Skip to content Skip to footer

Here visszértágulat (varicocele) műtét

A herevisszér tágulat (varicocele) műtét a here visszereiben kialakult pangásos állapot megszűntetésére szolgáló beavatkozás, aminek segítségével megszűntethető a vénás nyomásemelkedés, ami az elváltozás kialakulásáért felelős.

A műtét történhet nyílt vagy, laparoszkópos eljárással.

Mi a varicocele?

A varicocele, azaz a here visszér tágulat, a heréből elvezető gyűjtőeres köteg tágulata.

Kérjen időpontot!

Kollégáink minden kérdésre választ adnak!

Üzenjen nekünk!

Ügyfélszolgálatunk készséggel válaszol!

Laparoszkópos here visszértágulat műtét

Hogyan alakul ki a herevisszér tágulat?

A varicocele vagy herevisszér tágulat kialakulása anatómiai okokkal magyarázható.

A herékből eltávozó vért (vénás vér) mindkét oldalon a here véna (vena testicularis) vezeti el. A jobb oldalon ez a véna a test fő vénájába (vena cava inferior) csatlakozik hegyes szöget bezárva, míg bal oldalon a vesevénába (vena renalis) derékszögben. Ennek eredményeképpen a bal oldali here véna hasi nyomásemelkedés (intenzív sport, fizikai munka) vagy csak egyszerűen a gravitáció miatt hajlamos a kitágulásra és a kollaterális vénák  is kialakulhatnak ezen az oldalon, fokozva a visszér tágulatot.

Hogyan diagnosztizálható a herevisszér tágulat?

A varicocele kimutatása a fizikális vizsgálatot követően here doppler (áramlásos) ultrahang vizsgálattal történik.

Már a fizikális vizsgálatnál feltűnnek a herezacskó felső részén a kanyargós, tág visszerek. Az ultrahang vizsgálat során az erek tágasságát vizsgáljuk nyugalmi állapotban, majd erős hasprés alatt.

A varicocele diagnózisához egy vagy több 4mm-nél nagyobb tágulatot és fokozódó áramlást mutató visszér szükséges.

Mikor van szükség here visszértágulat műtétre?

A varicocele kezelése műtéti úton lehetséges. A szakmai ajánlások alapján az elsődlegesen ajánlott módszerek a nyílt microsebészeti varicocelectomia, illetve a laparoscopos varicocelectomia. Kórházunkban jelenleg mindkét műtéti típus elérhető.

Ezek közül a legújabb irodalmi adatok alapján a microsebészeti módszer esetében a legkisebb a kiújulás lehetősége ( mintegy 5-8 %).

A műtét elmaradása nem jár életet veszélyeztető következménnyel. A pubertás kor előtt kimutatott nagyfokú herevisszér tágulat azonban a here működésére a későbbiek során káros hatással lehet, ezért ebben a korban a műtét feltétlenül ajánlott.

Hogyan történik a laparoszkópos here visszértágulat műtét?

Ez az urológiai beavatkozás kizárólag altatásban végezhető.

A laparoszkópos eljárás során a köldök alatt egy 1.5 cm-es metszést ejtünk és a hasüreget szén-dioxiddal fújjuk fel speciális punkciós tűn keresztül.

Ezután a hasüregben megtekintjük az elváltozást és 2db 5mm-es segédtrokárt helyezünk be. Egyet a szeméremcsont felett középen, egyet pedig baloldalon, alhasi részen. A bal oldali herevisszér a hashártya alatt található, melyet felkeresünk és előemelünk, majd műanyag klipeket helyezünk rá, amivel az eret vagy ereket elzárjuk.

A műtét végén a hasüregből a szén-dioxidot kiengedjük és a bőrsebeket felszívódó fonallal zárjuk.

Hogyan történik a microsebészeti here visszértágulat műtét?

A microsebészeti varicocelectomia általános érzéstelenítében (altatásban) történik.

A bal oldali külső lágyékgyűrű alatt kb. 2-3 cm-es bőrmetszést ejtünk. Felkeressük a herezsinórt, amit a bőr szintjéig kiemelünk. Ezután a műtétet egy speciális, nagy nagyítással rendelkező operációs mikroszkóp alatt végezzük el.

A nagyításnak köszönhetően a visszerek könnyen elkülöníthetők a nyirokerektől, az artéria is könnyen megtalálható, valamint a legkisebb, még nem tágult visszerek is felismerhetők. Ez utóbbi a kiújulás miatt fontos, hiszen később ezekből az apró visszerekből lehet újra varicocele.

A műtét során a visszereket lekötjük és átvágjuk. A műtéti sebet felszívódó varrattal zárjuk.

Mik a varicocele műtét előnyei?

  • A megbetegedés hatékony, oki kezelése
  • A panaszok megszüntetése

A microsebészeti here visszértágulat műtét további előnyei

  • Jelentősen kisebb a kiújulás esélye (5-8%)
  • Enyhébb fájdalom
  • Kisebb mértékű vérzés
  • A páciens hamarabb visszanyeri a műtét után munkaképességét és gyorsabban visszatérhet napi tevékenységeihez

Mik lehetnek a műtét kockázatai?

A szövődmények gyakorisága az elvégzett műtétek számához viszonyítva elenyésző.

Az orvosi beavatkozás általános veszélyei, mint pl.: fertőzések, utóvérzések, sebszétválás, stb. azonban ezen beavatkozás esetén is felléphetnek. A szövődmények kialakulásának esélyét jelentős mértékben befolyásolja, hogy milyen korábbi hasüregi műtétek történtek és a hasüregben található-e olyan bélösszenövés mely adott esetben a műtétet lehetetlenné is teszi.

Laparoszkópos műtétek esetén mindig fennáll a nyílt hasüregi műtét lehetősége, vagyis hogy a műtétet konvertálni kell. Ez csak olyan esetben történik meg, amikor a műtét közben fellépő, nem várt eseményt laparoszkópos eszközökkel uralni lehetetlen. A műtéti szövődmények kialakulásához nagyban hozzájárulhat, hogy a páciensnek milyen egyéb társuló betegségei (pl.: daganatos betegség, magas vérnyomás, elhízás, cukorbetegség, vérzékenység, vérképzőrendszeri betegség) vannak.

Hogyan készüljek fel a műtétre?

A műtét speciális előkészítést nem igényel. Amennyiben orvosa gyógyszereket rendelt a beavatkozás előtt azokat a meghatározott időpontban vegye be, illetve végezze el azokat a teendőket, melyeket előírtak az Ön számára.

Mi a teendő a here visszértágulat műtét után?

A beavatkozás után az érintett műtéti területen enyhe fájdalom és húzódó érzés jelentkezhet, melyhez egyes esetekben enyhe duzzanat és a herezacskó területére kiterjedő véraláfutás társulhat.

A laparoszkópos beavatkozás sajátos velejárója lehet a bal oldali vállövi fájdalom, mely enyhe és magától elmúlik pár óra alatt. A műtéti sebeket borító fedőkötést kezdetben óvni kell a nedvességtől. Fertőzések megelőzésére, fájdalom csökkentésére orvosi utasításra gyógyszeres kezelés alkalmazandó.

A páciens kórházból történő távozása a műtétet követő napon lehetséges. Kezelőorvosa mindenre kiterjedően tájékoztatja a kezelés további lehetőségeiről.

Kényelmi szolgáltatások

Modern, kellemes hangulatú, légkondicionált egyágyas szobában helyezzük el ügyfeleinket. Minden szobához saját fürdőszoba, hűtőszekrény és televízió tartozik, valamint ingyenes WIFI hozzáférés is elérhető. Ügyfeleinknek egyéni nővér felügyelet is biztosítunk, aki a tartózkodása alatt segíti az Ön folyamatos gyógyulását.

Medicover Egészségpénztáron keresztül szolgáltatásaink akár 20% adó-, és további 10% egyedi kedvezménnyel vehetők igénybe!
Részletek >>

Üzenjen nekünk!

close-link
blank
close-link