Skip to content Skip to footer

  +36 1 465 3100      +36 1 465 3131      kapcsolat@medicover.hu

Sportkontroll laborcsomagok

Mind a hobbi sportolók, mind az aktív versenysportot űzők számára fontos, hogy szervezetük optimálisan működjön, a legjobb teljesítmény elérése érdekében. Ehhez elengedhetetlen a rendszeres sportorvosi vizsgálat, melynek szerves részét képezik a laborvizsgálatok is.

Sportolók részére összeállított laborcsomagjaink az általános állapotfelmérő laborvizsgálatok (vérkép, nagyrutin) mellett speciális, fokozott fizikai igénybevétel esetén javasolt vizsgálatokat is tartalmaznak.

Webshop banner

Sportkontroll és Sportkontroll Plusz laborcsomag

Kérjen időpontot!

Kollégáink minden kérdésre választ adnak!

Üzenjen nekünk!

Ügyfélszolgálatunk készséggel válaszol!

Mikor ajánlott a Sportkontroll laborcsomag elvégzése?

A Sportkontroll laborcsomagok elvégzését az esedékes sportorvosi vizsgálat keretében mind amatőr, mind élsportolók részére javasoljuk. Amatőr sportolóknak elég évente, aktív edzéssel járó versenysport mellett 3 havonta, élsportolók esetén pedig a sportágtól függően akár kéthavonta érdemes ellenőriztetni az értékeket.

A teljesítmény érezhető csökkenése, fáradékonyság, kimerültség esetén különösen javasolt a laborértékek ismételt vizsgálata.

A laborértékek változása ugyanis felhívhatja a figyelmet a lassan kialakuló túledzettségre is, amit a nem megfelelően felépített, vagy túlzásba vitt edzés okozhat. Ez hosszú távon negatív hatással van számos élettani funkcióra is, mint a hormonháztartás egyensúlya, az idegrendszer működése, vagy az emésztés, amik további panaszokat is okozhatnak.

Edzés hatására több laborérték is emelkedhet, amit érdemes folyamatosan ellenőrizni, hogy hosszútávon megelőzhető legyen az ezen eltérések nyomán kialakuló szervi károsodás. A laborvizsgálati csomagunk segítségével könnyen nyomon követhető a szervezet állapotváltozása aktív sportolás mellett, ezért a csomagban foglalt vizsgálatokat minden aktív sportoló részére javasoljuk.

Milyen vizsgálatokat tartalmaz a Sportkontroll csomag?

Vérképző rendszer működése

Vérkép: a vérben lévő alakos elemek, a vörösvértestek (vvt), fehérvérsejtek (fvs) és a vérlemezkék (THR) relatív és abszolút számának meghatározására szolgál. Az eredmények alapján a sportorvos következtethet többek közt vérszegénységre, vérvesztésre, gyulladásos folyamatokra, vérképző szervek betegségére, vérzékenységre és véralvadási zavarokra.

Az emelkedett fehérvérsejt szám gyakori sportolóknál, amit az edzés okoz, így ez nem feltétlen utal gyulladásra a szervezetben. Rendszeres sport mellett emelkedhet a vörösvértest szám is, ami egy bizonyos pontig a nagyobb oxigénszállítás miatt javíthatja a teljesítményt is, ám tartósan fennállva sűríti a vért, így növeli a trombózis kialakulásának kockázatát és szívproblémákat is okozhat. Futók körében gyakori a vörösvértestek szétesése, ami vérszegénységet okoz.

Vesefunkció

Teljes vizelet üledékkel: ez a vizsgálat fertőzés, anyagcsere rendellenesség és vesebetegség felismerésére szolgál. A nagyobb fizikai terhelés után a vizeletben gyakran kimutatható bizonyos fehérjék emelkedése, ami pihenés hatására általában megszűnik.

Kreatinin (eGFR-rel): az izmokból származó lebomlási termék, melynek szintje viszonylag állandó az emberi szervezetben. Aktív sportolás mellett gyakori az emelkedett értéke. Mivel a vesén keresztül távozik a szervezetből, ezért emelkedett vérszintje a vese szűrletképző zavarára is utalhat. A vizsgálat a vesefunkció legjobb paramétere.

Gyulladásos folyamatok

CRP: a CRP fehérje mennyiségét méri, ami gyulladás esetén termelődik a májsejtekben. Jellemzően bakteriális és gombás fertőzések esetén emelkedik meg a szintje radikálisan. A laborvizsgálat csak a szervezetben jelenlévő gyulladást tudja kimutatni, annak pontos helyét azonban nem. Gyulladás jelenléte esetén az esetleges panaszok ismeretében javasolt további vizsgálatok elvégzése.

Milyen vizsgálatokat tartalmaz a Sportkontroll csomag?
Sportkontroll csomag

Pajzsmirigy funkció

TSH: A pajzsmirigyserkentő hormon, a TSH (thyreoidea stimuláló hormon) szintjét vizsgáljuk, mely az agyalapi mirigyben termelődik és a pajzsmirigy hormontermelését serkenti. Ha a TSH értéke emelkedett, a pajzsmirigy alulműködik, amennyiben pedig alacsonyabb a TSH értéke, a pajzsmirigy fokozott működése állhat a háttérben.

Májfunkció

Bilirubin: a vörösvérsejtek sárga színű bomlástermékeként keletkezik a lépben, a májban és bizonyos nyirokcsomókban. Szintje a vörös vértestek fokozott lebomlása, májbetegségek és epepangás esetén emelkedhet. Illegális teljesítményfokozó szerek szedése esetén gyakran jellemző az epepangás kialakulása.

GOT (glutamát-oxálacetát aminotranszferáz): az aminosavak anyagcseréjénél közreműködő enzim. Normál esetben kis mennyiségben van jelen a vérben, intenzív tréning, illetve az izomzat károsodása esetén szintje megemelkedhet, továbbá emelkedett szintje utalhat egyéb szervi károsodásra is.

GPT (glutamát-piruvát aminotranszferáz): a májsejtekben termelődő enzim, ami az ott bekövetkezett károsodásokat mutatja. Normál esetben ez is kis mennyiségben van jelen a vérben, károsodás esetén, vagy intenzív tréning, illetve az izomzat sérülése esetén szintje megemelkedhet.

GGT (gamma-glutamil-transzferáz): a máj, a hasnyálmirigy és a vesék által termelt enzim. Értékét a máj és az epe utak vizsgálatánál nézik, a legmegbízhatóbb jelző paraméter. Emelkedett értéke az epe utak elzáródására utal.

Alkalikus foszfatáz (ALP): a fehérjék lebontását segítő enzim. Általában máj és csontbetegségek vizsgálatánál ad információt. Magas érték máj vagy csontbetegségre (pl. csontritkulás) utal, alacsonyabb érték oka lehet pajzsmirigy-alulműködés, alultápláltság vagy vérszegénység is.

Zsír és szénhidrát anyagcsere

Vércukor: a vérben levő glükóz szintjének meghatározására szolgál, segítségével felismerhető a cukorbetegség. Megemelkedett szintje utal cukorbetegségre.

Koleszterin: a koleszterint legnagyobb mennyiségben a máj állítja elő, de egy részét táplálékkal vesszük magunkhoz. A máj által termelt koleszterin az epe előállításához nélkülözhetetlen. Laboratóriumi vizsgálat során meghatározzák az összkoleszterint és feltüntetik az LDL valamint HDL koleszterin arányát is.

LDL koleszterin: „rossz” koleszterin. A májból a sejtek felé szállítja a koleszterint, ami lerakódhat az érfalakban, csökkentve rugalmasságukat és növelve az érelmeszesedés és a szívinfarktus kialakulásának kockázatát.

Triglicerid: a táplálkozás során bevitt zsírok alkotóelemei, melyek energiával látják el a szervezetet. Ideális esetben kis mennyiségben fordul elő a szervezetben, de túlzott szénhidrát bevitel esetén szervezetünk is triglicerideket állít elő.

Sportkontroll csomag
Sportkontroll csomag

Elektrolitok

Kálium: a sejtekben található kálium szabályozza a szervezet folyadékmennyiségét, részt vesz a sav-bázis egyensúly fenntartásában. Stimulálja az izom-összehúzódást is, ezért szintjének változása befolyással van a szívritmusra. Intenzív sportolás során az izzadsággal jelentős mennyiség távozhat a szervezetből. Alacsony káliumszint légzéselégtelenséget, szívritmuszavart is okozhat.

Kalcium: a kalcium elsődleges raktára a csontokban van, a vérben oldott kalcium pedig elengedhetetlen az izomműködéshez és az ingerület átvitelhez. Verejtékkel testmozgás során jelenetős mennyiség távozhat a szervezetből, így alacsony szintje edzés során izomgörcsöt, bizsergő érzést okozhat a végtagokban.

Normál vizsgálati eredmény esetén a szervezet kálcium anyagcseréje optimális, vérszintje megfelelő. Az emelkedett kalcium értéket okozhatja a pajzsmirigy, vagy a mellékpajzsmirigy túlműködése is, alacsony kalciumszintet többek között a mellékpajzsmirigy alulműködése, vagy a vér alacsony fehérje szintje idézi elő.

Milyen vizsgálatokat tartalmaz a Sportkontroll Plusz laborcsomag?

A Sportkontroll Plusz csomag a fent felsorolt vizsgálatok mellett további két vizsgálatot tartalmaz, a D3-vitamin szintjének mérését, illetve a szívműködést befolyásoló Coenzim Q10 szintjének meghatározását.

D3-vitamin (1,25 D3 vitamin): A D3 vitamin (kolekalciferol) a D vitamin egyik típusa, mely valójában hormonszerű előanyag. Elengedhetetlen a csontképződéshez és a csontanyagcseréhez, valamint a kalcium-anyagcsere szabályozásához, illetve hatással van az immunrendszer működésére is. A vesében keletkező aktív D3 vitamin (1,25 OH D3, kalcitriol) szabályozza a kalcium-anyagcserét: alacsonyabb érték a kalcium anyagcsere elégtelenségére utal, emelkedett értéke pedig a vér magas kalciumszintjének jelzője.

Coenzym Q10: vagy ubikinon, vitaminszerű tulajdonságokkal rendelkező vegyület, mely nélkülözhetetlen szerepet játszik a sejtek energiatermelésében, az oxigénszállításban és a szabadgyökök semlegesítésében, javítva ezzel a teljesítményt. Növeli az érfalak rugalmasságát, meggátolja a zsírnemű anyagok lerakódását az érfalon, csökkentve ezzel a magas vérnyomás, valamint az érelzáródással járó kórképek (agyvérzés, szívinfarktus) kialakulásának kockázatát. Fokozott igénybevétel esetén csökkenhet szintje. Túlzott bevitele azonban emésztőrendszeri panaszokat okozhat.

Milyen vizsgálatokat tartalmaz a Sportkontroll Plusz laborcsomag?
Vérvétel

Hogyan készüljek a vizsgálatra?

A vérvételhez éhgyomor szükséges. A vizelet vizsgálathoz tiszta edényben leadott mintára van szükséges.

Mi a teendő a vizsgálat után?

A lelet önmagában nem jelent diagnózist. Mivel sportolók esetében gyakoriak a normál értékektől való eltérések, minden esetben keresse fel sportorvosát a kapott lelettel.

Mikor várható az eredmény?

A Sportkontroll laborcsomag eredménye a vizsgálatot követő 2. munkanap után elérhető online rendszerünkben.

A Sportkontroll Plusz laborcsomag eredménye a vizsgálatot követően 17 munkanap után készül el.

Sportkontroll laborcsomag - Medicover
Elérhetőségek

Üzenjen nekünk!

close-link