Skip to content Skip to footer

  +36 1 465 3100      +36 1 465 3131      kapcsolat@medicover.hu

Optikai koherencia tomográfiás vizsgálat (OCT)

A Klinikáinkon alkalmazott számos szemészeti vizsgálati módszer egyike a Medicover Kórházban elérhető fejlett szemészeti diagnosztikus vizsgáló eljárás, az Optikai koherencia tomográfiás (OCT) vizsgálat.

Az eljárás különlegességét az adja, hogy non-invazív módon, azaz külső behatolás nélkül, a fényforrás alkalmazásával az OCT képes olyan nagy felbontású, keresztmetszeti képeket készíteni, amelyek segítségével még a legapróbb elváltozások is felfedezhetőek, az eltérő optikai denzitású területek elkülöníthetők egymástól.

Hol vehető igénybe a vizsgálat? Válasszon Klinikát!

Kérjen időpontot!

Kollégáink minden kérdésre választ adnak!

Üzenjen nekünk!

Ügyfélszolgálatunk készséggel válaszol!

Mit jelent az OCT?

Mit jelent az OCT?

Az optikai koherencia tomográf, röviden OCT vizsgálat a szemfenék valamint az látóideg képleteiben lévő eltéréseket hivatott feltárni az úgynevezett koherens fénysugarak segítségével. Az eljárás rövid időtartamú és nem jár semmilyen fájdalommal.

A vizsgálat eredményével nagyon jól követhető a diagnosztizált betegségek lefolyása és a kezelés hatékonysága még a cukorbetegség okozta elváltozások (makulopátia), a zöldhályog és időskori makula degenerációk esetében is.

Mikor szükséges az OCT vizsgálat?

Szemész szakorvosaink döntik el a vizsgálat szükségességét, azonban ha az alább felsoroltak bármelyikében érintett, úgy Ön is kezdeményezheti az OCT vizsgálatot:

  • szemfenék elváltozások, melyeket cukorbetegség idézett elő (makulopátia)
  • időskori makula (sárgafolt) degeneráció (AMD)
  • zöldhályog (glaucoma)
  • a makula (sárgafolt) egyéb megbetegedései

Hogyan zajlik a vizsgálat?

A vizsgálat teljesen fájdalommentes, gyors, az Ön számára egyáltalán nem megterhelő.

Az OCT vizsgálat során fénysugarak pásztázzák végig a szemfenéki képleteket. A pupilla kitágítása a pontosabb vizsgálathoz időnként szükséges, hogy a fénysugarak könnyebben bejussanak a szem mélyebb rétegeibe.

Fontos, hogy a vizsgálat adott szakaszában mozdulatlanul, nyitott szemmel, pislogás nélkül egy pontra nézzen, fixáljon. A vizsgálatot végző szakasszisztens a vizsgálat során végig instrukciókkal látja el, hogy biztosan megfelelő eredményt érhessen el.

Amennyiben pupillatágító szemcsepp használatára van szükség, akkor a pupillatágítás hatóideje alatt a megtágított pupilla miatt, főleg közelre homályos lesz a páciens látása. Néhány óra (6-8 óra) alatt megszűnik a szemcsepp hatása és látása újra éles lesz a megfelelő korrekció mellett előbb távolra, majd közelre is. Ennek fényében a vizsgálatot követően nem javasoljuk, hogy gépjárművet vezessen.

Miért bír kiemelkedő fontossággal az OCT vizsgálat?

Miért bír kiemelkedő fontossággal az OCT vizsgálat?

A dohányzás, elhízás, magas vérnyomás komoly kockázati tényezőknek bizonyulnak, de az 50 év felettieknek is érdemes évente részt venniük az OCT vizsgálaton.

A makula degenerációk (azaz a sárgafoltot érintő elváltozások) az éleslátást támadják, és életminőségbeli romlást okozhatnak. Ha ezek az elváltozások nem kerülnek még időben felismerésre és tartósan kezeletlenül maradnak, végső soron akár látásvesztéshez is vezethetnek.

A zöldhályog (glaucoma) szintén veszélyes betegség, amely kialakulása során felborul a csarnokvíz termelődése és annak elfolyása közti egyensúly, aminek következtében megnő a szemnyomás. Ez a kóros mechanizmus hatással lesz a látóidegfő vérellátására, annak sejtjei (ideghártya és a látóideg) elpusztulnak. A zöldhályog gyógyíthatatlan betegségnek számít, ám ha időben felismerésre kerül, nagyon jól kezelhető, így a jelentős látásromlás és a vakság is elkerülhető. A hangsúly a korai diagnosztizáláson van, amelyre az OCT vizsgálat tökéletes megoldást nyújt.

OCT vizsgálat - Medicover
Elérhetőségek

Üzenjen nekünk!

close-link