Skip to content Skip to footer

  +36 1 465 3100      +36 1 465 3131      kapcsolat@medicover.hu

Végbélsipoly műtét, Fistula műtét

A végbélsipoly műtét célja, hogy megszüntesse a végbélnyíláshoz közel elhelyezkedő sipolyt. A műtéti beavatkozás jellege függ a végbélsipoly elhelyezkedésétől. Ha felületesen fut a bőr alatt és nem érinti a záró izomzatot, akkor egy viszonylag egyszerű sebészeti beavatkozást végzünk, aminek során érzéstelenítésben felnyitjuk a bőrt, a sipoly belsejét kitakarítjuk. Ezt követően a járatot nyitva hagyjuk, és alulról sarjadva hagyjuk begyógyulni, hasonlóan egy sebhez.

Ha a végbélsipoly azonban feljebb helyezkedik el a végbélben, és áthalad a végbél záró izomzaton, akkor bonyolultabb műtéti beavatkozást igényel. Nagyon fontos, hogy a műtét során a végbél záró izomzat ne sérüljön. Ilyenkor a járat belső nyílását elzárjuk, s ennek következtében – utánpótlás híján – a sipoly magától begyógyul.

Mi az a végbélsipoly (fistula)?

Leegyszerűsítve sipolynak nevezzük az olyan kóros elváltozásokat, amikor összeköttetés alakul ki a testben lévő szervek vagy testüregek között (belső sipoly), melyen keresztül a folyadék, szilárd anyag természetellenesen halad, vagy a külvilággal kóros összeköttetés jön létre. Ezek a kóros összeköttetések lehetnek veleszületettek, baleset, fertőzés vagy műtéti beavatkozás következményeként is kialakultak.

Kérjen időpontot!

Kollégáink minden kérdésre választ adnak!

Üzenjen nekünk!

Ügyfélszolgálatunk készséggel válaszol!

Hogyan épül fel a vastagbél utolsó szakasza, a végbél?

Vastagbél felépítése

A vastagbél a hasüregben, a vékonybelet keretszerűen határolva helyezkedik el. Több szakaszra bontható: bemeneti része a vakbél, ezt követi a felszálló ág, majd a haránt vastagbél, a leszálló ág és a szigmabél.

A vastagbél utolsó szakaszán található a végbél, mely a kismedencében helyezkedik el. Két görbülete közül a nagyobb a keresztcsont homorulatába fekszik bele, a rövidebb, ellentétes görbületű pedig a gáton halad át, összenőtt annak izmaival.

A végbél gáton található kimenetei nyílása a végbélnyílás. Két záróizom működteti, a belső, nem akaratlagos, valamint a külső akaratlagos záróizom. Ezek biztosítják az akaratlagos széklettartást, valamint a székletürítést.

A proktológus szakorvos e szakaszon kialakuló elváltozások és betegségek specialistája.

Mitől alakul ki a végbélsipoly?

A végbélsipoly lehet valamilyen korábbi gyulladás vagy tályog következménye, de eredhet idegentest okozta perforációból, vagy Crohn betegségből. Kialakulásához vezethet még, hogy a bélfal izomrétegei között található mirigyek begyulladnak. A gyulladás következményeképp felgyülemlő genny pedig igyekszik eltávozni a végbél körüli szövetekben, és eközben járatokat alakít ki magának. Amikor felszínre tör, általában tályog formájában jelentkezik, ami egy fájdalmas csomó a végbélnyílás mellett. A végbéltályog általában lázzal jár és azonnali sebészi beavatkozást igényel.

Mik a végbélsipoly tünetei?

A leggyakoribb panasz a folyamatos vagy rövidebb-hosszabb megszakításokkal jelentkező gennyes, véres váladékozás, átmeneti feszítő fájdalmak. A széklet állaga, minősége gyakran összefüggésben áll a panaszok intenzitásával. Tartós fennállásuk esetén a környező lágyrészekben krónikus gyulladást tartanak fenn, időnként akár tályogot okozva. Ezzel akár a végbélzáróizom funkcióját is károsíthatják.

Hogyan diagnosztizáljuk a végbélsipolyt?

Végbélsipoly

A diagnózis alkotás első és legfontosabb része a fizikális vizsgálat, a sipoly külső nyílásának felkeresése. A járat vizsgálata során megállapítható a sipoly útja, lefutása, a belső nyílás elhelyezkedése. Amennyiben ez magasan helyezkedik el és ujjal, a végbél felől nem érhető el, akkor kontrasztanyagos képalkotó eljárással, vagy röntgen segítségével könnyen meghatározható a helye, mivel ez meghatározza a kezelési eljárást is. Ha társbetegség gyanúja merül fel, akár vastagbéltükrözés is indokolt lehet.

A végbélsipoly kezelési módszerei

A krónikus, több hónapja meglévő sipolyok megoldása a sebészi beavatkozástól (végbélsipoly műtét) várható. Az alacsonyabban, felületesen elhelyezkedő fisztulák műtétei helyi érzéstelenítésben, sebészeti járóbeteg-ellátás keretében megoldhatók. A sipoly falának feltárását, kimetszését, szükség esetén gumiátfűzést végzünk. Ezen műtétek nem érintik a végbélzáróizmot, így nem alakulhat ki széklettartási zavar.

A magasabbra terjedő elváltozások mindenképpen Magánkórházunkban való tartózkodást igényelnek, hiszen a záróizom miatt komolyabb műtéti beavatkozást igényelnek, és gerinc közeli érzéstelenítésben, vagy altatásban végezzük. Ezen műtétek 1-3 napos benn tartózkodással járnak, ami függ az érzéstelenítés módjától és a végzett műtéti típustól.

A végbélsipoly műtét során felszívódó varratok kerülnek behelyezésre. Az első pár napban lényeges a lazább, a szokottnál könnyebben üríthető széklet biztosítása. Emiatt bő folyadékfogyasztás és kevesebb szilárd étel fogyasztása szükséges. Későbbiekben is tanácsos a székrekedést elkerülni (folyadék, több növényi rost, probiotikus kúra). A fájdalom elmúltával a mozgás nem korlátozott. A kezdeti fájdalom enyhítésére non-steroid fájdalomcsillapítók szedhetőek.

Hogyan készüljek a műtétre?

Rendkívül fontos, hogy tisztában legyen a kezelőorvosa által előírt korlátozásokkal, például, hogy a végbélsipoly műtét előtti napon nem ehet szilárd ételt. Készítsen egy listát az Ön által szedett összes gyógyszerről, vitaminról és táplálék-kiegészítőről.

Kérjük, tájékoztasson bennünket a legfontosabb orvosi információkról, beleértve az egyéb betegségeket és a fontos személyes információkat, mint például az életében nemrég bekövetkezett változások vagy stresszhatások.

Minden betegünket arra kérjük, hogy töltsenek ki egy részletes anamnézis lapot, amely ahhoz szükséges, hogy sebészünk és orvosaink el tudják dönteni, hogy Ön alkalmas-e a műtétre.

Mire számíthatok a műtétet követően?

Mivel a sipolyok nagyon sokfélék, így a gyógyulási időszak, annak jellege is sokféle. A felszínesek jól gyógyulnak, de a gyógyulási idő ebben az esetben is hónapokban mérhetőek. A magasabbra terjedő, elágazó vagy elhanyagoltabb sipolyok gyógyítása jóval nehezebb, esetükben a kezelés kombinált műtétekkel történik. Emiatt fontos, hogy ha észleli magán a tüneteket, minél hamarabb orvoshoz forduljon.

Medicover Egészségpénztáron keresztül szolgáltatásaink akár 20% adó-, és további 10% egyedi kedvezménnyel vehetők igénybe!
Részletek >>

Végbélsipoly műtét, Fistula műtét - Medicover
Elérhetőségek

Üzenjen nekünk!

close-link