Skip to content Skip to footer

  +36 1 465 3100      +36 1 465 3131      kapcsolat@medicover.hu

Orrkagyló kisebbítő műtét, alsó orrkagylók megkisebbítése (mucotomia)

Miért van szükség az orrkagyló műtétre?

Műtét javasolt konzervatív kezelésre (pl. szteroidos orrspray) nem reagáló betegeknél, amikor hosszan tartó orrlégzési panasz hátterében az alsó orrkagyló duzzanata áll fent önmagában, vagy részét képezi a gátolt orrlégzést kiváltó és fenntartó okoknak (pl. orrsövény ferdülés, orrpolip). A műtét indoka lehet önmagában a jobb orrlégzés biztosítása illetve az orrlégzési zavarok másodlagos következményeinek korrigálása: elhúzódó felső és alsó légúti fertőzések, orrmelléküreg gyulladások, krónikus torok és garatbántalmak, a fülkürt működésének zavarai, a középfül heveny és krónikus gyulladásai, fejfájás, horkolás, alvászavarok (pl. OSAS).

Kérjen időpontot!

Kollégáink minden kérdésre választ adnak!

Üzenjen nekünk!

Ügyfélszolgálatunk készséggel válaszol!

Az alsó orrkagyló megnagyobbodás leggyakoribb okai: hosszan tartó „hagyományos” orrcsepp/orrspray használat, allergiás nátha, krónikus nem allergiás nátha, gyógyszer mellékhatás, orrsövény ferdülés, reflux betegség, terhesség.

Az orrsövénnyel szemben az orrüreg oldalsó falán 3-3 vízszintesen futó képlet, az úgynevezett orrkagylók találhatóak. Az orrüreg tágassága, a normál orrlégzés alapvetően az orrsövény alakjától és az orrkagylók (elsősorban az alsó orrkagylók) méretétől függ. Az orrlégzésen kívül az orrkagylók a levegő szűréséért, felmelegítésért és párásításáért felelősek. Az orrdugulás leggyakoribb oka, az orrsövényferdülés mellett igen gyakori az alsó orrkagylók duzzanata is, mely sok esetben együtt fordul elő és ez magyarázza a kétoldali, sokszor váltakozó oldaliságú orrdugulást is. Ritkább a középső orrkagyló „bullosus” megnagyobbodása, melynek megkisebbítését FESS műtét keretén belül végezzük.

Orrüreg anatómia

Hogyan működik az eljárás?

Az alsó orrkagyló kisebbítő műtét egy egyszerű eljárás, amelyet helyi érzéstelenítésben javasolunk, de természetesen mód van altatásos műtétre is. Az alsó orrkagyló megkisebbítésre többféle módszer létezik, Kórházunkban a radiofrekvenciás és a koblációs műtétet részesítjük előnyben.

A koblációs technológiával (Coblator) egy fókuszált plazma teszi lehetővé a szövetek precíz eltávolítását alacsony hőmérsékleten (40-70 C°), mely simább anatómiai felületeket eredményez és csökkenti a környező szövetek hőterhelését a hagyományos monopoláris diatermiás eszközökkel vagy mechanikai vágóeszközökkel szemben.

Lehetőség van lézeres, a hagyományos, ollóval történő és elektrokauterizációs orrkagyló megkisebbítésre is. Valamennyi módszer közös jellemzője, hogy az alsó orrkagyló műtét alatti vagy későbbi megkisebbedését eredményezi.

A műtét hossza az érzéstelenítés típusától (altatás/helyi érzéstelenítés) függően kb. 15-30 perc.

Az orrüreg tamponálására ritkán van szükség (elsősorban az „ollós” módszer után). Tamponálás esetén a tampon eltávolítás a műtét utáni első napon történik.

Mik a műtét előnyei és kockázatai?

Az operáció előnye az orrlégzés javulása, melynek pozitív hatása van a nappali aktivitásra és az éjszakai pihentető alvásra is. Azokban az esetekben, amikor a gátolt orrlégzés már másodlagos orr-melléküregi, fülészeti, garatot, gégét érintő illetve alsó légúti megbetegedéseket, alvászavarokat okoz, a műtét ezeken is segít.

Az orrkagyló kisebbítő műtét egy gyakori és biztonságos eljárás, a mellékhatások ritkák. Mint minden sebészeti beavatkozásnak, ennek is vannak kockázatai, elsősorban a vérzés, ritkábban fertőzés. Fontos, hogy erős orrvérzés, nagyfokú elesettség, fájdalomcsillapítóra nem reagáló súlyos fejfájás, magas láz esetén azonnal vizsgálat szükséges Kórházunkban vagy a területileg illetékes fül-orr-gégészeti osztályon. Ilyen esetben hívja esetmenedzserünket.

A műtét előtt kap egy egy tájékoztató lapot és beleegyező nyilatkozatot, amely részletes információt tartalmaz az orrkagyló műtétről, annak kockázatairól, a beavatkozás előtti és utáni tudnivalókról, teendőkről. Minden esetben lehetőség nyílik a műtét lehetséges kockázatait megbeszélni orvosával, mielőtt a kezeléssel kapcsolatban döntést hoz.

Az érzéstelenítéssel és az altatással kapcsolatban is felmerülnek kockázati tényezők, ezekről külön tájékoztató lapot és beleegyező nyilatkozatot adunk. A műtét előtt kötelezően elvégzendő vizsgálatok biztosítják, hogy a kockázat minimális legyen.

Alkalmas vagyok a műtétre?

A műtét szükségességét a Kórházunkban elvégzett fül-orr-gégészeti vizsgálat és anamnézis felvétel alapján döntjük el és javasoljuk. A fül-orr-gégészünk orrspekulum és endoszkóp segítségével megvizsgálja az Ön orrát, ellenőrzi az orrsövény alakját, az orrkagylók méretét, és megnézi, hogy vannak-e egyéb kóros elváltozások (polipok, hipertrófiás orrmandula, ritkán tumor). A végső diagnózis felállítása a fizikális vizsgálat, valamint az orr- és orrmelléküreg CT eredménye alapján történik. Allergiára utaló tünetek esetén allergiavizsgálatra is sor kerül. Az altatásos műtétre való alkalmasságot egy vérvétel, EKG vizsgálat és mellkas röntgen. alapján altatóorvosunk, szükség szerint belgyógyászunk dönti el.

Hogyan készüljek fel a műtétre?

Az orrkagyló kisebbítő műtét előtti vizsgálatra és konzultációkra hozza magával korábbi zárójelentéseit, készítsen egy listát rendszeresen szedett gyógyszereiről, vitaminokról, táplálékkiegészítőkről, egyéb egészségügyi problémáiról, korábbi betegségeiről, gyógyszerérzékenységről és allergiáiról, esetleges diétájáról.

A műtét előtt személyesen vagy email-ben kapott műtéti és altatásos betegtájékozató és beleegyező nyilatkozatban megtalál minden műtéttel kapcsolatos szükséges információt, kérjük olvassa el, tanúztatva írja alá, az altatóorvosi vizitre és a műtétre hozza el!

Orrkagyló kisebbítő műtét

Mi a teendőm a mucotomia után?

A műtét utáni napokban gyakori az erős orrdugulás, az orrüregből egy-két hétig savós-nyákos, ritkán véres váladék szivároghat, vagy a váladék pörkök formájában az orrüregben megkeményedhet. Ennek puhítására általában orrkenőcs, orrolaj ill. orrátmosó szett használatát javasoljuk. A műtét után két hétig kímélő életmód indokolt, nagy fizikai terhelést, intenzív sportot egy hónap után vállalhat. Javasolt bő folyadékfogyasztás, étrendi megszorítás, diéta nem szükséges, alkohol fogyasztása és dohányzás a műtét után 1 hónapig tilos. Utóvérzés, arc-, fejtáji duzzanat, tartós fejfájás, szédülés, magas láz esetén azonnali kontrollvizsgálat javasolt.

Miért fontos a műtét utáni kontroll?

Az orrkagyló kisebbítő műtét utáni első kontroll egy hét múlva esedékes, amikor a fertőzések és összenövések kialakulásának elkerülése érdekében orrtisztító kezelésre van szükség, mely során az orrkagyló levállt részeinek ill. a pörkök eltávolítása történik. A műtét után általában 1 hónapon belül 2-3 alkalommal van szükség kontrollra. Az orrkagylók gyógyulása a műtét módszerétől függően 3-10 hetet vesz igénybe, melyet pörkösödés megszűnése és az orrlégzés javulása mutat.

Kényelmi szolgáltatások

Modern, kellemes hangulatú, légkondicionált egyágyas szobában helyezzük el ügyfeleinket. Minden szobához saját fürdőszoba, hűtőszekrény és televízió tartozik, valamint ingyenes WIFI hozzáférés is elérhető. Ügyfeleinknek egyéni nővér felügyelet is biztosítunk, aki a tartózkodása alatt segíti az Ön folyamatos gyógyulását.

Medicover Egészségpénztáron keresztül szolgáltatásaink akár 20% adó-, és további 10% egyedi kedvezménnyel vehetők igénybe!
Részletek >>

Orrkagyló kisebbítő műtét, alsó orrkagylók megkisebbítése (mucotomia) - Medicover
Elérhetőségek

Üzenjen nekünk!

close-link