műtétet követő 10. nap körül kerül sor. Ezt követően hónapokig tartó gyógytorna kezdődik, hogy visszanyerjük fokozatosan a vállmozgásokat és az izomerőt. Fizikai munka vagy sporttevékenység általában 5-6 hónappal a műtét után kezdhető.

Nyitott vállműtét

Rotátorköpeny rekonstrukció

Az eljárás célja:

A váll szakadt izomköpenyének (az ún. rotátorköpenynek) megvarrása, az izomzatnak a felkarcsonthoz, az eredeti izomtapadási helyre történő lehorgonyzásával, melynek következtében a fájdalmasan beszűkült vállmozgások fájdalmassága megszűnik vagy jelentősen csökken, és a mozgásterjedelem javul. A beteg életminősége javul.

Rotátorköpeny rekonstrukció

 A műtéti eljárás technikája:

 A rotátorköpeny varratot vezetéses (plexus) érzéstelenítésben vagy altatásban végezzük. A műtét a váll általános arthroszkópiájával (tükrözésével) kezdődik, ami a szakadás mértékének és a rotátorköpeny állapotának pontosabb megítélését szolgálja. Amennyiben a szakadás ezek alapján rekonstruálható, ezzel folytatódik a műtét.

A váll elülső-oldalsó területén ejtett kis nyílásokon ún. munkacsatornát készítünk. A létrejött hegektől, letapadásoktól felszabadítjuk a rotátorköpenyt. Az előzetesen meghatározott számú (1-2) ún. horgonycsavart a felkar fejébe behajtjuk A szakadás méretétől és elhelyezkedésétől függően a szakadt izom inát megfelelő számú öltésekre vesszük, és az előre elkészített csavarokra lehorgonyozzuk.

Esetenként a műtét végén a műtéti területre műtét utáni fájdalomcsillapítás céljából vékony kanült és/vagy ha szükséges az utóvérzés elkerülésére szívócsövet helyezünk. Gondos vérzéscsillapítást követően a kis sebeket varratokkal zárjuk be.

Mik a vállműtét előnyei és kockázatai?

A vállízület a nagy mozgástartomány miatt sérülékeny ízület. Egyeseknél a gyakori, felfelé irányuló mozgások vagy traumák károsíthatják a váll szöveteit, ami a vállízület fájdalmát, kötöttségét és gyengeségét eredményezi.

Amennyiben az alkalmazott kezelési módszerek eredménytelennek bizonyulnak, a még mindig fennálló vállpanaszokra a műtéti eljárás jelenthet megoldást. A beavatkozást követően csökken a váll fájdalma, illetve javul annak működése.

Mint minden sebészeti beavatkozás esetében, a vállműtéteknél is vannak kockázati tényezők. Ezek közé tartozik a fertőzés, a túlzott vérzés, a vérrögképződés illetve a vérerek vagy idegek sérülése. A vállműtétet követően azonban csak ritkán fordulnak elő szövődmények.

Szakképzett orvosaink és ápolóink teljes kórházi tartózkodása alatt rendelkezésére állnak és garantálják a gyors és szakszerű beavatkozást, bármilyen, esetlegesen felmerülő szövődmény esetén.

Vállműtét

Alkalmas vagyok a vállműtétre?

A vállfájdalomtól, vagy beszűkült vállmozgástól tartósan szenvedő betegek számára javasolt a vállműtét. Az olyan, vállsérülést szenvedett páciensek esetében, akik számára a konzervatív kezelések nem hozták meg a várt javulást, szintén ajánlott a sebészi beavatkozás.

Alkalmas vagyok a vállműtétre?

Hogyan készüljek fel a műtétre?

Kérjük, a műtétet megelőzően tájékoztassa kezelőorvosát betegségeit, vagy a tartósan fennálló egészségügyi problémáit (asztma, cukorbetegség,  vérszegénység, magas vérnyomás, stb.) érintő tudnivalókról, illetve korábbi műtéteiről.

Minden, rendszeresen szedett gyógyszert, vitaminkészítményt és ásványi anyag kiegészítőt illetve az egyéb, vény nélkül kapható gyógyszereket, azok mennyiségét és adagolási gyakoriságát is ismertesse. Ezen felül a gyógyszerekkel vagy érzéstelenítőkkel kapcsolatban tapasztalt  korábbi, esetlegesen előforduló allergiás reakciójáról is számoljon be.

Mi a teendőm a vállműtét után?

A műtétet követően egy időre rögzítő kötést helyeznek a karjára, mely elősegíti a gyógyulási idő lerövidülését. A rögzítő kötés eltávolítását követően megkezdődik a rehabilitáció, mely alapvető szerepet játszik abban, hogy Ön minél előbb visszatérhessen  napi tevékenységeihez.

A műtétet követően a rehabilitációs program keretein belül gyógytornász segíti a pácienst a szükséges gyakorlatok helyes elsajátításában.

Tekintve, hogy a betegek egészségi állapota eltérő, a teljes gyógyulási idő egyénenként változó. Kontroll vizsgálatra a műtét után általában 4-6 héttel kerül sor. Erről kezelőorvosa ad pontos felvilágosítást.

Mi a teendőm a vállműtét után?

Medicover Egészségpénztáron keresztül szolgáltatásaink akár 20% adó-, és további 10% egyedi kedvezménnyel vehetők igénybe!
Részletek >>

Vállműtét (stabilizációs műtétek, nyitott vállműtét) - Medicover
Elérhetőségek

Üzenjen nekünk!

close-link