Reumatológia

Mivel foglalkozik a reumatológia?

A reumatológia a mozgásszervi megbetegedések konzervatív, azaz nem műtéti kezelésével foglalkozó orvosi tudományág. A reumatológus foglalkozik a gerinc, a porckorongok, a csontok, az ízületek és a körülvevő szalagok, inak, izmok megbetegedéseivel. A reumatológiai betegségek közé tartoznak az ún. gyulladásos (autoimmun vagy anyagcsere eredetű) ízületi betegségek, a kopásos ízületi megbetegedések, valamint a gerinc fájdalmas állapotai is (pl. derékfájásidegbecsípődéslumbágó). A reumatológus foglalkozik a csontritkulás kezelésével is.

Kérjen időpontot!

Kollégáink minden kérdésre választ adnak!

Mivel nem foglalkozik a reumatológia?

A szerzett vagy veleszületett mozgásszervi degenerációk műtéti úton történő kezelésével, például tartó inak, szalagok, csontok, porcok operálásával és pótlásával, protézisek beültetésével. Ezzekkel a területekkel az ortopédiai sebészet foglalkozik.

Ortopédia

Mi a különbség a reumatológia és az ortopédia között?

Habár a reumatológia és az ortopédia két olyan orvosi szakág, amely sok területen lefedi egymást, mégis akadnak lényegi különbségek. Hasonlóságukat az okozza, hogy valójában mindkét szakág a mozgásszervi megbetegedések gyógyításával foglalkozik. A különbség a panaszt kiváltó okokban rejlik.

A reumatológia az izmok, inak, ízületek és csontok fájdalmait és merevségét gyógyítja.

Az ortopédia pedig a csontváz és az inak, az izmok és szalagok veleszületett, valamint szerzett deformitásainak, megbetegedéseinek konzervatív kezelésével és helyreállító sebészetével foglalkozó orvostudományág.

Milyen panaszokkal érdemes reumatológushoz fordulni?

Az első és legfontosabb tünet a fájdalom, amely a reggeli ízületi merevséggel kezdődik, amely bemozgatásra csökkenhet. Nagyobb fizikai terheléskor ismét fokozódik a fájdalom intenzitása, amely pihenésre alábbhagy. A fájdalom miatt az ízület terhelése is megváltozik, ilyenkor önkéntelenül kíméljük az adott ízületet, cserébe jobban terhelve egy másikat.

A fájdalom mellett a másik legszembetűnőbb tünet a mozgáskorlátozottság. Ehhez nem csak az ízfelszínek kopása, de a környező szalagok zsugorodása, az izmok erejének csökkenése is hozzájárul.

Gyulladásos ízületi betegségek esetében az érintett területen a gyulladásos ízületi folyadék felszaporodása duzzanatot okoz, ami jelentős fájdalommal jár. Ezt kísérheti bőrpír, illetve egyéb társtünetek is, mint lázétvágytalansággyengeség.

A szakorvosi vizsgálat során felmerülő egyéb tünetek lehetnek az ízületek nyomásérzékenysége, valamint mozgatáskor a ropogás.

Reumatológia

A reumatológushoz az alábbi panaszok esetén javasolt fordulni

Az ízületi gyulladások pontjai - Medicover Magánkórház
Az ízületi gyulladások pontjai - Medicover Magánkórház

Gerinc eredetű fájdalom

Derék, hát vagy nyaki fájdalom, melyet számos ok okozhat. A leggyakoribb okok: a gerinc fokozott fizikai igénybevétele, rossz testtartás, porckorong elváltozásoktúlsúly, mely gyulladást tarthat fenn a gerinc körül és a kisízületeiben, valamint oka lehet az idegek nyomása is. Az idegi kisugárzó fájdalom okozhat végtagba (lábba és karba) sugárzó fájdalmat és/vagy zsibbadást is.

Ízületi fájdalom (Arthralgia)

Olyan fájást és fájdalmat jelent, mely az ízületek körül keletkezik. Ezt nem fertőzés vagy sérülés okozza, hanem gyakran az ízület túlterhelése vagy egészen enyhe sérülés pl. sportolás kapcsán. Ez általában rövid idő után meg is szűnik. Majdnem mindenki érez kisebb-nagyobb fájdalmat, ahogy idősödik. A legtöbb fájás és fájdalom, mely az ízületek körül jelentkezik, enyhe reumatizmus, mely hamarosan el is múlik.

Ízületi gyulladás (Artritisz)

Ízületen belüli gyulladást jelent, mely fájdalmat és merevséget okoz. Ha nem kezeljük, az ízületek fokozatosan károsodhatnak. A rheumatoid artritisz és a degeneratív ízületi betegség olyan gyakori reumás betegségek, melyek az ízületeket érintik.

Csontritkulás (Oszteoporózis)

A csontok tömegének és mésztartalmának csökkenése, amely fokozott törékenységgel, a kóros és spontán törések kockázatának fokozódásával jár.  A csontritkulás (oszteoporózis) eleinte nem jár fájdalommal, tünetek nélkül zajlik, de súlyos szövődményeket, a kóros és spontán törések kockázatának növekedését okozhatja. Kialakulásában rizikótényező a mozgásszegény életmód, az ülő munkavégzés, a nem megfelelő táplálkozás, a fehérje és kalciumszegény étrend, a D-vitamin hiánya, az egészségtelen mértékű alkoholfogyasztás, a dohányzás, a túlzott kávé- és kólafogyasztás és bizonyos gyógyszerek rendszeres szedése is.

A csontsűrűség (vagyis a csont ásványi anyag tartalma) mérésére az ODM (oszteodenzitometriás) vizsgálat javasolt.

Kérjük töltse ki űrlapunkat!
 
close-link
Laborcsomag árkalkulátor
 
1
1
1

Amennyiben az elvégzett laborvizsgálatok térítési díjának összege nem haladja meg a 4 000 Ft-ot,
akkor minimális 4 000 Ft vizsgálati díjat számítunk fel.


ÖsszesenFt
close-link