Bőrgyógyászat

A bőrgyógyászat a bőrnek és szarufüggelékeinek – a hajnak és a körmöknek – betegségeit, illetve daganatos elváltozásait vizsgálja, de a megelőző-jellegű szűrések elvégzése is feladatai közé tartozik, mint például az anyajegy-szűrés.

Diagnosztizálja és gyógyítja a bőr, haj, körmök, száj, külső nemi szervek  jó- és rosszindulatú elváltozásait, valamint számos nemi betegséget is.

Kérjen időpontot!

Kollégáink minden kérdésre választ adnak!

A bőr funkciói

A bőr testünk legnagyobb méretű, multifunkcionális szerve. Védi testünket a sérülések ellen, megakadályozza, hogy veszélyes anyagok jussanak a szervezetbe, védelmet nyújt a napsugárzás káros hatásaival szemben, megelőzi a kiszáradást, szabályozza a testhőmérsékletünket  és ingereket továbbít.

A bőr funkciói - Medicover Magánkórház

Védelmi funkció

A bőrt számtalan fizikai vagy kémiai természetű káros hatás éri. Ha nem védekezne megfelelően, a kórokozók zavartalanul veszélyeztetnének minket, s a nem megfelelően működő bőr védelmi rendszerében zavar támad, amely kellemetlen tünetek formájában jelentkezik. Bőrünk véd a fényhatások (UVA-, UVB-, UVC-sugárzás), mechanikai hatások (nyújtás, nyomás, dörzsölés), hőhatások (hideg és meleg), vegyi hatások (kozmetikumok, vegyszerek, kivonatok, gyógyszerek), és a kórokozók (gombák, baktériumok, mikroorganizmusok, vírusok) ellen.

Légző funkció

Kevesen tudják, hogy a bőrlégzésnek legalább akkora szerepe van az oxigén vérbe való juttatásának, mint az úgynevezett tüdőlégzésnek. Ha a bőrlégzés gátolt, az oxigén szállítási folyamatai zavart szenvednek, a bőr fakóvá, korán öregedővé, sápadttá, zsírossá, gyűrötté válhat, hajszálértágulatok jelenhetnek meg a bőrön.

Érző funkció

A bőrben található idegvégződések felveszik a külvilágból érkező ingereket és ingerületekké alakítják. Az ingerületek az idegrostokon a központi idegrendszerbe jutnak, amik hő-, tapintási-, nyomási-, vibráció és fájdalomingerek formájában megérkeznek. Majd az agy megindítja a megfelelő válaszreakciót, ezáltal a szervezet reagál – alkalmazkodik a külvilághoz.

Felszívó funkció

A bőr gátként viselkedik a felszínére kerülő anyagokkal szemben. A zsíroldékony anyagok számára a faggyúmirigy illetve a faggyúban lévő zsiradékok, és a szaruréteg képezik a felszívódás útját. A vízoldékony anyagok felszívódására a verejtékmirigyek adnak lehetőséget. Az irha alapállományában található hialuronsav és kondroitinkénsav nagy mennyiségű vizet és elektrolitokat tudnak megkötni, ezáltal részt vesznek a szervezet a só- és vízháztartásának a szabályozásában.

Bőrgyógyászati vizsgálat

A vizsgálat, mint minden szakterületen a beteg kórelőzményének (anamnézisének) felvételével történik. A bőrgyógyász részletesen kikérdezi a pácienst a tüneteiről, elsősorban a bőrre vonatkozó, de minden más korábbi betegségről is. (Gyermek bőrgyógyászat esetén pedig a szülő válaszol a kérdésekre.) Fontos, hogy kezelési lapjait és laborleleteit mindig vigye magával a vizsgálatra, mivel az orvosnak bármelyik hasznos információval szolgálhat. Ezután a bőrgyógyász rátér az elváltozott bőrfelület részletes vizsgálatára. Ha szükséges, nagyítóval vagy speciális, belső világítással és nagyítóval ellátott eszközzel, az úgynevezett dermatoszkóppal közelebbről is megvizsgálja a hám és az irha képleteit.

Ha szükséges, a bőrgyógyász elrendelhet vérvizsgálatot, illetve tovább irányíthat egyéb szakterületre, például a belgyógyászatra, hogy más szervek érintettségét kizárja illetve sebészetre, hogy az esetleges bőrelváltozásokat eltávolítsa.

Bőrgyógyászati kezelések

Bőrgyógyászat
 • Premalignus elváltozások és melanóma szűrése
 • Jóindulatú bőrgyógyászati elváltozások eltávolítása
 • Vírusos szemölcsök
 • Molluscum
 • Impetigo
 • Gombás megbetegedések
 • Contact dermatitis
 • Pikkelysömörös betegek
 • Gyermek bőrgyógyászati esetek kezelése
 • Kisebb esztétikai problémát jelentő bőrelváltozások kezelése (hyfrekator, cryoterápia)
 • Bőrgyógyászati allergológiai kezelések

Hogyan készüljek a bőrgyógyászati vizsgálatra?

Elegendő, ha tiszta bőrfelülettel, körmökkel és hajjal érkezik. Ne kenjen semmit az elváltozásra a vizsgálat előtt. Az általános bőrgyógyászati vizsgálat nem jár fájdalommal, az egyes esztétikai beavatkozások, például szemölcseltávolítás járhat minimális kellemetlenséggel.

Kérjük töltse ki űrlapunkat!
 
close-link
Laborcsomag árkalkulátor
 
1
1
1

Amennyiben az elvégzett laborvizsgálatok térítési díjának összege nem haladja meg a 4 000 Ft-ot,
akkor minimális 4 000 Ft vizsgálati díjat számítunk fel.


ÖsszesenFt
close-link