Skip to content Skip to footer

  +36 1 465 3100      +36 1 465 3131      kapcsolat@medicover.hu

Látótér vizsgálat

Mi a látótér?

A látótér a térnek az a része, amelyet a szemmel egy pontra fixálva egyszerre belátunk. Vizsgálatát tekintve megkülönböztetünk egymástól centrális és perifériás látóteret.

A perifériás látótér a környezetben való tájékozódást segíti.  Noha a perifériás látás a finom részletek megkülönböztetésére nem alkalmas, általa érzékeljük a mozgást, és valamelyest a színeket. A centrális látótér lehetővé teszi az éles látást, az arcfelismerést és a színárnyalatok megkülönböztetését.

Kérjen időpontot!

Kollégáink minden kérdésre választ adnak!

Üzenjen nekünk!

Ügyfélszolgálatunk készséggel válaszol!

Mi a látótérkiesés?

Hol vehető igénybe a vizsgálat? Válasszon Klinikát!

Mi a látótérkiesés?

A látótérkiesés a beteg látóterének csökkenésével járó állapot, melynek oka a látópálya károsodása. Látótér kiesések egyaránt előfordulhatnak a periférián és a látás centrumához közel. Centrális látótérkiesés esetén előfordulhat, hogy a beteg semmit nem észlel belőle, mivel a két szem egybeeső látótér részei miatt az egyik szem látótérkiesését a másik szem kompenzálja.

Nagyobb látótérkiesés (amikor az egészségeshez képest jelentősen beszűkül a látótér) hátterében általában a látóideg különböző örökletes sorvadásos betegségei illetve zöldhályog állhatnak.

Mit takar a látótér vizsgálat?

A látótér vizsgálat során egy speciális készülékkel, úgynevezett periméterrel vizsgáljuk azt a területet, amit a páciens egyenesen tartott, mozdulatlan fej és szemtartás mellett egyszerre lát.

Ennek során a szemeket egyenként, külön-külön letakarva mérjük fel, hogy ha van látótérkiesés, az milyen mértékű.

Miért fontos a látótér vizsgálata?

A látótér vizsgálat elengedhetetlen olyan szembetegségek korai felismeréséhez és diagnosztizálásához, mint pl. a zöldhályog (glaukóma), amely ha későn kerül felismerésre, akár teljes látásvesztést is eredményezhet.

A szemész szakorvoson túl kérheti a vizsgálatot például idült fejfájással küzdő páciens esetében a neurológus, vagy ha az agyalapi mirigyet érintő hormonális elváltozás gyanított, az endokrinológus.

Mit takar a látótér vizsgálat?
Mikor indokolt a látótér vizsgálat?

Mikor indokolt a vizsgálat?

A látótér vizsgálat az alábbi betegségek diagnosztizálásához illetve esetekben szükséges:

  • Zöldhályog betegség
  • Látópályát érintő központi idegrendszeri betegségek
  • Érhártyát és az ideghártyát érintő tumorok, gyulladásos folyamatok
  • A szem keringési zavarai
  • A látóideg gyulladásos betegségei, keringési és toxikus megbetegedései
  • Öröklődő szembetegségek
  • Hivatásos jogosítvány megszerzése, meghosszabbítása

Hogyan zajlik a vizsgálat?

A vizsgálat körülbelül 15-20 percig tart.

A vizsgálat során számítógép segítségével a szakasszisztens feltérképezi az Ön látóterét mindkét szemen külön-külön.

A látótér vizsgálat különösen fontos akkor, ha Ön olvasó szemüveget is használ. Az egyik szemet letakarjuk, majd megkérjük, hogy helyezze fejét az álltartóba.

A vizsgálat alatt nagyon fontos, hogy Ön csak a középső jelzőfényre nézzen. A perifériás látótérben felváltva itt-ott pontok villannak fel, amelyeket odanézés nélkül jeleznie kell vizsgáló orvosa felé. Egyes pontokat többször is ellenőriz a gép. Ugyanezt a folyamatot megismételjük a másik szemen is.

Látótér vizsgálat - Medicover
Elérhetőségek

Üzenjen nekünk!

close-link