Skip to content Skip to footer

  +36 1 465 3100      +36 1 465 3131      kapcsolat@medicover.hu

Várandósgondozási csomagok_banner
Várandósgondozási csomagok

Női egészségcsomag gyermekvállalás tervezésekor

Gyermekvállalás előtt álló nőknek ajánljuk ezt a szűrőcsomagot, mely a máj, vese, vérképzőrendszer, pajzsmirigy működését, inzulin rezisztenciát, korábbi fertőző betegségekkel szembeni immunitást, a petefészek működését és a hormonháztartás legfontosabb paramétereit vizsgálja.

Webshop

Kérjen időpontot!

Kollégáink minden kérdésre választ adnak!

Üzenjen nekünk!

Ügyfélszolgálatunk készséggel válaszol!

Mit tartalmaz a gyermekvállalás tervezésekori női laborvizsgálati csomag?

Mit tartalmaz a gyermekvállalás tervezésekori női laborvizsgálati csomag?

D vitamin

A D vitamin nemcsak a csontok egészséges fejlődésében játszik szerepet, de az immunrendszer, az idegrendszer, a szív- és érrendszer és az anyagcsere működésére is hatással van. Az egészséges életmód szerves részeként a D vitamin koncentrációját rendszeres időközönként (kb. negyedévente) érdemes ellenőrizni.

Vas

A vas a vér oxigénszállító fehérjéjének, a hemoglobinnak fontos alkotóeleme. Vashiány esetén vérszegénység alakul ki, a vér oxigénszállító kapacitása csökken, tünetei fáradékonyság, szédülés, gyengeség. Vashiány esetén meg kell bizonyosodni róla, hogy nem fokozott vesztés (vérzések) vagy krónikus betegség (gyulladás, daganatos betegség) miatt alakult-e ki.

CRP

C-reakítv protein. Gyulladások érzékeny jelzője, amely szintje az állapot súlyosságával arányosan emelkedik. A gyulladás elmúltával értéke gyorsan csökken. Komolyabb gyulladás esetén értéke magas lehet (akár több százas).

Süllyedés

A szervezetben zajló kóros folyamat fennállására hívja fel a figyelmet, alkalmas a betegségek monitorozására. Értéke fertőző betegségek, gyulladás és rosszindulatú daganatok, súlyos vérszegénység, vese- és pajzsmirigybetegség esetén emelkedett.

Májfunkció vizsgálata

A máj az emberi szervezet legnagyobb mirigye, mely többek között a méregtelenítésért felelős. Szerepe elengedhetetlen az anyagcsere folyamatok normális működéséhez. A máj termeli a koleszterint, mely az epe fontos alkotórésze, tisztítja a beérkező vért, keményítőt tárol, valamint számos létfontosságú fehérjét és alvadási faktort termel, A, D és B12 vitaminokat raktároz. A toxikus anyagok lebontásában (a vérből kiszűri a méreganyagokat), a vas és rézanyagcserében, illetve a bilirubin anyagcserében is elsődleges szerepet játszik.

A májfunkció laborcsomagban vizsgált  tételek: bilirubin, GOT, GPT, GGT, AP, albumin, kolineszteráz.

Vesefunkció vizsgálata

A vesefunkciós laborvizsgálati csomagban a kreatinin, karbamid, húgysav, általános vizelet és üledék vizsgálatot hajtunk végre.

Májfunkció vizsgálat
Laborvizsgálat vérvétel

CMV (cytomegalovirus)

A CMV-vizsgálattal azt határozzuk meg, hogy a páciens a közelmúltban átesett-e CMV-fertőzésen, vagy jelenleg fertőzött-e. A vizsgálat során vagy a CMV-antitestek mennyiségét mérjük, (ezeket a speciális fehérjéket a szervezet válaszként termeli a vírusra), vagy magát a vírust mutatjuk ki speciális táptalajon történő tenyésztéssel.

A primer CMV-fertőzés súlyos testi és fejlődési problémákat eredményezhet olyan esetekben, amikor az édesanya a terhesség alatt fertőződik meg először, és a méhlepényen keresztül átadja a magzatnak a fertőzést. A fertőzött magzatok születéskor általában (90%-ban) teljesen épnek tűnnek, de pár hónappal később látási vagy hallási problémák jelentkezhetnek, tüdőgyulladás léphet fel, lelassult testi és szellemi fejlődés tapasztalható.

A CMV-vizsgálat eredményeit körültekintően, mindig a kórtörténettel együtt kell értékelni.

Rubeóla

Más néven rózsahimlő, Rubeola-antitestek, IgM és IgG. A vizsgálat segítségével kimutatható, hogy a szervezet megfelelő védelemmel rendelkezik-e a rubeóla vírus ellen, továbbá egy esetleges korábbi fertőzésre is felhívhatja a figyelmet. A vizsgálattal kiszűrhetőek azok is, akik még nem találkoztak a vírussal vagy nincsenek ellene beoltva. Az IgG rubeóla tesztet minden terhes és teherbe esni akaró nőn elvégzik azért, hogy kiderüljön, elegendő rubeóla antitesttel rendelkeznek-e a fertőzés ellen.

Transzferrin

A transzferrin a vér fő vasszállító fehérjéje. Vassal való telítettségének mértékéből a szervezet vasraktárainak feltöltöttségére lehet következtetni. A transzferrin koncentrációja csökken alultápláltságban és más, plazmafehérjék csökkenését okozó állapotokban.

Inzulin rezisztencia

Az emberi test anyagcseréjéhez a cukor nélkülözhetetlen elem. A hasnyálmirigy által termelt inzulinhormon segítségével a vérben lévő cukor eljut a test sejtjeihez, energiát biztosítva számukra. Amennyiben nincs cukor, amit be kell juttatni a szervekbe, az egészséges szervezetek esetében a hasnyálmirigy nem termel inzulint.  Előfordul azonban, hogy egyes szervek nem veszik fel a cukrot, míg mások igen, ez pedig összezavarja a test működését és egyik hatása, hogy a hasnyálmirigyet további inzulintermelésre serkenti. A nők esetében az inzulinrezisztencia tipikus tünetei a menstruációs ciklusok ritkulása, az erőteljes szőrnövekedés, csillogó zsíros bőr. Hosszú távon az inzulinrezisztencia akár cukorbetegséget is okozhat, valamint szerepet játszik a meddőség kialakulásában.

Vérlemezkék

Női ciklus függő hormonok

A női szervezet működése bonyolult hormonális szabályozáson alapszik. Ha ez az egyensúly felborul, az kóros állapotokhoz vezethet. A vérzési rendellenesség, meddőség, túlzott szőrösödés, pattanások, hajhullás, hőhullámok mind hormonális problémákra utalhatnak.

Az első vérvétel a menstruációs ciklus 3. napján, a második vérvétel a 21. napon történik. A ciklus első fele a follikuláris fázis, a peteérést követő időszak pedig a luteális fázis. Az első vérvételnél (H1) teljes hormonsort vizsgálunk, amikor fény derülhet a hormonokat termelő mirigyek és szervek működéséből adódó problémákra, így általános képet kapunk a hormonháztartásról, illetve a szervi működésről.

A ciklus második felében végzett ismételt női hormonvizsgálat (H2) azt igyekszik tisztázni, hogy a hormonális folyamatok megfelelően alakulnak-e, képes volna-e beágyazódni a méhbe a megtermékenyült petesejt, fennáll-e sárgatest elégtelenség vagy egyéb probléma.

A női ciklus függő hormonok laborvizsgálata során az alábbi tételeket vizsgáljuk: AMH, FSH, LH, tesztoszteron, prolaktin, ösztradiol (a ciklus 3. napján) és progeszteron (a ciklus 21. napján).

Vérkép

A vérkép vizsgálat alkalmával a fehér- és vörösvérsejt, hemoglobin és hematokrit, trombocita szám valamint a vörösvérsejt és a fehérvérsejt paramétereivel foglalkozunk. A fehérvérsejtek az egész testben megtalálhatóak, a vérben és nyirokrendszerben egyaránt. A vörösvérsejtek képzését stimuláló hormon az eritropoetrin, amely a vesében termelődik. A vörösvértestek szállítják testünkben az oxigént és szerepet játszanak a széndioxid szállításban is.

Herpes simplex (genitális herpesz, ajak herpesz, lázhólyag)

A kórokozó a Herpesviridae családba tartozik, így jellemző rá a látencia. A primer fertőzést követően a szervezetben lappangva túlél. A Herpesz simplex vizsgálatot akut fertőzés igazolására vagy herpesz elleni antitestek kimutatására végezzük. Az egyik leggyakoribb vírusfertőzés okozója, és két típusát különböztetjük meg, ezek a HSV-1 és HSV-2. Mindkét típus ragályos, és jelenlétük időről időre kisebb lázhólyagok megjelenéséhez vezet. A HSV-1 elsődlegesen hólyagok, más néven „ajakherpesz”megjelenését okozza a száj körül, míg a HSV-2 a genitális régióban vezet léziók keletkezéséhez.

A herpes simplex vírus bőrkontaktus révén terjed. A HSV-2 leginkább szexuális úton terjedő betegség, de a HSV-1 is kimutatható lehet a genitális területen.

Toxoplazma

A toxoplazma olyan kórokozó, ami leggyakrabban a macskák ürülékével terjed, de mosatlan zöldség-gyümölcs, nem megfelelően hőkezelt hús vagy földszennyezés útján is megfertőződhetünk. Általában tünetmentesen zajlik a folyamat, az emberek mindössze 10-20%-ánál okoz tüneteket: hőemelkedés, láz, éjjeli izzadás, torokfájás, izomfájdalom esetleg bőrkiütés. Sokszor nem derül fény a toxoplazma fertőzésre, mivel a tünetei más általánosabb betegségekre is utalhatnak, így a pontos diagnózist csak laboratóriumi vizsgálattal lehet felállítani.

A betegség a csökkent immunműködésű emberekre valamint a fertőzésen még át nem esett várandósokra jelent igazán nagy veszélyt. A magzatra nézve tragikus kimenetelű lehet, ha az anya fertőzése közvetlenül a terhesség előtt vagy az alatt következik be. Az anya fertőzése általában tünetmentesen zajlik, ám a magzat könnyen megfertőződhet a méhlepényen keresztül. A parazita jelenléte olyan súlyos fejlődési rendellenességeket idézhet elő a magzatnál, mint a korai vetélés, süketség, szellemi visszamaradottság, vízfejűség. Előfordulhat, hogy a fertőzött újszülött a születésekor tünetmentes, csak hónapok vagy évek múlva tapasztalhatóak a tünetek (pl. szem ideghártya gyulladása).

TSH vizsgálat

TSH

Olyan  fehérje, amelyet az agyalapi mirigy – nem a pajzsmirigy – állít  elő, és szükséges a pajzsmirigy megfelelő működéséhez.  Amennyiben a TSH értéke emelkedett, a pajzsmirigy működése általában csökkent, ha a TSH értéke lényegesen csökkent, akkor gyakran beszélhetünk a szerv fokozott működéséről.

Varicella

Varicella zoster vírus (VZV) antitestek (IgG, IgM) vizsgálata. A vírus a leggyakrabban gyermekkorban (2-10 év között) előforduló bárányhimlőért felel. Lappangási ideje: 2-3 hét. A betegség során test szerte hólyagos, viszkető kiütések jelennek meg. A Varicella zoster vírus a herpesz vírusok családjába tartozik, így képes a friss fertőzést követően a szervezetben látens formában megmaradni, majd reaktiválódni. A főleg idősebb korban előforduló megbetegedést övsömörnek nevezzük, amely szintén fertőző.

Ha a várandós anya a terhessége alatt találkozik először a kórokozóval, veleszületett (congenitális) varicella szindróma alakulhat ki, melynek következtében a magzat súlyosan károsodhat. A veleszületett varicella szindróma tünetei lehetnek: alacsony születési súly, végtagfejlődési visszamaradás, kisfejűség, érhártya-ideghártya gyulladás. A vírus már a kiütések megjelenése előtt 1-2 nappal fertőz.

A női egészségcsomag gyermekvállalás tervezésekor laborvizsgálat eredménye önmagában még nem elegendő a diagnózis felállításához. Amennyiben panaszai továbbra is fennállnak, tapasztalt belgyógyász szakorvosaink, valamint nőgyógyász szakorvosaink készséggel állnak rendelkezésére.

Hogyan készüljek a vizsgálatra?

Női gyerekvállalás egészségcsomag laborvizsgálat éhgyomorra történik, a reggeli első vizelet leadásával. Javasolt az első vérvételt a menstruációs ciklus 3. napján elvégezni, mert akkor elvégezhető az inzulin rezisztencia vizsgálata is. A ciklus 21. napján történik második vérvétel, de ehhez már nem szükséges éhgyomor.

Mikor várható az eredmény?

A második vérvételt követő 7. munkanap után.

Vérvétel
Női egészségcsomag gyermekvállalás tervezésekor - Medicover
Elérhetőségek

Üzenjen nekünk!

close-link