Skip to content Skip to footer

  +36 1 465 3100      +36 1 465 3131      kapcsolat@medicover.hu

Myringoplastica (Dobhártyaplasztika)

Mikor szükséges a myringoplastica?

A dobhártyán lévő tartós folytonossághiány esetében indokolt a myringoplastica. Visszatérő gennyes középfül gyulladások után maradhat tartós nyílás a dobhártyán, illetve ritkábban dobhártya-sérülés miatt is keletkezhet perforáció, aminek következtében a hallás romlik. A beteg fülét nem érheti víz (nem járhat uszodába, strandra). Ha a fertőzés vagy a sérülés következtében a hallócsont-láncolat is sérül, a hallás tovább romlik.

Dobhártyaplasztikai műtéttel a dobhártyán levő nyílás bezárható, így a hallás javítható.

Kérjen időpontot!

Kollégáink minden kérdésre választ adnak!

Üzenjen nekünk!

Ügyfélszolgálatunk készséggel válaszol!

Dobhártyaplasztika

Hogy zajlik a beavatkozás?

A műtétet altatásban végezzük, de történhet helyi érzéstelenítésben is. Dobhártyaplasztika (myringoplastica) végzésekor a fül mögött ejtünk bőrmetszést. Miután felemeltünk a hallójárat bőrét és megnyitottuk a dobüreget, a halántéktáji izomzat bőnyéjéből vagy a fülkagyló porchártyájából vett kis darabból operációs mikroszkóp alatt kialakítjuk az új dobhártyát.

Mik a műtét kockázatai?

Helyi érzéstelenítést követően az arcideg közelsége miatt átmeneti arcmozgás-zavar előfordul, azonban ez legkésőbb másnapra, de gyakrabban a műtét estéjére már megszűnik. Az érzéstelenítőben levő, a vérzés csökkentésére adott érösszehúzó adrenalin miatt az érzéstelenítést követően átmeneti szívdobogásérzés, rossz közérzet lehetséges. Nagyon ritkán az érzéstelenítést követően gyógyszer-túlérzékenységi reakció jelentkezhet.

A műtétek általános veszélyei (trombózis, embólia, sebfertőzés, kóros vérzés, és/vagy vérzékenység, életveszélyes és kóros lázas állapot, kóros keringési reakciók) egészséges egyénben ritkák, de elfordulhatnak.

A műtét után fülfájdalmat, bizsergést, enyhe fülzúgást és fejfájást tapasztalhat a páciens. A műtéti sebzés helye és környéke hosszabb ideig érzéketlen, illetve a kötés is átvérezhet. A műtét során tartósan oldalra fordított fej miatt nyaki fájdalom, enyhe, bizonytalan szédülés jelentkezhet. Amennyiben a hallócsontok pótlására is szükség volt, enyhe szédülés, főleg a fej fordításakor előfordulhat.

Hogyan készüljek fel a műtétre?

A műtét előtti időszakban még fontosabb, hogy kerülje a lázas, hurutos betegek társaságát a fertőződés fokozott kockázata miatt, valamint a fülét továbbra se érje víz! Amennyiben felső légúti hurutos megbetegedésre utaló jelet észlel magán, akkor haladéktalanul értesítse esetmenedzserünket!

A műtét előtt személyesen vagy email-ben kapott műtéti és altatásos betegtájékozató és beleegyező nyilatkozatban megtalál minden műtéttel kapcsolatos szükséges információt, kérjük olvassa el, tanúztatva írja alá, az altatóorvosi vizitre és a műtétre hozza el!

Milyen teendőim vannak a műtét után?

A közvetlen műtét utáni időszakban, kb. egy hétig a beteg megszédülhet. Amennyiben gyengének, sérülékenynek érzi magát, egyedül ne közlekedjen. Ha a kötés erősen átvérzik, illetve láz és erős szédülés esetén a kezelőorvosnak ezt jelezni kell. A műtét során a hallójáratba kb. 1 hétre tampon kerül, melynek célja váladék elvezetésének az elősegítése. Amennyiben dobhártya-pótlás is történt, azokban az esetekben a hallójáratba is kerül tampon. A tamponálás ideje alatt a hallás még rossz, enyhe fülzúgás jelentkezhet. Az orrfújás 3 hétig ellenjavallt, ezt követően is csak óvatosan szabad.

A műtéttől elvárható hallásjavulás kb. a műtét utáni 6. hétre alakul ki. Addig a fül mögötti területet és a hallójáratot víz nem érheti. A beteg teljes gyógyulása 6-8 hét múlva következik be, ekkor válik munkaképessé. A szövődmények miatt végzett műtéttől hallásjavulás általában nem várható, a cél a szövődmények tovább terjedésének megelőzése. A belsőfül gyulladásának következtében jelentkező szédülés egy-két hónapig is eltarthat, életkortól is függően.

Hogyan készüljek fel a műtétre?

Miért fontos a rendszeres kontrollvizsgálat a műtét után?

Műtét után egy héttel kell az első kontrollvizsgálaton megjelenni, majd két héttel és hat héttel. Az első kontroll alkalmával a hallójárati tampon eltávolítása és a varratszedés történik meg. A második kontroll alkalmával az új  dobhártya beépülési ütemét ítéljük meg. A hatodik héten a már végleges dobhártya-, és dobüregi státusz megítélése zajlik, és ekkor látjuk el hallásvizsgálati beutalóval a pácienst.

Mit foglal magában a myringoplastica ára a Medicover Kórházban?

A myringoplastica műtét ára magában foglalja a műtét költségét, valamint a műtét utáni kórházi tartózkodás és az utólagos kontroll díját.

Az előzetes szakorvosi konzultáció, valamint a műtétet megelőző vizsgálatok díja nem képezi a műtéti díj részét, ezek költségéről érdeklődjön Ügyfélszolgálatunkon.

Kényelmi szolgáltatások

Modern, kellemes hangulatú, légkondicionált egyágyas szobában helyezzük el ügyfeleinket. Minden szobához saját fürdőszoba, hűtőszekrény és televízió tartozik, valamint ingyenes WIFI hozzáférés is elérhető. Ügyfeleinknek egyéni nővér felügyelet is biztosítunk, aki a tartózkodása alatt segíti az Ön folyamatos gyógyulását.

Medicover Egészségpénztáron keresztül szolgáltatásaink akár 20% adó-, és további 10% egyedi kedvezménnyel vehetők igénybe!
Részletek >>

Myringoplastica (Dobhártyaplasztika) - Medicover
Elérhetőségek

Üzenjen nekünk!

close-link