Skip to content Skip to footer

  +36 1 465 3100      +36 1 465 3131      kapcsolat@medicover.hu

Emlő tomoszintézis

Hazánkban a mellrák a leggyakrabban előforduló női daganatos megbetegedés, mely a 40 év feletti nők esetében fokozott egészségügyi kockázatot jelent.

Minél előbb kerül felismerésre az emlő daganat, annál hatékonyabb a kezelés. Éppen ezért rendkívül fontos, hogy az évenkénti, rendszeres nőgyógyászati szűrővizsgálat mellett a nők rendszeres emlőszűrésen is részt vegyenek.

Hol vehető igénybe a vizsgálat? Válasszon Klinikát!

Kérjen időpontot!

Kollégáink minden kérdésre választ adnak!

Üzenjen nekünk!

Ügyfélszolgálatunk készséggel válaszol!

A mellrák szűrésére kétféle eljárás is alkalmazható. Panaszmentesen a hagyományos kétdimenziós mammográfiás vizsgálat javasolt. Panasz, illetve bármilyen elváltozás esetén a háromdimenziós emlő tomoszintézis ajánlott, amely jelenleg a legmodernebb és legmegbízhatóbb diagnosztikai vizsgálat.

Mi a különbség az emlő tomoszintézis és a mammográfiás vizsgálat között?

Medicover Diagnosztikai Központban a legmodernebb, háromdimenziós emlő tomoszintézis berendezés működik.

Az emlő tomoszintézis a hagyományos mammográfiás vizsgálathoz képest:

  •  41,5%-kal több invazív típusú emlőrákot képes kimutatni
  •  az enyhébb mellkompressziónak köszönhetően kevésbé kellemetlen, kisméretű emlőkről is tud fájdalommentesen képet készíteni
  • kevesebb időt vesz igénybe
  •  az elérhető legnagyobb felbontású és legrészletesebb képet biztosítja három dimenzióban plusz sugárterhelés nélkül
  • a jelenleg elérhető, legszélesebb, 50 fokos szögtartományban gyűjt adatokat, amelyekből számítógépes szoftver segítségével 1 milliméteres szeletvastagsággal emlőnként maximum 15 képet készít (a képek száma függ az emlők méretéről), szemben a hagyományos mammográfia során készített 2 darab képpel.
Mammográfiás vizsgálat
Siemens tomoszintézis
Siemens tomoszintézis
TOMOSZINTÉZIS MAMMOGRÁFIA
Az emlő tomoszintézis 41,5%-kal több invazív típusú emlőrákot képes kimutatni mint a mammográfia.
3D Képalkotás 2D
50° Vizsgálati szögtartomány
személyre szabott kompresszió használata A mellre nehezedő nyomás kellemetlen kompressziós érzet
igen Szöveti mintavétel lehetősége igen
igen Automatikus mellszövet sűrűség mérés nem
Mammográfia
Mammográfia

Hogyan történik az emlő tomoszintézis vizsgálat?

A vizsgálat megelőző előkészületet nem igényel, a vizsgálat előtt a bőrre került kozmetikumokat le kell törölni.

Az emlők vizsgálatához a felsőtestet szabaddá kell tenni, majd a radiológiai szakasszisztens utasításainak megfelelően a vizsgáló készülék elé kell állni, ezt követően megtörténik a mellek kompressziója és a vizsgálat.

A vizsgálat után további teendő nincs.

Mikor ajánlott elvégezni a tomoszintézis vizsgálatot?

A vizsgálatot célszerű a ciklus első felében, azaz a menstruáció első napjától számított két héten belül elvégezni. Emlő implantátum esetén a tomoszintézis vizsgálat sokkal hatékonyabb, mint a hagyományos mammográfia.

Elvégezhető a vizsgálat szoptatás alatt?

A vizsgálat elvégezhető szoptatós kismamák esetében is, azonban a szoptatás csak a vizsgálatot követő 24 óra eltelte után folytatható.

Mikorra várható az eredmény?

Az elkészült felvételt emlő licenc vizsgával rendelkező radiológus szakorvos véleményezi. Az eredmény a vizsgálatot követő 3-4 munkanap elteltével már elérhető online rendszerünkben.

Mikor ajánlott elvégezni a tomoszintézis vizsgálatot?

Milyen előnyei vannak az emlő tomoszintézisnek?

Milyen előnyei vannak az emlő tomoszintézisnek?

Kisebb mellkompresszió

A nők nagy részét a hagyományos mammográfiás vizsgálat során tapasztalt erős és kellemetlen fájdalom tartja vissza a rendszeres emlőszűréstől. Az emlő tomoszintézis során az úgynevezett személyre szabott lágy kompressziónak köszönhetően a mellekre nehezedő nyomás enyhébb és azok méreteit figyelembe véve automatikusan állítódik be, így a vizsgálat kevésbé kellemetlen, mint a mammográfia.

Az elérhető legjobb minőségű és legnagyobb felbontású kép

Szemben a hagyományos kétdimenziós mammográfiás vizsgálattal, amely csak kétoldali képet készít az emlőkről, az emlő tomoszintézis a Magyarországon elérhető legjobb minőségű és legrészletesebb képet biztosítja.

A jelenleg elérhető, legszélesebb, 50 fokos szögtartományban gyűjt adatokat, amelyekből számítógépes szoftver segítségével 1 milliméteres szeletvastagsággal emlőnként maximum 15 képet készít (a képek száma függ az emlők méretéről), szemben a hagyományos mammográfia során készített 2 darab képpel.

Szöveti mintavétel (sztereotaxiás emlő biopszia)

A jelenlegi, legtöbb helyen elérhető mammográfiás eljárások alkalmával a biopszia során vett mintákat egy másik készülék vagy egy speciális szövetminta szkenner elemzi, rendszerint egy másik helyiségben, a vizsgálatot követően.

Ez hosszabb várakozási idővel, és a vizsgálat során kellemetlen testhelyzetben maradással jár együtt.

A radiológus szakorvos a tomoszintézis vizsgálat eredményének kiértékelése alapján, indokolt esetben, szöveti mintavételt javasolhat.

Az emlő tomoszintézis nagy előnye a hagyományos mammográfiával szemben, hogy a szövetmintavételt követően akár 20 másodpercen belül elkezdhető a minták elemzése – a berendezés jelzi, hogy a szövetminta alkalmas-e a szövettani elemzésre, azaz tartalmazza-e a minta tárgyát képező elváltozott szövetet – ezzel is csökkentve a vizsgálati és várakozási időt.

Hogyan történik az emlő tomoszintézis vizsgálat?
A tomoszintézis vezérelt sztereotaxiás mintavétel előnyei:

A tomoszintézis vezérelt sztereotaxiás mintavétel előnyei:

Az emlő tomoszintézis legnagyobb előnye, hogy képes megállapítani egy esetlegesen kialakuló mellrák korai stádiumát. Az eljárással pontosan meghatározható, hogy a mellszöveteken belül hol helyezkednek el az akár csak tűfej nagyságú mikromeszesedések.

Ezek a nagyon apró kalciumlerakódások a hagyományos mammográfiás felvételeken nem látszódnak vagy nem különböztethetőek meg egyértelműen az egészséges emlőszövettől. A mellmirigyekben keletkező mikromeszesedésekből (mikrokalcifikációk) alakulhatnak ki a rosszindulatú elváltozások.

A tomoszintézis által vezérelt sztereotaxiás mintavétel az elérhető egyetlen diagnosztikai eljárás, amely műtéti beavatkozás nélkül is lehetővé teszi a mikromeszesedések szövettani meghatározását.

Automatikus mellszövet sűrűség mérés

Sűrűbb emlőszövettel rendelkező nőknél nagyobb a veszélye a mellrák kialakulásának. Továbbá annak is nagyobb a valószínűsége, hogy a sűrű emlőszövet miatt a daganatos elváltozás nehezen azonosítható.

A mellszövet sűrűségének megállapítása tehát a mellrák diagnosztizálási folyamat egyik legfontosabb része.

A hagyományos mammográfiás vizsgálatok alkalmával a radiológus szakorvos szemmel, a képet elemezve próbálja felbecsülni az emlőszövet sűrűségét. A Medicover Diagnosztikai Központban működő emlő tomoszintézis berendezés a vizsgálat során, automatikusan képes meghatározni az emlőszövet sűrűségét.

Tomoszintézis - Medicover
Elérhetőségek

Üzenjen nekünk!

close-link