Skip to content Skip to footer

  +36 1 465 3100      +36 1 465 3131      kapcsolat@medicover.hu

Szexuális úton terjedő betegségek (STD) laborvizsgálata nőknek és férfiaknak vérből

Ez a csomag szexuális úton terjedő fertőzések (szifilisz, HIV, HCV, HSV herpes simplex I-II) vizsgálatait tartalmazza, melyek a fertőző kórokozók ellenanyagait mutatják ki vérből.

Az ellenanyagok megjelenése a vérben változó, HIV és hepatitis C fertőzés esetén hetekkel később lesznek kimutathatók, így a vizsgálatot ezen betegségek gyanúja esetén a fertőzés vélt időpontját követően 3-4 héttel javasolt elvégeztetni a megbízható eredmény érdekében.

Webshop banner

Kérjen időpontot!

Kollégáink minden kérdésre választ adnak!

Üzenjen nekünk!

Ügyfélszolgálatunk készséggel válaszol!

A szexuális úton terjedő betegségekre jellemző, hogy hosszú éveken át tünetmentesen lappanganak a szervezetben, vagy minimális, jellegtelen tünetek jelentkeznek. Sok esetben a vizsgálat csak akkor történik meg, amikor a folyamatok már előrehaladott, visszafordíthatatlan állapotot mutatnak és szövődmények jelennek meg. Az elhanyagolt fertőzések növelik a meddőség esélyét, a várandóság alatti komplikációk kialakulását (vetélés, koraszülés), valamint az újszülött fertőzöttségét is.

Medicover vérvételi és laborvizsgálati pontok

Milyen tételeket tartalmaz az STD laboratóriumi tesztje?

Rapid Plazma Reagin (RPR)

Rapid Plazma Reagin (RPR)

A vizsgálat a Treponema pallidum nevű, szexuális úton terjedő megbetegedésnek, a szifilisznek a kórokozója. A szifilisz (luesz vagy vérbaj) nemi érintkezéssel terjed, de közvetlenül vérrel is átvihető.

A szülést nem akadályozza, de fertőzött anyánál a gyermek is fertőzötten jön világra, a szülőcsatornával való érintkezés miatt. Kezelés nélkül a betegség különböző stádiumokban zajlik, melyek mindegyikében jellegzetes bőrtünetek jelennek meg.

Az RPR (Rapid Plasma Reagin) vizsgálat a sérült sejtekből kiszabadult lipoid anyag, valamint a spirochaetákból felszabadult lipoid-szerű anyag ellen termelődött IgG és IgM antitesteket mutatja ki. Ezek az antitestek a fertőzést követő 4-6. hétre alakulnak ki, majd a fertőzés sikeres kezelését követően eltűnnek a szérumból.

Ez az eljárás talán legnagyobb jelentőséggel bír a HIV-vírus kimutatása, vagyis az AIDS szeropozitivitás bizonyítása esetén.

HIV

Az AIDS-et okozó vírus a szervezet védekezőrendszerét rombolja le: megbetegíti az immunsejteket, blokkolja azok működését, így az emberi szervezet védtelenné válik a fertőzésekkel szemben.

Így a fertőzött szervezetben naponta akár 10 milliárd vírus is képződhet, amelyek az immunsejtek pusztulását okozzák, míg végül az immunrendszer teljesen legyengül. A betegség elsősorban szexuális úton terjed a fertőzött nemi váladék közvetítésével, de fertőzött vérrel is átadható. Utóbbi a drogfogyasztók közös tű- és fecskendőhasználatával következik be.

HCV

A kórokozó apró, akár szabad szemmel nem is látható nyálkahártya-sérüléseken keresztül kerül be a véráramba. Veszélyforrást jelentenek a közös használatú, nem kellően tisztán tartott és apró sérüléseket okozó eszközök (akupunktúrás és tetováló eszközök, manikűrkészlet, borotva, fogkefe), valamint a szexuális partnereiket gyakran váltogatók is fokozottan veszélyeztetettek.

Fertőző májgyulladást okoz, de ezen túl tünetei közé soroljuk a magas lázat és a sárgaságot is. A HCV célsejtjei első sorban a májsejtek, de a vírus fertőzi a szervezet egyéb sejtjeit is, pl. a fehérvérsejteket.

HIV vírus

HSV Herpes simplex I-II

Kezdeti stádiumban általában tünetmentességet mutat az első fertőzést követően a lappangási ideje legalább 20 nap. Később azonban az érintettek nemi szerve tájékán az ajakherpeszhez hasonló, fájdalmas, hólyagos, sebes herpesz jelenik meg. Nem ritka, hogy láz és nyirokcsomó megnagyobbodás is tapasztalható. Nemi érintkezés, illetve szülés során anyáról gyermekre is átterjedhet.

Vérvétel

Hogyan készüljek a vizsgálatra?

A szexuálisan terjedő betegségek (STD) laboratóriumi tesztjei nőknek és férfiaknak elvégzéséhez nem szükséges éhgyomor.

Mikor várható az eredmény?

A mintavételt követően 7 munkanapon belül, valamint pozitiv eredmény esetében 14 munkanap.

Szexuális úton terjedő betegségek (STD) laborvizsgálata nőknek és férfiaknak vérből - Medicover
Elérhetőségek

Üzenjen nekünk!

close-link