Skip to content Skip to footer

  +36 1 465 3100      +36 1 465 3131      kapcsolat@medicover.hu

Túlsúly okának laboratóriumi vizsgálata

Kérjen időpontot!

Kollégáink minden kérdésre választ adnak!

Üzenjen nekünk!

Ügyfélszolgálatunk készséggel válaszol!

túlsúly okának laboratóriumi vizsgálata során mellékvese, pajzsmirigy és hasnyálmirigy hormon eltéréseket és anyagcsere paramétereket nézünk. Az elhízás legfőbb okaként gyakran emlegetett helytelen táplálkozás, illetve mozgásszegény életmód nem minden esetben számít kiváltó tényezőnek. Pajzsmirigy alulműködés, a hormonháztartás felborulása, illetve anyagcsere zavarok egyaránt állhatnak az elhízás hátterében.

Webshop banner

Mi a túlsúly?

Az elterjedt nézet szerint akkor számít az egyén túlsúlyosnak, amikor a testsúlya 20%-kal meghaladja az ideális testsúlyt. Ma a Föld lakosságának több mint egynegyede érintett valamilyen túlsúly okozta, elhízásból eredő egészségügyi problémában. Súlyosabb esetben kóros elhízásról beszélünk, mely komolyabb keringési betegségekhez, akár idő előtti halálhoz is vezethet.

A túlsúly okát feltáró laborvizsgálat

TSH

A TSH az agyalapi mirigyben termelődő, pajzsmirigyserkentő hormon. Pajzsmirigy alul-, illetve túlműködés esetén értéke lehet túl magas, illetve túl alacsony. A pajzsmirigyben termelődő hormonok, a trijódtironin (T3) és a tetrajódtironin (T4), melyek a TSH által kifejtett stimuláló inger révén termelődnek.

Mi okoz alacsony TSH szintet?

Az alacsony TSH szintet általában a pajzsmirigy túlműködése okozza. Terhesség esetén, illetve bizonyos gyógyszerek (pl. vérnyomáscsökkentők) szedésének következményeként egyaránt csökkenhet a TSH szint.

Mi okoz magas TSH szintet?

A magas TSH szintet többnyire a pajzsmirigy alulműködése okozza, mely adott esetben az elhízás hátterében álló rendellenesség.

A túlsúly okát feltáró laborvizsgálat
Mi okozhat magas cortisol szintet?

Cortisol

A cortisol a mellékvesekéregben termelődő szteroid hormon. Fontos szerepet játszik a vérnyomás szabályozásában, az étel emésztésében, illetve a stressz helyzetekhez történő fiziológiás alkalmazkodásban. A májban a keményítő (glikogén) szőlőcukorrá bontását, a zsírok és a fehérjék lebontását, továbbá az aminosavakból a cukrok termelődését (glukoneogenezis) segíti elő. Antiallergiás és gyulladáscsökkentő hatású. A cortisol szint normális esetben reggel magas, majd a nap folyamán csökken.

Mi okozhat magas cortisol szintet?

A túl magas cortisol szint a Cushing-szindróma jele is lehet. A betegség a szervezetben kialakuló, túl sok cortisolt termelő jó -, illetve rosszindulatú daganatok következményeként alakul ki. Legfőbb tünetei az elhízás, rendszertelen havi vérzés, magas vérnyomás, kerek arc, fáradékonyság és a koncentrálóképesség drasztikus csökkenése.

DHEA

A dehydroepiandrosterone a mellékvesekéregben termelődő hormon. A DHEA olyan hormonok termelését segíti elő, mint a tesztoszteron (férfi nemi hormon) és az ösztrogén (női nemi hormon). A szervezetben előforduló DHEA szint a korai felnőttkorban a legmagasabb, majd a kor előrehaladtával folyamatosan csökken.

Vérzsírok (koleszterin, HDL-koleszterin, triglicerid, LDL-koleszterin, non-HDL)

Koleszterin

A koleszterin olyan vegyület, melyet legnagyobb mennyiségben a máj állít elő az emberi szervezetben, egy részét azonban a táplálékkal vesszük magunkhoz. Jelentős szerepe van a sejthártyák felépítésében. A máj által termelt koleszterin az epe előállításához nélkülözhetetlen.

HDL-koleszterin

„Védő” vagy „jó” koleszterinként is szokták emlegetni, mert az érfalban lerakódott koleszterint visszaszállítja a májba, ahol lebomlik.

LDL-koleszterin

Többnyire „rossz” koleszterinként ismerik. A koleszterint a májból a sejtek felé szállítja. Amennyiben a szervezetben a kelleténél nagyobb mennyiségű koleszterin halmozódik fel, a felesleges koleszterin lerakódik az erek falában.

LDL-koleszterin
Mi okoz magas koleszterin szintet?

Mit jelent a rossz koleszterin szint?

Az alacsony HDL koleszterin szint jelentősen hozzájárul az érelmeszesedés és a szív – és érrendszeri betegségek kialakulásához.

A megemelkedett LDL-koleszterin – illetve összkoleszterin szint esetében csökken az érfal rugalmassága (koleszterin lerakódása az érfalban). A túl magas értéknek köszönhetően jelentősen megnő az érelmeszesedés és a szívinfarktus kialakulásának kockázata.

Mi okoz magas koleszterin szintet?

Magas koleszterinszintet okozhat a

 • Helytelen táplálkozás (magas koleszterintartalmú ételek rendszeres fogyasztása)
 • Bizonyos gyógyszerek (pl. vérnyomáscsökkentők) szedése
 • Terhesség
 • Öröklött anyagcsere betegség
 • Mozgásszegény életmód
 • Stressz

Triglicerid

A trigliceridek (neutrális zsírok) a táplálkozás során bevitt zsírok (pl. vaj, disznózsír) fő alkotóelemei, melyek szervezetünket energiával látják el. Míg a szervezetbe kerülő zsírok egy része az energiaszükségletet fedezi, addig a megmaradt, fel nem használt része a zsírszövetben raktározódik el. Túlzott szénhidrát bevitel esetén saját szervezetünk is triglicerideket állít elő.

Ideális esetben a vérben a triglicerid csak kis mennyiségben fordul elő.

Mi okozhat magas triglicerid szintet?

Mi okozhat magas triglicerid szintet?
Inzulinrezisztencia vizsgálat

Húgysav

A húgysav a purin vegyületek lebontási terméke, mely vizelettel távozik a szervezetből. A napi átlag húgysav ürítés normál esetben 150-250 g. A húgysav a vízben rosszul oldódik, ezért a vesében kikristályosodhat, ami vesekőhöz vezethet.

Mi állhat a magas húgysavszint hátterében?

 • Magas húgysav tartalmú ételek (pl. vörös húsok) fogyasztása
 • Cukorbetegség
 • Vesebetegségek
 • Vízhajtó gyógyszerek szedése
 • Anyagcsere betegségek
 • Veleszületett anyagcserezavar

Mi állhat az alacsony húgysavszint hátterében?

 • Túlzott mértékű C-vitamin fogyasztás
 • Túlzásba vitt diéta

Inzulinrezisztencia vizsgálat

Az inzulinrezisztencia vizsgálat során terheléses vércukor vizsgálatot végzünk, mellyel párhuzamosan mérjük az inzulin szintjét, elválasztásának mértékét és annak változását is. Terheléses vércukor vizsgálat a cukorbetegséget megelőző állapotok diagnosztizálásában fontos.

A vércukor terheléses vizsgálat elvégzése tilos abban az esetben, amikor már előzetes eredményekből is felállítható akár az 1-es típusú cukorbetegség, akár a 2-es típusú diabétesz diagnózisa.

A túlsúly okát feltáró laborvizsgálat eredményétől függően javasoljuk diabetológus, valamint belgyógyász szakorvos felkeresését.

Hogyan készüljek a vizsgálatra?

túlsúly okát feltáró laborvizsgálathoz éhgyomor szükséges, cortisol napi ritmusának változása miatt a mintavétel reggel 8-10 óra között történik.

Mikor várható az eredmény?

A vizsgálatot követő 3. munkanap után.

Vérvétel
Túlsúly okának vizsgálata - Medicover
Elérhetőségek

Üzenjen nekünk!

close-link