Női egészségcsomag gyermekvállalás tervezésekor

Laboratóriumi vizsgálatokból összeállított szűrőcsomag a máj, vese, vérképzőrendszer, pajzsmirigy és szénhidrát- anyagcsere vizsgálatára. Nézzük, hogy a szervezetben van-e gyulladásos folyamat. A csomag tartalmazza a terhesség alatti magzat károsodást okozó fertőzések ellenanyagait, illetve az ezek elleni védettséget (TORCH panel).

Kérjen időpontot!

Kollégáink minden kérdésre választ adnak!

Üzenjen nekünk!

Tegye fel kérdéseit, ügyfélszolgálatunk készséggel válaszol!

Mit tartalmaz a gyermekvállalás tervezésekori női laborvizsgálati csomag?

D vitamin

A D vitamin nemcsak a csontok egészséges fejlődésében játszik szerepet, de az immunrendszer, az idegrendszer, a szív- és érrendszer és az anyagcsere működésére is hatással van. Az egészséges életmód szerves részeként a D vitamin koncentrációját rendszeres időközönként (kb. negyedévente) érdemes ellenőrizni.

Vas

A vas a vér oxigénszállító fehérjéjének, a hemoglobinnak fontos alkotóeleme. Vashiány esetén vérszegénység alakul ki, a vér oxigénszállító kapacitása csökken, tünetei fáradékonyság, szédülés, gyengeség. Vashiány esetén meg kell bizonyosodni róla, hogy nem fokozott vesztés (vérzések) vagy krónikus betegség (gyulladás, daganatos betegség) miatt alakult-e ki.

CRP

C-reakítv protein. Gyulladások érzékeny jelzője, amely szintje az állapot súlyosságával arányosan emelkedik. A gyulladás elmúltával értéke gyorsan csökken. Komolyabb gyulladás esetén értéke magas lehet (akár több százas).

Süllyedés

A szervezetben zajló kóros folyamat fennállására hívja fel a figyelmet, alkalmas a betegségek monitorozására. Értéke fertőző betegségek, gyulladás és rosszindulatú daganatok, súlyos vérszegénység, vese- és pajzsmirigybetegség esetén emelkedett.

Májfunkció vizsgálata

A máj az emberi szervezet legnagyobb mirigye, mely többek között a méregtelenítésért felelős. Szerepe elengedhetetlen az anyagcsere folyamatok normális működéséhez. A máj termeli a koleszterint, mely az epe fontos alkotórésze, tisztítja a beérkező vért, keményítőt tárol, valamint számos létfontosságú fehérjét és alvadási faktort termel, A, D és B12 vitaminokat raktároz. A toxikus anyagok lebontásában (a vérből kiszűri a méreganyagokat), a vas és rézanyagcserében, illetve a bilirubin anyagcserében is elsődleges szerepet játszik.

A májfunkció laborcsomagban vizsgált  tételek: bilirubin, GOT, GPT, GGT, AP, albumin, kolineszteráz.

Vesefunkció vizsgálata

A vesefunkciós laborvizsgálati csomagban a kreatinin, karbamid, húgysav, általános vizelet és üledék vizsgálatot hajtunk végre.

CMV (cytomegalovirus)

A CMV-vizsgálattal azt határozzuk meg, hogy a páciens a közelmúltban átesett-e CMV-fertőzésen, vagy jelenleg fertőzött-e. A vizsgálat során vagy a CMV-antitestek mennyiségét mérjük, (ezeket a speciális fehérjéket a szervezet válaszként termeli a vírusra), vagy magát a vírust mutatjuk ki speciális táptalajon történő tenyésztéssel.

A primer CMV-fertőzés súlyos testi és fejlődési problémákat eredményezhet olyan esetekben, amikor az édesanya a terhesség alatt fertőződik meg először, és a méhlepényen keresztül átadja a magzatnak a fertőzést. A fertőzött magzatok születéskor általában (90%-ban) teljesen épnek tűnnek, de pár hónappal később látási vagy hallási problémák jelentkezhetnek, tüdőgyulladás léphet fel, lelassult testi és szellemi fejlődés tapasztalható.

A CMV-vizsgálat eredményeit körültekintően, mindig a kórtörténettel együtt kell értékelni.

Rubeóla

Más néven rózsahimlő, Rubeola-antitestek, IgM és IgG. A vizsgálat segítségével kimutatható, hogy a szervezet megfelelő védelemmel rendelkezik-e a rubeóla vírus ellen, továbbá egy esetleges korábbi fertőzésre is felhívhatja a figyelmet. A vizsgálattal kiszűrhetőek azok is, akik még nem találkoztak a vírussal vagy nincsenek ellene beoltva. Az IgG rubeóla tesztet minden terhes és teherbe esni akaró nőn elvégzik azért, hogy kiderüljön, elegendő rubeóla antitesttel rendelkeznek-e a fertőzés ellen.

Transzferrin

A transzferrin a vér fő vasszállító fehérjéje. Vassal való telítettségének mértékéből a szervezet vasraktárainak feltöltöttségére lehet következtetni. A transzferrin koncentrációja csökken alultápláltságban és más, plazmafehérjék csökkenését okozó állapotokban.

Inzulin rezisztencia

Az emberi test anyagcseréjéhez a cukor nélkülözhetetlen elem. A hasnyálmirigy által termelt inzulinhormon segítségével a vérben lévő cukor eljut a test sejtjeihez, energiát biztosítva számukra. Amennyiben nincs cukor, amit be kell juttatni a szervekbe, az egészséges szervezetek esetében a hasnyálmirigy nem termel inzulint.  Előfordul azonban, hogy egyes szervek nem veszik fel a cukrot, míg mások igen, ez pedig összezavarja a test működését és egyik hatása, hogy a hasnyálmirigyet további inzulintermelésre serkenti. A nők esetében az inzulinrezisztencia tipikus tünetei a menstruációs ciklusok ritkulása, az erőteljes szőrnövekedés, csillogó zsíros bőr. Hosszú távon az inzulinrezisztencia akár cukorbetegséget is okozhat, valamint szerepet játszik a meddőség kialakulásában.

Női ciklus függő hormonok

A női szervezet működése bonyolult hormonális szabályozáson alapszik. Ha ez az egyensúly felborul, az kóros állapotokhoz vezethet. A vérzési rendellenesség, meddőség, túlzott szőrösödés, pattanások, hajhullás, hőhullámok mind hormonális problémákra utalhatnak.

Az első vérvétel a menstruációs ciklus 3. napján, a második vérvétel a 21. napon történik. A ciklus első fele a follikuláris fázis, a peteérést követő időszak pedig a luteális fázis. Az első vérvételnél (H1) teljes hormonsort vizsgálunk, amikor fény derülhet a hormonokat termelő mirigyek és szervek működéséből adódó problémákra, így általános képet kapunk a hormonháztartásról, illetve a szervi működésről.

A ciklus második felében végzett ismételt női hormonvizsgálat (H2) azt igyekszik tisztázni, hogy a hormonális folyamatok megfelelően alakulnak-e, képes volna-e beágyazódni a méhbe a megtermékenyült petesejt, fennáll-e sárgatest elégtelenség vagy egyéb probléma.

A női ciklus függő hormonok laborvizsgálata során az alábbi tételeket vizsgáljuk: AMH, FSH, LH, tesztoszteron, prolaktin, ösztradiol (a ciklus 3. napján) és progeszteron (a ciklus 21. napján).

Vérkép

A vérkép vizsgálat alkalmával a fehér- és vörösvérsejt, hemoglobin és hematokrit, trombocita szám valamint a vörösvérsejt és a fehérvérsejt paramétereivel foglalkozunk. A fehérvérsejtek az egész testben megtalálhatóak, a vérben és nyirokrendszerben egyaránt. A vörösvérsejtek képzését stimuláló hormon az eritropoetrin, amely a vesében termelődik. A vörösvértestek szállítják testünkben az oxigént és szerepet játszanak a széndioxid szállításban is.

Herpes simplex (genitális herpesz, ajak herpesz, lázhólyag)

A kórokozó a Herpesviridae családba tartozik, így jellemző rá a látencia. A primer fertőzést követően a szervezetben lappangva túlél. A Herpesz simplex vizsgálatot akut fertőzés igazolására vagy herpesz elleni antitestek kimutatására végezzük. Az egyik leggyakoribb vírusfertőzés okozója, és két típusát különböztetjük meg, ezek a HSV-1 és HSV-2. Mindkét típus ragályos, és jelenlétük időről időre kisebb lázhólyagok megjelenéséhez vezet. A HSV-1 elsődlegesen hólyagok, más néven „ajakherpesz”megjelenését okozza a száj körül, míg a HSV-2 a genitális régióban vezet léziók keletkezéséhez.

A herpes simplex vírus bőrkontaktus révén terjed. A HSV-2 leginkább szexuális úton terjedő betegség, de a HSV-1 is kimutatható lehet a genitális területen.

Toxoplazma

A toxoplazma olyan kórokozó, ami leggyakrabban a macskák ürülékével terjed, de mosatlan zöldség-gyümölcs, nem megfelelően hőkezelt hús vagy földszennyezés útján is megfertőződhetünk. Általában tünetmentesen zajlik a folyamat, az emberek mindössze 10-20%-ánál okoz tüneteket: hőemelkedés, láz, éjjeli izzadás, torokfájás, izomfájdalom esetleg bőrkiütés. Sokszor nem derül fény a toxoplazma fertőzésre, mivel a tünetei más általánosabb betegségekre is utalhatnak, így a pontos diagnózist csak laboratóriumi vizsgálattal lehet felállítani.

A betegség a csökkent immunműködésű emberekre valamint a fertőzésen még át nem esett várandósokra jelent igazán nagy veszélyt. A magzatra nézve tragikus kimenetelű lehet, ha az anya fertőzése közvetlenül a terhesség előtt vagy az alatt következik be. Az anya fertőzése általában tünetmentesen zajlik, ám a magzat könnyen megfertőződhet a méhlepényen keresztül. A parazita jelenléte olyan súlyos fejlődési rendellenességeket idézhet elő a magzatnál, mint a korai vetélés, süketség, szellemi visszamaradottság, vízfejűség. Előfordulhat, hogy a fertőzött újszülött a születésekor tünetmentes, csak hónapok vagy évek múlva tapasztalhatóak a tünetek (pl. szem ideghártya gyulladása).

TSH

Olyan  fehérje, amelyet az agyalapi mirigy – nem a pajzsmirigy – állít  elő, és szükséges a pajzsmirigy megfelelő működéséhez.  Amennyiben a TSH értéke emelkedett, a pajzsmirigy működése általában csökkent, ha a TSH értéke lényegesen csökkent, akkor gyakran beszélhetünk a szerv fokozott működéséről.

Varicella

Varicella zoster vírus (VZV) antitestek (IgG, IgM) vizsgálata. A vírus a leggyakrabban gyermekkorban (2-10 év között) előforduló bárányhimlőért felel. Lappangási ideje: 2-3 hét. A betegség során test szerte hólyagos, viszkető kiütések jelennek meg. A Varicella zoster vírus a herpesz vírusok családjába tartozik, így képes a friss fertőzést követően a szervezetben látens formában megmaradni, majd reaktiválódni. A főleg idősebb korban előforduló megbetegedést övsömörnek nevezzük, amely szintén fertőző.

Ha a várandós anya a terhessége alatt találkozik először a kórokozóval, veleszületett (congenitális) varicella szindróma alakulhat ki, melynek következtében a magzat súlyosan károsodhat. A veleszületett varicella szindróma tünetei lehetnek: alacsony születési súly, végtagfejlődési visszamaradás, kisfejűség, érhártya-ideghártya gyulladás. A vírus már a kiütések megjelenése előtt 1-2 nappal fertőz.

A női egészségcsomag gyermekvállalás tervezésekor laborvizsgálat eredménye önmagában még nem elegendő a diagnózis felállításához. Amennyiben panaszai továbbra is fennállnak, tapasztalt belgyógyász szakorvosaink, valamint nőgyógyász szakorvosaink készséggel állnak rendelkezésére.

Hogyan készüljek a vizsgálatra?

Női gyerekvállalás egészségcsomag laborvizsgálat éhgyomorra történik, a reggeli első vizelet leadásával. Javasolt az első vérvételt a menstruációs ciklus 3. napján elvégezni, mert akkor elvégezhető az inzulin rezisztencia vizsgálata is. A ciklus 21. napján történik második vérvétel, de ehhez már nem szükséges éhgyomor.

Mikor várható az eredmény?

A második vérvételt követő 7. munkanap után.

A női gyerekvállalás tervezése laborcsomag ára:

65.000 Ft

Kérjük töltse ki űrlapunkat!
 
close-link
Laborcsomag árkalkulátor
 
1
1
1

Amennyiben az elvégzett laborvizsgálatok térítési díjának összege nem haladja meg a 4 000 Ft-ot,
akkor minimális 4 000 Ft vizsgálati díjat számítunk fel.


ÖsszesenFt
close-link