Skip to content Skip to footer

  +36 1 465 3100      +36 1 465 3131      kapcsolat@medicover.hu

Torokmandula műtét (Tonsillectomia)

Mikor van szükség a mandulák sebészeti eltávolítására (tonsillectomiára)?

Évente többször jelentkező, magas lázzal, erős torokfájdalommal járó, a szervezetet megterhelő heveny mandulagyulladások esetén javasolt a torokmandulák eltávolítása. A mandula körül kialakult tályog esetén kötelező a műtét.

A krónikus mandulagyulladás, “gócos” mandula esetén is indokolt a műtét, mind felnőtt és mind gyermekkorban. Ilyen esetben a mandulák fájdalmas gyulladása ritkább vagy egyáltalán nem jellemző, a torokban diszkomfort érzés jelentkezhet. A mandulákban lévő hosszan tartó gyulladás fokozott hajhullást, ízületi panaszokat, bőrkiütést, fáradékonyságot, visszatérő hőemelkedést vagy lázat, kellemetlen leheletet és egyéb szervek (pl. vese, szív) gyulladását okozhatja.

Kérjen időpontot!

Kollégáink minden kérdésre választ adnak!

Üzenjen nekünk!

Ügyfélszolgálatunk készséggel válaszol!

A torokmandulák a szájüreg mélyén, a torok két oldalán elhelyezkedő nyirokszövetek.

A  szájüregben és a garatban található, nyirokszövetből álló gyűrű (Waldeyer-gyűrű) részeként (ide tartozik az orrmandula, a nyelvgyöki mandula, a garat-, pofa- szájpadnyálkahártyában lévő nyirokszövetek) a torokmandulák a fertőzések elleni védekezés fontos tényezői, a szervezetet érő fertőzések elleni védekezés első immunológiai szűrőállomásai.

Torokmandula
Torokmandula

A jelentősen megnagyobbodott torokmandulák szűkíthetik a torkot, mely nyelési és/vagy légzési nehézségeket okozhat és hozzájárulhat a horkolás és az éjszakai légzéskimaradás (obstruktív alvási apnoé szindróma – OSAS) kialakulásához. Ilyen esetben is szükség lehet a torokmandulák eltávolítására.

A torokmandula műtét után a szervezet továbbra is képes megküzdeni a fertőzésekkel, mivel elegendő mennyiségű nyirokszövet marad a szájüregben és a garatban.

Hogy zajlik a beavatkozás?

A tonsillectomia a mandulák sebészeti eltávolítása és gyakran párhuzamosan végzik az orrmandula eltávolításával (adenotomia). A mandulaműtét eljárás időtartama körülbelül 40 perc, a beavatkozást általános érzéstelenítésben, vagyis altatásban végezzük, általában antibiotikum védelemben. Fokozott kockázatú altatás (idős kor, súlyos betegségek) esetén illetve igény szerint a műtétet helyi érzéstelenítésben is elvégezzük.

A mandula eltávolításnak számos módja van, a klasszikus módszer esetén a mandulák kifejtése mechanikusan, egy fém raspával, eltávolítása tonsillakacs segítségével, a vérzéscsillapítás elektrokauterrel történik. A torokmandula megkisebbítő műtétet általában  lézerrel vagy rádiofrekvenciás eljárással végzik, azonban kórházunkban lehetőség van egy korszerű, úgynevezett koblációs mandulaműtétre is.

Miért hatékonyabb a koblációs torokmandula műtét a hagyományos műtéti eljárásnál?

A koblációs technológiával (Coblator) egy fókuszált plazma teszi lehetővé a szövetek precíz eltávolítását alacsony hőmérsékleten (40-70 C0), mely simább anatómiai felületeket eredményez és csökkenti a környező szövetek hőterhelését a hagyományos monopoláris diatermiás eszközökkel vagy mechanikai vágóeszközökkel szemben. A plazma-technológiás eljárással csökken az operáció ideje, a műtétet követő fájdalom enyhébb és ritkábbak az utóvérzéses szövődmények.

Mandula műtét koblációs eljárással
Mandula műtét koblációs eljárással

Minden típusú mandula műtét alkalmazható a gyermek torokmandula műtét elvégzésére is, melyre Kórházunkban 3 éves kor felett van lehetőség.

Mik a beavatkozás kockázatai és előnyei?

Kockázatai:

Mint minden sebészeti beavatkozásnak, a torokmandulák eltávolításának is vannak kockázatai, elsősorban a különböző fertőzések és az utóvérzés. Fontos, hogy véres köpés, véres vagy barnás-feketés hányás, nagyfokú elesettség, fájdalomcsillapítóra nem reagáló súlyos fejfájás, magas láz esetén azonnali vizsgálat szükséges Kórházunkban vagy a területileg illetékes fül-orr-gégészeti osztályon. Ilyen esetben hívja esetmenedzserünket.

A mandula műtét előtt kap egy tájékoztató lapot és beleegyező nyilatkozatot, amely részletes információt tartalmaz az torokmandula műtétről, annak kockázatairól, a beavatkozás előtti és utáni tudnivalókról, teendőkről. Mielőtt a kezeléssel kapcsolatban döntést hoz, minden esetben lehetőség nyílik a műtét lehetséges kockázatait megbeszélni orvosával.

Az érzéstelenítéssel és az altatással kapcsolatban is felmerülnek kockázati tényezők, ezekről külön tájékoztató lapot és beleegyező nyilatkozatot adunk. A torokmandula műtét előtt kötelezően elvégzendő vizsgálatok biztosítják, hogy a kockázat minimális legyen.

Előnyei:

A mandula műtét csökkentheti a torok fertőzéseinek gyakoriságát és súlyosságát. Egyúttal megelőzheti a streptococcus torok- vagy mandulagyulladás következtében fellépő  potenciálisan súlyos vese-, szív-, ízületi panaszok, reumás láz kialakulását. Megnagyobbodott torokmandulák esetén a tonsillectomia segít a nyelési és/vagy légzőszervi problémák leküzdésében.

A torokmandula műtét természetesen csökkenti a visszatérő torokmandula gyulladása miatti antibiotikum- és egyéb gyógyszerszedés gyakoriságát is.

Alkalmas vagyok tonsillectomiára?

A torokmandula műtét szükségességét a Medicover Magánkórházunkban elvégzett fül-orr-gégészeti vizsgálat, vérvétel és anamnézis felvétel alapján döntjük el és javasoljuk. Az altatásos műtétre való alkalmasságot egy vérvétel, EKG vizsgálat és mellkas röntgen alapján altatóorvosunk, szükség szerint belgyógyászunk dönti el.

A torokmandula műtét gyermekek részére már 3 éves kortól elérhető kórházunkban. A gyermek mandulaműtét elvégzéséhez minden esetben szükséges előzetes személyes konzultáció a műtétet végző szakorvossal, aki pontos tájékoztatást ad a szükséges előkészületekről és a műtét feltételeiről.

Hogyan készüljek fel a műtétre?

  • A műtéti előtti vizsgálatra és konzultációkra hozza magával korábbi zárójelentéseit, készítsen egy listát rendszeresen szedett gyógyszereiről, vitaminokról, táplálékkiegészítőkről, egyéb egészségügyi problémáiról, korábbi betegségeiről, gyógyszerérzékenységről és allergiáiról, esetleges diétájáról.
  • A műtét előtt személyesen vagy email-ben kapott műtéti és altatásos betegtájékoztató és beleegyező nyilatkozatban megtalál minden műtéttel kapcsolatos szükséges információt, kérjük olvassa el, tanúztatva írja alá, az altatóorvosi vizitre és a műtétre hozza el!

Mi a teendő a mandulák eltávolítása után?

A műtét utáni időszakban, általában a műtét napján véres köpet, véres hányás, köhögési inger, köhögés, altatott betegnél nyugtalanság fordulhat elő. A torokmandula műtét utáni napokban a változó mennyiségű vérveszteség, műtéti stressz és az alkalmazott gyógyszerek miatt gyengeség, aluszékonyság, szédülékenység, hőemelkedés, fejfájás, hányinger előfordulhat.

Mi a teendő a mandulák eltávolítása után?

Szövődménymentes esetében a mandula műtét utáni első nap hazatérhet. A műtétet követő 2 hétben kímélő életmód, pihenés javasolt, szükséges a vérnyomásemelő, feji vérbőséget okozó tevékenységek kerülése, mivel ezek utóvérzést okozhatnak. Sok folyadékot kell fogyasztani és csak puha, pépes táplálékot lehet enni. Az alkohol fogyasztása nem megengedett.

Számítani kell középsúlyos vagy akár intenzív fájdalomra (torokfájás, fülfájás) az operációt követő 7-10 napban. Ez jól kezelhető szájon át szedhető fájdalomcsillapítókkal.

Szövődménymentes gyógyulás esetén 14 nap után vállalhat munkát, a teljes gyógyulás ideje, a panaszmentes állapot kb. 3 hét. Komoly fizikai munka, sport a 4. héttől megenegedett.

Javasoljuk, hogy a torokmandula műtét után két hétig ne utazzon olyan helyre, ahol nincs a közelben egészségügyi intézmény, illetve ne utazzon repülővel. Erre az esetleges utóvérzés viszonylag rövid időn belüli csillapítása miatt van szükség

Mikor kell kontrollra jönni a torokmandula műtét után?

Az első kontrollvizsgálatra a torokmandula műtét után egy héttel kerül sor, ellenőrizzük a gyógyulást és kizárjuk az esetleges fertőzés vagy vérzés lehetőségét. Az állapota függvényében egy második kontrollvizsgálat is szükséges lehet.

Kényelmi szolgáltatások

Modern, kellemes hangulatú, légkondicionált egyágyas szobában helyezzük el ügyfeleinket. Minden szobához saját fürdőszoba, hűtőszekrény és televízió tartozik, valamint ingyenes WIFI hozzáférés is elérhető. Ügyfeleinknek egyéni nővér felügyelet is biztosítunk, aki a tartózkodása alatt segíti az Ön folyamatos gyógyulását.

Medicover Egészségpénztáron keresztül szolgáltatásaink akár 20% adó-, és további 10% egyedi kedvezménnyel vehetők igénybe!
Részletek >>

Torokmandula műtét (Tonsillectomia) - Medicover
Elérhetőségek

Üzenjen nekünk!

close-link