Skip to content Skip to footer

  +36 1 465 3100      +36 1 465 3131      kapcsolat@medicover.hu

Térd MR vizsgálat

A térd MR a térdet alkotó csontok, az ízületi porc, a térdízület porcgyűrűjének (meniscus), a térdkalács (patella), illetve a térdkalácsporc állapotának és helyzetének, valamint a térdet tartó szalagoknak a vizsgálatát öleli fel. Az ízületeket és a csontokat körülölelő lágyrészek vizsgálatára alkalmas.

Kérjen időpontot!

Kollégáink minden kérdésre választ adnak!

Üzenjen nekünk!

Ügyfélszolgálatunk készséggel válaszol!

Térd MR vizsgálat

Milyen előkészítés szükséges?

A térd MR vizsgálat előtt minden esetben javasolt a kezelőorvossal konzultálni a részletekről.

A natív vizsgálat nem igényel különösebb előkészítést, de a kontrasztanyagos vizsgálat előtt 6 órával nem szabad enni!

Fontos tudni, hogy a nagy erejű mágneses tér miatt, a vizsgálóhelyiségbe fém vagy fémet tartalmazó eszközt, tárgyat, tilos bevinni! Ez vonatkozik a testben lévő ékszerekre, piercingekre is.

Van-e mellékhatása?

A térd MR vizsgálatnak nincs mellékhatása, ritkán a kontrasztanyag okozhat reakciót. Fennálló, ismert allergia esetén kontrasztanyagos vizsgálatot nem végzünk.

Hogyan zajlik a térd MR vizsgálat?

Az MR berendezés, egy nagy, vastag gyűrűhöz hasonlít, melynek aljában egy asztal mozog, a páciens ezek fekszik az orvos utasításának megfelelően.

Az ízületek vizsgálata általában háton fekve történik. Egyes vizsgálatok esetén azonban szükség lehet az ízület döntésére és megtartására a legjobb felvétel elkészítésének érdekében.

Az MR készülék zajos, kattogó zörej hallható, ennek intenzitása füldugó használatával csökkenthető.

A Medicover MR berendezése úgynevezett zárt készülék, így előfordulhat, hogy a páciensben bezártság érzetet kelt. Azonban jó hír, hogy ezt mérsékelheti az átlagosnál nagyobb, 70 centiméteres belső átmérő.

Hogyan zajlik az MR vizsgálat?

Mikor nem végezhető el a vizsgálat?

Akkor, ha a szervezetben bármilyen mágnesre reagáló anyag (pl. ízületi protézis, szög, csavar, implantátum) található. Ezek az erős mágneses térben a vizsgálat során elmozdulhatnak a helyükről. Súlyos esetben sérülést okozhatnak, továbbá értékelhetetlenné válhat a kapott kép a vizsgált szervről. Ma már a műtétek után a betegek kapnak egy okmányt arról, hogy a beépített implantátummal vizsgálhatóak MR-el vagy nem. Kérjük, hogy ezt minden esetben hozza magával.

Mikorra várható eredmény?

Az elkészült felvételt a radiológus szakorvos véleményezi és az eredmény 5 munkanap múlva elérhetővé válik online rendszerünkben.

Térd MR vizsgálat - Medicover
Elérhetőségek

Üzenjen nekünk!

close-link