Belgyógyászat

A belgyógyászat a mai orvostudomány egyik legszerteágazóbb, érdekes és izgalmas szakterülete, amelyben a gyógyításon túl a megelőző munka is egyre jobban előtérbe kerül. A belgyógyász a felnőttkorban előforduló, elsősorban a belső szervek kóros elváltozásaival, a belgyógyászati betegségek kezelésével, diagnosztizálásával és megelőzésével foglalkozik. Több szakterületet ölel fel, így kardiológiáraendokrinológiáragasztroenterológiára, hematológiára, fertőző betegségekre, nefrológiára, onkológiára és tüdőgyógyászatra csoportosítható, amely szakrendelések megtalálhatóak Klinikáinkon.

A belgyógyász ezen szakterületeket fogja és hangolja össze páciense kezelése során. Szerepe hasonlítható a háziorvoséhoz, néha csak egy-egy akut betegséget gyógyít, máskor évekig tartó gondozó szerepet tölt be krónikus betegségek kezelése kapcsán.

Belgyógyászati szakrendeléseken a szűrővizsgálatok mellett, a belgyógyászati panaszokkal (többek között: influenza, nátha, fejfájás, hasi fájdalmak, stb.) jelentkező páciensek kivizsgálása, kezelése történik. Akut betegségek mellett a krónikus állapotok gondozását is végzi a szakmai protokolloknak megfelelően. Belgyógyászaink több éves klinikai gyakorlattal és tapasztalattal rendelkező szakorvos kollégák, akik folyamatos továbbképzéseken vesznek részt.

Mivel foglalkozik a belgyógyászat?

A belgyógyászat átfogó voltából adódóan mára több speciális szakterületté nőtte ki magát, hogy még speciálisabb, adott szervekre koncentrált tudásbázist biztosítson a betegségek diagnosztizálásához és kezeléséhez.

A belgyógyász ezeknek a területeknek diagnosztikai és terápiás módszereit hangolja össze, monitorozza a szakvizsgálatok eredményeit és gondozásba veszi a pácienst.

A belgyógyászat vizsgálati területe: a belső szervek
A belgyógyászat vizsgálati területe: a belső szervek

Milyen panaszokkal érdemes belgyógyászt felkeresni?

A belgyógyászati szakrendeléseken az általános szűrések, kivizsgálások, prevenciós oltások mellett akut és krónikus belgyógyászati panaszokkal egyaránt jelentkezhetnek. Ilyen „általános” panaszok lehetnek:

  • hasi fájdalom
  • mellkasi fájdalom
  • nehézlégzés
  • felső- és alsó légúti panaszok
  • fejfájás, szédülés
  • hányásos, hasmenéses panaszok
  • lázas állapotok

A belgyógyász szakorvos a tünetek alapján, szükség esetén további szakorvosi vizsgálatokat rendelhet el a diagnózis felállításához.

Mi történik a belgyógyászati vizsgálat során?

A belgyógyászati vizsgálat tartalmazza a részletes kórelőzmény felvételét, teljes körű fizikális vizsgálatot, a kivizsgálás további menetének szükség szerinti megtervezését és megszervezését. A szakorvos a betegség vagy a vélt betegség jellegétől függően további vizsgálatokat is elrendelhet: labor vizsgálatotultrahang vizsgálatot, képalkotó diagnosztikai vizsgálatokatEKG-t, illetve egyéb kapcsolódó szakorvosi vizsgálatokat.

Belgyógyászati szakrendelést szűrő jellegű állapotfelmérés céljából panaszmentesen is érdemes egy-két évente felkeresni.

A belgyógyászati fekvőbeteg-ellátó részleg feladatai

A belgyógyászati betegségek között előfordulhat olyan eset is, amely rövidebb, vagy hosszabb kórházi kezelést, állandó szakember által történő ellenőrzést, megfigyelést igényel. A Medicover Magánkórházban a magas színvonalú belgyógyászati fekvőbeteg-ellátás képzett, elismert orvosok közreműködésével biztosított.

Kérjük töltse ki űrlapunkat!
 
close-link
Laborcsomag árkalkulátor
 
1
1
1

Amennyiben az elvégzett laborvizsgálatok térítési díjának összege nem haladja meg a 4 000 Ft-ot,
akkor minimális 4 000 Ft vizsgálati díjat számítunk fel.


ÖsszesenFt
close-link