Skip to content Skip to footer

  +36 1 465 3100      +36 1 465 3131      kapcsolat@medicover.hu

Ágyéki gerinc CT vizsgálat

Az ágyéki gerinc CT vizsgálat a gerinc alsó, ágyéki (lumbális vagy lumbosacralis) szakaszán elhelyezkedő csigolyák vizsgálatára szolgál. Segítségével a gerinc csontos elemei, a csigolyatest és a csigolyák közti részek vizsgálhatók.

Kérjen időpontot!

Kollégáink minden kérdésre választ adnak!

Üzenjen nekünk!

Ügyfélszolgálatunk készséggel válaszol!

Mi a vizsgálat célja?

Leggyakrabban porckorongsérv (discus hernia) diagnosztizálására javasoljuk, ugyanis a gerinc ezen szakaszán alakul ki leggyakrabban ez az elváltozás. A CT vizsgálat segítségével megítélhető a porckorongsérv és az ideggyök viszonya, mely a kezelés meghatározásánál játszik fontos szerepet. Ezen kívül műtét utáni kontrollvizsgálat során is javasolt CT felvétel készítése az érintett szakaszon.

Ágyéki gerinc CT vizsgálat

Milyen előkészítés szükséges?

Ágyéki gerinc CT vizsgálat előtt minden esetben szükséges az ortopéd szakorvossal konzultálni a panaszokat és a vizsgálati javaslatot illetően, mert a sugárterhelés miatt a CT vizsgálat csak orvosi indikáció alapján végezhető el.

A kontrasztanyag nélküli, natív CT vizsgálat nem igényel előkészületet. A kontrasztanyagos vizsgálat előtt 6 órával ne fogyasszon ételt, hogy a kontrasztanyag hatását semmi ne befolyásolja.

A kontrasztanyaggal végzett vizsgálatok elvégzéséhez vesefunkciós laboreredményekre is szükség van, mely a keratinin és karbamid értékeket mutatja.

Kontrasztanyagos CT vizsgálat előtt a cukorbetegségre szedett metformin hatóanyagú gyógyszerek bevételét a vizsgálat előtt 48 órával fel kell függeszteni és a vizsgálatot követően, 48 óra letelte után lehet megkezdeni.

Hogyan zajlik az ágyéki gerinc CT vizsgálat?

A vizsgálat során a páciens végig a hátán fekszik a CT készülékhez tartozó asztalon, amely a vizsgálat alatt a felvételeket készítő széles gyűrű közepére emeli a beteget.

A vizsgálat kb. 10-15 percet vesz igénybe, mely alatt végig mozdulatlanul kell feküdni. A készülék működés közben zúgó hangot ad, ettől nem kell megijedni.

Mikor nem végezhető el a vizsgálat?

A vizsgálat során röntgensugárzás éri a szervezetet, ezért terhesség alatt a CT vizsgálat kontraindikált, mert a születendő gyermekre veszélyes lehet. Nagyon ritkán, kizárólag orvosi szakmai indikációval, azonban csak bizonyos terhességi hét után, várandósokat is vizsgálunk.

Kontrasztanyaggal történő vizsgálat esetében a kontrasztanyag összetevőivel szemben fennálló érzékenység esetén, valamint nem megfelelő vesefunkció esetén a vizsgálat nem végezhető el.

Van mellékhatása?

A vizsgálatnak nincs mellékhatása, a vizsgálat során a páciens nem érez semmit.

A kontrasztanyag nagyon ritkán okozhat reakciót, jód érzékeny pácienseknél azonban a vizsgálat nem végezhető el!

Somatom X.Cite a Siemens Healthineers CT-készülék

Mikorra várható az eredmény?

Az elkészült felvételt a radiológus szakorvos véleményezi és az eredmény 3 munkanap múlva elérhetővé válik online rendszerünkben.

Ágyéki gerinc CT vizsgálat - Medicover
Elérhetőségek

Üzenjen nekünk!

close-link