Skip to content Skip to footer

  +36 1 465 3100      +36 1 465 3131      kapcsolat@medicover.hu

Várandósgondozási csomagok
Várandósgondozási csomagok

Férfi egészségcsomag gyermekvállalás tervezésekor

Gyermekvállalás előtt álló párok férfi tagjainak ajánljuk ezt a szűrőcsomagot, mely a máj, vese, vérképzőrendszer, pajzsmirigy működés szénhidrát-anyagcsere és hormonháztartás legfontosabb paramétereit vizsgálja.

Webshop banner

Férfi gyermekvállalás laborcsomag

Kérjen időpontot!

Kollégáink minden kérdésre választ adnak!

Üzenjen nekünk!

Ügyfélszolgálatunk készséggel válaszol!

A férfiakat célzó laborvizsgálat gyermekvállalás tervezésekor

D vitamin

A D vitamin nemcsak a csontok egészséges fejlődésében játszik szerepet, de az immunrendszer, az idegrendszer, a szív- és érrendszer és az anyagcsere működésére is hatással van. Az egészséges életmód szerves részeként a D vitamin koncentrációját rendszeres időközönként (kb. negyedévente) érdemes ellenőrizni.

Vas

A vas a vér oxigénszállító fehérjéjének, a hemoglobinnak fontos alkotóeleme. Vashiány esetén vérszegénység alakul ki, a vér oxigénszállító kapacitása csökken, tünetei fáradékonyság, szédülés, gyengeség. Vashiány esetén meg kell bizonyosodni róla, hogy nem fokozott vérvesztés vagy krónikus betegség (gyulladás, daganatos betegség) miatt alakult-e ki.

CRP

C-reakítv protein. Gyulladások érzékeny jelzője, amely szintje az állapot súlyosságával arányosan emelkedik. A gyulladás elmúltával értéke gyorsan csökken. Komolyabb gyulladás esetén értéke magas lehet (akár több százas).

A férfiakat célzó laborvizsgálat gyermekvállalás tervezésekor
Májfunkció vizsgálat

Süllyedés

A szervezetben zajló kóros folyamat fennállására hívja fel a figyelmet, alkalmas a betegségek monitorozására. Értéke fertőző betegségek, gyulladás és rosszindulatú daganatok, súlyos vérszegénység, vese- és pajzsmirigybetegség esetén emelkedett.

Májfunkció vizsgálata

A máj az emberi szervezet legnagyobb mirigye, mely többek között a méregtelenítésért felelős. Szerepe elengedhetetlen az anyagcsere folyamatok normális működéséhez. A máj termeli a koleszterint, mely az epe fontos alkotórésze, tisztítja a beérkező vért, keményítőt tárol, valamint számos létfontosságú fehérjét és alvadási faktort termel, A, D és B12 vitaminokat raktároz. A toxikus anyagok lebontásában (a vérből kiszűri a méreganyagokat), a vas és rézanyagcserében, illetve a bilirubin anyagcserében is elsődleges szerepet játszik.

A májfunkció laborcsomagban vizsgált  tételek: bilirubin, GOT, GPT, GGT, AP, albumin, kolineszteráz.

Vesefunkció vizsgálata

A vesefunkciós laborvizsgálati csomagban a kreatinin, karbamid, húgysav, általános vizelet és üledék vizsgálatot végzünk.

Tesztoszteron

A tesztoszteron egy szteroidhormon (androgén), amelyet a férfiakban a here termel. A férfiakban a tesztoszteron stimulálja a másodlagos nemi jelleg kialakulását, mint pl. a hímvessző növekedését, a testszőrzet és az izomzat gyarapodását, a hang mélyülését.

A férfiak között jelentős variációt mutat a tesztoszteronszint, ezért széles tartományú, életkorhoz kötött tesztoszteronértékek vannak.

TSH (thyreoidea-stimuláló hormon)

Olyan  fehérje, amelyet az agyalapi mirigy – nem a pajzsmirigy – állít  elő, és szükséges a pajzsmirigy megfelelő működéséhez.  Amennyiben a TSH értéke emelkedett, a pajzsmirigy működése általában csökkent, ha a TSH értéke lényegesen csökkent, akkor gyakran beszélhetünk a szerv fokozott működéséről.

Laborvizsgálat vérvétel
Vérlemezek

Transzferrin

A transzferrin a vér fő vasszállító fehérjéje. Vassal való telítettségének mértékéből a szervezet vasraktárainak feltöltöttségére lehet következtetni. A transzferrin koncentrációja csökken alultápláltságban és más, plazmafehérjék csökkenését okozó állapotokban.

Vérkép

A vérkép vizsgálat alkalmával a fehér- és vörösvérsejt, hemoglobin és hematokrit, trombocita szám valamint a vörösvérsejt és a fehérvérsejt paramétereivel foglalkozunk.

A fehérvérsejtek az egész testben megtalálhatóak, a vérben és nyirokrendszerben egyaránt. A vörösvérsejtek képzését stimuláló hormon az eritropoetrin, amely a vesében termelődik. A vörösvértestek szállítják testünkben az oxigént és szerepet játszanak a széndioxid szállításban is.

Vércukor

A vérben lévő glükóz (szőlőcukor) szintjének meghatározására szolgál. Felismerhető vele a cukorbetegség (diabétesz mellitusz), illetve ellenőrizhető vele a cukorbeteg vércukorszintje.

A vércukorszint szabályozásában legfontosabb szerepet betöltő hormonok a vércukorszintet csökkentő inzulin és a vércukorszintet emelő glukagon. Mindkettőt a hasnyálmirigy termeli. A vércukorszint a nap bármely szakában mérhető, de ha nem éhgyomorra történik a vérvétel, akkor az eredményt befolyásolják az elfogyasztott ételek, italok, valamint a fizikai aktivitás.

A magas vércukorszint (hiperglikémia) utalhat cukorbetegségre, ezért további vizsgálatokra lehet szükség. A vércukorszint emelkedése azonban számos betegség tünete is lehet, így a pajzsmirigy-túlműködésé, hasnyálmirigy-gyulladásé, de egyéb hormonzavarok kísérőjelensége is, mint ahogy számos gyógyszer is okozhat hiperglikémiát.

Alacsony vércukorszint (hipoglikémia) jelezhet pajzsmirigy-alulműködést vagy más hormonzavart, netán inzulintermelő daganat tünete lehet, de leggyakrabban inzulintúladagolás következménye.

Laborvizsgálat

A férfi egészségcsomag gyermekvállalás tervezésekor laborvizsgálat eredménye önmagában még nem elegendő a diagnózis felállításához. Amennyiben panaszai továbbra is fennállnak, tapasztalt belgyógyász szakorvosaink készséggel állnak rendelkezésére.

Vérvétel

Hogyan készüljek a vizsgálatra?

A férfi egészségcsomag gyerekvállalási laborvizsgálathoz legalább 6 órás éhgyomor szükséges.

Mikor várható az eredmény?

A vizsgálatot követő 3. munkanap után.

Férfi egészségcsomag gyermekvállalás tervezésekor - Medicover
Elérhetőségek

Üzenjen nekünk!

close-link