Belgyógyászat

A belgyógyászat a mai orvostudomány egyik legszerteágazóbb, érdekes és izgalmas szakterülete, amelyben a gyógyításon túl a megelőző munka is egyre jobban előtérbe kerül. A belgyógyász a felnőttkorban előforduló, elsősorban a belső szervek kóros elváltozásaival, a belgyógyászati betegségek kezelésével, diagnosztizálásával és megelőzésével foglalkozik. Több szakterületet ölel fel, így kardiológiáraendokrinológiáragasztroenterológiára, hematológiára, fertőző betegségekre, nefrológiára, onkológiára és tüdőgyógyászatra csoportosítható, amely szakrendelések megtalálhatóak Klinikáinkon.

A belgyógyász ezen szakterületeket fogja és hangolja össze páciense kezelése során. Szerepe hasonlítható a háziorvoséhoz, néha csak egy-egy akut betegséget gyógyít, máskor évekig tartó gondozó szerepet tölt be krónikus betegségek kezelése kapcsán.

Belgyógyászati szakrendeléseken a szűrővizsgálatok mellett, a belgyógyászati panaszokkal (többek között: influenza, nátha, fejfájás, hasi fájdalmak, stb.) jelentkező páciensek kivizsgálása, kezelése történik. Akut betegségek mellett a krónikus állapotok gondozását is végzi a szakmai protokolloknak megfelelően. Belgyógyászaink több éves klinikai gyakorlattal és tapasztalattal rendelkező szakorvos kollégák, akik folyamatos továbbképzéseken vesznek részt.

Kérjen időpontot!

Kollégáink minden kérdésre választ adnak!

A belgyógyászat vizsgálati területe: a belső szervek
A belgyógyászat vizsgálati területe: a belső szervek

Mivel foglalkozik a belgyógyászat?

A belgyógyászat átfogó voltából adódóan mára több speciális szakterületté nőtte ki magát, hogy még speciálisabb, adott szervekre koncentrált tudásbázist biztosítson a betegségek diagnosztizálásához és kezeléséhez.

A belgyógyász ezeknek a területeknek diagnosztikai és terápiás módszereit hangolja össze, monitorozza a szakvizsgálatok eredményeit és gondozásba veszi a pácienst.

Milyen panaszokkal érdemes belgyógyászt felkeresni?

A belgyógyászati szakrendeléseken az általános szűrések, kivizsgálások, prevenciós oltások mellett akut és krónikus belgyógyászati panaszokkal egyaránt jelentkezhetnek. Ilyen „általános” panaszok lehetnek:

  • hasi fájdalom
  • mellkasi fájdalom
  • nehézlégzés
  • felső- és alsó légúti panaszok
  • fejfájás, szédülés
  • hányásos, hasmenéses panaszok
  • lázas állapotok

A belgyógyász szakorvos a tünetek alapján, szükség esetén további szakorvosi vizsgálatokat rendelhet el a diagnózis felállításához.

Mi történik a belgyógyászati vizsgálat során?

A belgyógyászati vizsgálat tartalmazza a részletes kórelőzmény felvételét, teljes körű fizikális vizsgálatot, a kivizsgálás további menetének szükség szerinti megtervezését és megszervezését. A szakorvos a betegség vagy a vélt betegség jellegétől függően további vizsgálatokat is elrendelhet: labor vizsgálatotultrahang vizsgálatot, képalkotó diagnosztikai vizsgálatokatEKG-t, illetve egyéb kapcsolódó szakorvosi vizsgálatokat.

Belgyógyászati szakrendelést szűrő jellegű állapotfelmérés céljából panaszmentesen is érdemes egy-két évente felkeresni.

Melyek a leggyakoribb laborvizsgálatok, amit a belgyógyász kérhet?

A laboratóriumi vizsgálatok szinte minden esetben a belgyógyászati kivizsgálás részét képezik. Az eredményekből a belgyógyász szakorvos fontos információkhoz juthat a szervezetünkben zajló folyamatokról, melyek segítik a diagnózis felállítását.

A belgyógyász leggyakrabban olyan vizsgálatokat rendel el, melyek megmutatják a vérképző rendszer, a máj, a vese, valamint a zsír és szénhidrát anyagcsere működését, és a szervezet ionháztartását. Az elrendelt vizsgálatok közt általában szerepel a teljes vérkép, és a vas szint meghatározása, a májfunkciót vizsgáló GOT, GPT, GGT, bilirubin, AP, CRP értékek, a vese működését mutató keratinin, karbamid, valamint húgysav és vizeletvizsgálat, illetve a zsír- és szénhidrát anyagcsere működést mutató vércukor-, HDL-, LDL-koleszterinszint meghatározása.

A fenti vizsgálatok általános egészségi állapotfelmérés céljából elérhetőek klinikáinkon csomagban is, mely szakorvosi javaslat nélkül is igénybe vehető.

Amennyiben a tünetek egy adott betesgésgre utalnak,  specifikus laborvizsgálatok segíthetnek a diagnózis felállításában. A pajzsmirigy alul– vagy túlműködésének gyanúja esetén a TSH, FT3, FT4 hormonszint meghatározását rendeli el a belgyógyász vagy az endokrinológus szakorvos, mely vizsgálatok komplex pajzsmirigy laborcsomagunk részeként is elérhetők.

Gyomor és bélrendszert érintő panaszok esetén felmerülhet étel intolerancia, vagy étel allergia gyanúja, laktóz intolerancia  vagy tejfehérje allergia, glutén okozta betegségek, a hasnyálmirigy gyulladása, vagy gyulladásos bélbetegség is. Ezen betegségek laboratóriumi vizsgálatokkal diagnosztizálhatók, melyek eredményét azonban minden esetben a szakorvosnak kell kiértékelni.

Kérjük töltse ki űrlapunkat!
 
close-link
Laborcsomag árkalkulátor
 
1
1
1

Amennyiben az elvégzett laborvizsgálatok térítési díjának összege nem haladja meg a 4 000 Ft-ot,
akkor minimális 4 000 Ft vizsgálati díjat számítunk fel.


ÖsszesenFt
close-link