Skip to content Skip to footer

  +36 1 465 3100      +36 1 465 3131      kapcsolat@medicover.hu

Bőrgyógyászat

Milyen tünetekkel forduljunk bőrgyógyászhoz?

Az alábbi tüneteket tapasztalva ajánlott bőrgyógyász szakorvost felkeresni:

 • az anyajegy színe, formája, mérete megváltozik
 • pigmentációs zavarokkal (festékhiány, májfoltok, öregségi foltok, szeplők)
 • ismeretlen eredetű hólyagok, kiütések jelennek meg a bőr felszínén, vagy a nemi szerveken
 • allergiás bőrreakció, csalánkiütés lép fel
 • bakteriális, vírusos, vagy gombás fertőzés nyomán égő, viszkető hólyagok, sebek jelennek meg
 • rovarcsípést követően hólyagok, kiütések jelentkeznek, tartósan gyulladt a csípés környéke

Kérjen időpontot!

Kollégáink minden kérdésre választ adnak!

Üzenjen nekünk!

Ügyfélszolgálatunk készséggel válaszol!

A bőrgyógyászat (dermatológia) a bőr betegségeinek kóroktanával és gyógyításával foglalkozó szakág, mely a tünetek miatt több ponton átfedést mutat az allergológiával, a virológiával, bakterológiával és a szerológiával is.

Bőrgyógyász kezeli a bőr, a haj, a körmök, a száj nyálkahártya, illetve a külső nemi szervek  elváltozásait, valamint számos nemi betegséget is.

 • bőrnövedékek (pl. a testhajlatokban, nyakon megjelenő fibróma) jelenléte esetén
 • tartós hajhullás, kopaszodás esetén
 • korpás fejbőr hatékony kezeléséhez
 • köröm problémákkal (körömgomba, benőtt köröm)
 • pattanásos, aknés bőr szakszerű kezeléséhez
 • ajak herpesz, sebek

Hol vehető igénybe a vizsgálat? Válasszon Klinikát!

Válasszon klinikát!

Milyen betegségeket kezel a bőrgyógyász?

Milyen betegségeket kezel a bőrgyógyász?

A bőrön jelentkező elváltozások a legtöbb esetben időben észrevehetők, így bőrgyógyász szakorvoshoz fordulva sikerrel kezelhetők.

Bőrgyógyászati szakrendelés, illetve sebészeti ellátás keretében az alábbi betegségek kezelését végezzük klinikáinkon, valamint kórházunkban:

 • Premalignus (daganatmegelőző) állapotú elváltozások és melanóma eltávolítása: a megváltozott színű, méretű, formájú „anyajegyekkel” minél előbb bőrgyógyászhoz kell fordulni, hogy idejében eltávolításra kerüljön.
 • Jóindulatú bőrgyógyászati elváltozások eltávolítása: leggyakrabban puha, nyeles, barnás színű bőrkinövés formájában jelentkező fibróma, a bőr alatti zsírszövetekben fejlődő zsírdaganat, azaz lipóma, vagy az elzáródott faggyútermelő mirigy megduzzadásából adódó kásadaganat, azaz atheroma kerül kimetszésre.
 • Szemölcsök (verruca): vírusfertőzés okozta bőrelváltozás, mely leggyakrabban az ujjakon és a kézháton, a talpon, a törzsön, illetve a nemi szervek környékén jelenik meg. Leggyakoribb a közönséges szemölcs (verruca vulgaris), mely könnyen felismerhető karfiolszerű kinézetéről, a talpi szemölcs (verruca plantaris), ami elhelyezkedése miatt komoly fájdalommal is járhat, az uszoda szemölcs (mollusca contagiosa), amik fényes, behorpadt félgömb felületű kinövések formájában jelentkeznek, illetve a szexuális úton terjedő, nemi szerveken megjelenő szemölcsök (verruca genitalis).
 • Bőr, köröm és nyálkahártya gombás fertőzése: mikroszkópikus méretű gombafajok okozzák, melyek a bőr életjelenségeket nem mutató részeit, a hám felső szarurétegét, a hajat vagy a körmöket támadják. Változatos tüneteket okoznak, attól függően, hol jelentkeznek: kipirosodás, fájdalmas hólyagok, kiemelkedő szélű, hámló foltok a bőrfelszínen, illetve a elsárgult, megvastagodott, morzsalékossá vált köröm.
 • Dermatitisz: a bőr gyulladásos reakciója, amit valamilyen allergén okoz. A bőr általában kipirosodik, megduzzad, és viszket, néha hámlik és ki is sebesedhet. Több típusa is ismert, a genetikai okokra visszavezethető atópiás dermatitis, az allergén anyaggal való érintkezés nyomán fellépő kontakt dermatitis, vagy az elhalt hámsejtek okozta sebhorreás dermatitis, ezért a sikeres kezeléshez minden esetben szükséges kideríteni a kiváltó okot.
 • Akné, pattanásos bőr: a fokozott faggyútermelés következtében elzáródó tüszőkben a P. Acnes baktérium hatására alakul ki a gyulladás, ami kiemelkedő, piros foltokkal, gennyesedéssel, vagy még mélyebb, komoly sérülésekkel, csomókkal és cisztákkal, illetve hegesedéssel is járhat. Szakértő orvosi segítséggel könnyen kezelhető.
 • Rosacea: a bőr ereinek hibás vegetatív beidegzése okozza az arcon jelentkező értágulatot, átmeneti bőrpírt, ami az idő előrehaladtával már több napig is fennállhat a bőrfelszínen megjelenő apró értágulatok mellett. Előrehaladott állapotában pattanásszerű kiütések és nagyobb csomók is kialakulnak a faggyúmirigyek túlburjánzása nyomán. Megfelelő kezeléssel a romló tendencia lassítható és a már kialakult állapot is javítható.
 • Pikkelysömör (psoriasis): nem fertőző, immunológiai eredetű bőrbetegség, mely vörös, kiemelkedő göbökből álló, fehéren, lemezesen hámló plakkokkal jelentkezik. Sok esetben fájdalmas ízületi gyulladás is társul a bőrtünetekhez. Megfelelő terápiával tünetmentessé tehető.
 • Övsömör: a bárányhimlőt okozó vírus nyomán, a hasi-mellkasi felületen vörös, duzzadt foltokkal és hólyagokkal jelentkező ideg- és bőrgyulladás. A gyulladást az idegi érintettség miatt forrázás-szerű fájdalom is kíséri, ami már a hólyagok megjelenése előtt is jelentkezhet.
 • Pigmentációs zavarok: a bőr festékanyagának képződése (melanin) során jelentkező zavar, mely okozhat fokozott, vagy csökkent működést. Fokozott melanin termelődés esetén májfolt, szeplők, öregfoltok, csökkent termelődés esetén pedig vitiligo (világos foltok), vagy albinizmus figyelhető meg.
 • Nemi betegségek: a nemi szerveket érintő, többnyire szexuális úton terjedő betegségek (gonorrea, szifilisz, nemi herpesz) diagnosztizálását és kezelését is a bőrgyógyász végzi.

Bőrgyógyászati vizsgálat menete

A vizsgálat a beteg kórelőzményének (anamnézisének) felvételével kezdődik. A bőrgyógyász részletesen kikérdezi a pácienst a tüneteiről, korábbi betegségeiről, esetleg a családban előfordult betegségekről. Ezt követően a bőrgyógyász megvizsgálja az elváltozott bőrfelületet. Ha szükséges, nagyítóval vagy speciális, belső világítással és nagyítóval ellátott eszközzel, az úgynevezett dermatoszkóppal közelebbről is átnézi a hám és az irha képleteit.

Szükség esetén a bőrgyógyász elrendelhet vérvizsgálatot, illetve tovább irányíthat más szakterületre, például a belgyógyászatra, hogy más szervek érintettségét kizárja illetve sebészetre, hogy az esetleges bőrelváltozásokat eltávolítsák.

Bőrgyógyászati vizsgálat menete
Bőrgyógyászat - Medicover
Elérhetőségek

Üzenjen nekünk!

close-link