Skip to content Skip to footer

  +36 1 465 3100      +36 1 465 3131      kapcsolat@medicover.hu

Már győri klinikánkon is van lehetőség röntgenvizsgálatra!

Röntgen vizsgálat

Napjaink rutinszerűen alkalmazott képalkotó vizsgálati módszere a röntgen (RTG). A test megfelelő pontjára irányított röntgensugár egy része a szervekben elnyelődik, a másik része pedig az áthaladás során irányt vált és szétszóródik.

A hagyományos röntgenek esetében a vizsgált szerv vagy terület mögött egy speciális röntgenfilm található. A testen áthaladó sugarak – kémiai reakció után – ezen a filmen képet hagynak, egy digitális röntgen esetében pedig a képek azonnal egy számítógépen tárolódnak, film használata nélkül.

Kérjen időpontot!

Kollégáink minden kérdésre választ adnak!

Üzenjen nekünk!

Ügyfélszolgálatunk készséggel válaszol!

Digitális röntgen

A Medicover Diagnosztikai Központban digitális röntgen készülékkel dolgozunk, amely a szervezetet kevésbé terheli meg, kisebb sugárdózissal készít képeket. Környezet- és egészségvédelmi szempontból is jobb a digitális röntgen berendezés használata, hiszen a filmek előhíváshoz nincs szükség veszélyes vegyszerek használatára.

Hogyan készüljek a vizsgálatra?

A vizsgálathoz – a röntgensugár okozta terhelés miatt – minden esetben szükség van egy írásos orvosi javaslatra, beutalóra. Maga a rtg vizsgálat általában nem igényel előkészületet, a vizsgált testrészt kell szabaddá tenni és a röntgenfelvétel készítése során mozdulatlanul kell maradni, mert az elmozdulás rontja a kép minőségét. A felvétel elkészítése előtt a testről a fém kiegészítőket – nyaklánc, fülbevaló, óra, piercing, stb., el kell távolítani.

Hogyan történik a röntgen vizsgálat?

Az orvos által meghatározott vizsgálattól függően kell a ruházattól megszabadulni. A vizsgálat történhet álló (ilyen a gyakori mellkas, tüdőszűrő felvétel), fekvő (csípő, gerinc felvétel esetén), valamint ülő (pl. csukló vizsgálata) helyzetben. A vizsgálat során nem éritett területeket – a sugárvédelem érdekében –  egy ólom köpennyel fedjük le.

Az RTG vizsgálat alatt, az expozíció idejére az asszisztens a kezelő helyiség ablakán keresztül instruálja a beteget. A rtg vizsgálat illetve az expozíció (felvételkészítés) mozdulatlan helyzetben, sok esetben visszatartott levegővel történik. Egy-egy röntgen felvétel elkészítése kb. fél percet vesz igénybe.

Az elkészült röntgen felvételt a radiológus szakorvos értékeli, általában 10 munkanap alatt készül el a részletező radiológusi vélemény.

Röntgen felvétel készítése
Digitális röntgen - Medicover
Elérhetőségek

Üzenjen nekünk!

close-link