Skip to content Skip to footer

  +36 1 465 3100      +36 1 465 3131      kapcsolat@medicover.hu

Belgyógyászat

Belgyógyászati szakrendeléseken a szűrővizsgálatok mellett, a belgyógyászati panaszokkal (többek között: influenza, nátha, fejfájás, hasi fájdalmak, stb.) jelentkező páciensek kivizsgálása, kezelése történik. Akut betegségek mellett a krónikus állapotok gondozását is végzi a szakmai protokolloknak megfelelően. Belgyógyászaink több éves klinikai gyakorlattal és tapasztalattal rendelkező szakorvos kollégák, akik folyamatos továbbképzéseken vesznek részt.

Hol vehető igénybe a vizsgálat? Válasszon Klinikát!

Válasszon klinikát!

Kérjen időpontot!

Kollégáink minden kérdésre választ adnak!

Üzenjen nekünk!

Ügyfélszolgálatunk készséggel válaszol!

A belgyógyászat az orvostudomány egyik legszerteágazóbb szakterülete, amelyben a gyógyításon túl a megelőzés is egyre inkább előtérbe kerül. A belgyógyász elsősorban a belső szervek kóros elváltozásaival, a belgyógyászati betegségek kezelésével, diagnosztizálásával és megelőzésével foglalkozik. Számos szakterület alapul a belgyógyászaton, melyek a célzottabb kezelés érdekében váltak ki belőle: például a szív betegségeivel foglalkozó kardiológia, a hormonháztartás működésével foglalkozó endokrinológia, az emésztőrendszert vizsgáló gasztroenterológia, a vérképzőrendszer zavaraival foglalkozó hematológia, a vese betegségeit kezelő nefrológia, vagy a tüdőgyógyászat.

A belgyógyász a kezelés során ezen szakterületeket hangolja össze. Szerepe hasonlítható a háziorvoséhoz, néha csak egy-egy akut betegséget gyógyít, máskor évekig tartó gondozó szerepet tölt be krónikus betegségek kezelése kapcsán.

Belsőszerv

A belgyógyászat specializált területei

A belgyógyászat átfogó voltából adódóan mára több speciális szakterületté nőtte ki magát, hogy még speciálisabb, adott szervekre koncentrált tudásbázist biztosítson a betegségek diagnosztizálásához és kezeléséhez. Ezek a következők (a felsorolt szakterületek igénybevétele külön szakvizsgálat keretében történik, így nem részei a belgyógyászati vizsgálatnak):

A belgyógyász ezeknek a területeknek diagnosztikai és terápiás módszereit hangolja össze, monitorozza a szakvizsgálatok eredményeit és gondozásba veszi a pácienst.

Medicover Start állapotfelmérő szűrővizsgálati csomag

Medicover Start állapotfelmérő szűrővizsgálati csomag

A Start állapotfelmérő szűrővizsgálati csomag célja, hogy az egyes elváltozások és kórképek kialakulásának kezdetén, már az első jeleknél találja meg az egészségügyi problémát.

Milyen panaszokkal érdemes belgyógyászt felkeresni?

A belgyógyászati szakrendeléseken az általános szűrések, kivizsgálások, prevenciós oltások mellett akut és krónikus belgyógyászati panaszokkal egyaránt jelentkezhetnek. Az alábbi panaszok tartós fennállása esetén  belgyógyász szakorvos felkeresése javasolt:

 • hasi fájdalom, alhasi görcsök
 • gyomorfájás, gyomorégés
 • mellkasi fájdalom
 • puffadás, állandó teltségérzet
 • reflux
 • bélgyulladás, bélfájdalom
 • nehézlégzés
 • felső- és alsó légúti panaszok
 • fejfájás, szédülés
 • hányásos, székrekedéses, hasmenéses panaszok
 • étvágytalanság
 • lázas állapotok

A belgyógyász szakorvos a tünetek alapján, szükség esetén további szakorvosi vizsgálatokat rendelhet el a pontos diagnózis felállításának érdekében.

A belgyógyászati vizsgálat menete

A belgyógyászati vizsgálat a kórelőzmény felvételével kezdődik. A szakorvos kikérdezi a beteget a panasz jellegéről, hogy mióta áll fenn, van-e esetleg egyéb ismert betegsége,  gyógyszerérzékenysége, allergiája, illetve előfordult-e szív- és érrendszeri, légzőszervi, vagy daganatos megbetegedés a családban.

Ezt követően kerül sor a fizikális vizsgálatra, mely magában foglalja a vérnyomás, a pulzus, a testsúly, a testmagasság mérést és a testtömeg index meghatározását. A szakorvos először megtekinti a bőr, illetve a látható nyálkahártyák színét, ezután sztetoszkóp segítségével meghallgatja a szivet és a tüdőt, majd kézzel áttapintja a pajzsmirigyet és a nyirokcsomókat és ellenőrzi a hasi szervek (máj, lép) állapotát.

A fizikális vizsgálatok eredménye alapján meghatározza a kivizsgálás további menetét,  a szükséges vizsgálatokat a diagnózis felállításához. Elrendelhet labor vizsgálatotultrahang vizsgálatot, képalkotó diagnosztikai vizsgálatokatEKG-t, illetve egyéb kapcsolódó szakorvosi vizsgálatokat is.

Belgyógyászati szakrendelést szűrő jellegű állapotfelmérés céljából panaszmentesen is érdemes egy-két évente felkeresni.

Melyek a leggyakoribb laborvizsgálatok, amit a belgyógyász kérhet?

A laboratóriumi vizsgálatok szinte minden esetben a belgyógyászati kivizsgálás részét képezik. Az eredményekből a belgyógyász szakorvos fontos információkhoz juthat a szervezetünkben zajló folyamatokról, melyek segítik a diagnózis felállítását.

Laborvizsgálat vérvétel

A belgyógyász leggyakrabban olyan vizsgálatokat rendel el, melyek megmutatják a vérképző rendszer, a máj, a vese, valamint a zsír és szénhidrát anyagcsere működését, és a szervezet ionháztartását. Az elrendelt vizsgálatok közt általában szerepel a teljes vérkép, és a vas szint meghatározása, a májfunkciót vizsgáló GOT, GPT, GGT, bilirubin, AP, CRP értékek, a vese működését mutató keratinin, karbamid, valamint húgysav és vizeletvizsgálat, illetve a zsír- és szénhidrát anyagcsere működést mutató vércukor-, HDL-, LDL-koleszterinszint meghatározása.

A fenti vizsgálatok általános egészségi állapotfelmérés céljából elérhetőek klinikáinkon csomagban is, mely szakorvosi javaslat nélkül is igénybe vehető.

Amennyiben a tünetek egy adott betesgésgre utalnak,  specifikus laborvizsgálatok segíthetnek a diagnózis felállításában. A pajzsmirigy alul– vagy túlműködésének gyanúja esetén a TSH, FT3, FT4 hormonszint meghatározását rendeli el a belgyógyász vagy az endokrinológus szakorvos, mely vizsgálatok komplex pajzsmirigy laborcsomagunk részeként is elérhetők.

Gyomor és bélrendszert érintő panaszok esetén felmerülhet étel intolerancia, vagy étel allergia gyanúja, laktóz intolerancia  vagy tejfehérje allergia, glutén okozta betegségek, a hasnyálmirigy gyulladása, vagy gyulladásos bélbetegség is. Ezen betegségek laboratóriumi vizsgálatokkal diagnosztizálhatók, melyek eredményét azonban minden esetben a szakorvosnak kell kiértékelni.

Belgyógyászat - Medicover
Elérhetőségek

Üzenjen nekünk!

close-link