Skip to content Skip to footer

Orrmelléküreg CT vizsgálat

CT vizsgálat célja, hogy az orrmelléküregekben (arcüreg és homloküreg) zajló esetleges gyulladásos vagy egyéb folyamatokat kimutassa. Az orrmelléküreg CT felvételen láthatóak a melléküregek felszínén esetleg kialakult duzzanatok, polipok, daganatok.

Ezt a vizsgálatot leggyakrabban fül- orr- gégész szakorvos javaslatára végezzük, pl. orrsövényplasztika – légúti szűkület műtét (szeptoplasztika) esetén.

Kérjen időpontot!

Kollégáink minden kérdésre választ adnak!

Üzenjen nekünk!

Ügyfélszolgálatunk készséggel válaszol!

Orrmelléküreg CT vizsgálat
Orrmelléküreg CT vizsgálat

Milyen előkészítés szükséges?

CT vizsgálat előtt minden esetben szükséges a kezelőorvossal történő konzultáció, mert a sugárterhelés miatt a CT vizsgálat csak orvosi indikáció (javaslat) alapján végezhető el.

A natív CT vizsgálat nem igényel különösebb előkészítést. Kontrasztanyagot az orrmelléküreg CT vizsgálatakor nagyon ritkán kap a páciens, ennek ellenére javasoljuk, hogy a vizsgálat előtt 6 órával ne fogyasszon ételt.

Aki eleve kontrasztanyagos vizsgálatra jön, annak tilos étkezni hat órával a vizsgálat előtt!

Kontrasztanyagos CT vizsgálat előtt a cukorbetegségre szedett metformin hatóanyagú gyógyszerek bevételét a vizsgálat előtt 48 órával fel kell függeszteni és a vizsgálatot követően, 48 óra letelte után lehet megkezdeni.

Hogyan zajlik az orrmelléküreg CT vizsgálat?

A CT-készülék egy nagy, vastag gyűrűhöz hasonlít, melynek aljában az asztalon fekszik mozdulatlanul, miközben a felvételek készülnek. A vizsgálószerkezet működés közben zúgó, búgó hangot ad, de ettől nem kell megijedni. A vizsgálat az orr illetve az arc- és homloküreg  magasságában történik. Natív felvétel esetén egy sorozat, kontrasztanyagos vizsgálat esetén két sorozat felvétel készül – egy natív és egy a kontrasztanyag beadása után.

Mikor nem végezhető el a vizsgálat?

Minden CT vizsgálat röntgensugarak használatával történik ezért terhesség alatt ez a vizsgálat is kontraindikált, mert a születendő gyermekre veszélyes lehet.

Nagyon ritkán, kizárólag orvos szakmai indikációval (és bizonyos terhességi hét után) vizsgálunk várandósokat. Az arcüreg és homloküreg CT vizsgálatnak nincs mellékhatása, a kontrasztanyag nagyon ritkán okozhat reakciót, de aki arra allergiás, annál a vizsgálatot nem végezzük el!

Mikorra várható az eredmény?

Az elkészült felvételt a radiológus szakorvos véleményezi és az eredmény 3 munkanap múlva elérhetővé válik online rendszerünkben.

CT vizsgáló
CT vizsgáló

Üzenjen nekünk!

close-link
blank
close-link