Hasi lágyrész MR vizsgálata

A hasi lágyrész MR vizsgálatot rutin hasi ellenőrzésre, a máj és az epeutak, a hasnyálmirigy, valamint a vesék, mellékvesék elváltozásainak vizsgálata során alkalmazzuk. A hasi MR alternatívája lehet olyan eszközös beavatkozásoknak, melyek során endoszkóp bevezetésével kontrasztanyaggal töltik föl az epeutakat.

Kérjen időpontot!

Kollégáink minden kérdésre választ adnak!

Üzenjen nekünk!

Ügyfélszolgálatunk készséggel válaszol!

MR vizsgálat

Milyen előkészítés szükséges?

Az MR vizsgálat előtt minden esetben javasolt a kezelőorvossal konzultálni a részletekről. Hasi MR vizsgálat előtt 6 órával nem szabad enni!
És fontos tudni, hogy a nagy erejű mágneses tér miatt a vizsgálóhelyiségbe fém vagy fémet tartalmazó eszközt, tárgyat, tilos bevinni! Ez vonatkozik a testben lévő ékszerekre, piercingekre is.

Hogyan zajlik a hasi lágyrész MR vizsgálat?

A vizsgálata leggyakrabban hanyattfekvő helyzetben történik. Ha a beteg állapota ezt nem teszi lehetővé, ritkán hason fekve is elvégezhető. Közben zajos, különös, kopogó jellegű, gépzörej hallható, ennek intenzitása füldugó használatával csökkenthető. A vizsgálat során mozdulatlanul kell maradni.

Mikor nem végezhető el a vizsgálat?

Ha a szervezetben bármilyen mágnesre reagáló anyag – például ízületi protézis, szög, csavar, fémbillentyű, pacemaker, érszorító, implantátum stb.–, található. Ezek az erős mágneses térben a vizsgálat során elmozdulhatnak a helyükről, és súlyos esetben sérülést okozhatnak. Továbbá értékelhetetlenné válhat a vizsgálat. Ma már a műtétek után a betegek igazolást kapnak arról, hogy a beépített implantátummal igénybe vehető az MR vizsgálat vagy nem.

A Medicover MR berendezése úgynevezett zárt készülék, így előfordulhat, hogy a páciensben bezártság érzetet kelt, ezt némileg mérsékelheti a nagyobb, 70 centiméteres belső átmérő. Abban az esetben, ha a páciens klausztrofóbiára hajlamos, a vizsgálat elvégzése nehézségekbe ütközhet.

Van mellékhatása?

Az MR vizsgálatnak nincs mellékhatása, ritkán a kontrasztanyag okozhat reakciót. Fennálló, ismert allergia esetén kontrasztanyagos vizsgálatot nem végzünk.

MR készülék

Mikorra várható az eredmény?

Az elkészült felvételt a radiológus szakorvos véleményezi és az eredmény 3 munkanap múlva elérhetővé válik online rendszerünkben.