Skip to content Skip to footer

  +36 1 465 3100      +36 1 465 3131      kapcsolat@medicover.hu

Szürkehályog műtét és műlencse beültetése

Mik a szürkehályog tünetei?

Mi az a szürkehályog?

A szürkehályog gyakori betegség, évente közel 70 ezer szürkehályog műtétet végeznek Magyarországon. A szürkehályog a szemlencse elszürkülése, mely minél nagyobb mértékű, annál homályosabb látást így látásromlást okoz. Előfordulhat egy szemen, de mindkettőn is megjelenhet egyszerre.

Mivel az életkor az egyik legnagyobb rizikófaktor a betegség esetén, leggyakrabban 65 év felett fordul elő. Ritkán fiatalabb korban is jelentkezhetnek a tünetek, főleg családi halmozódás esetén. Esetenként veleszületett megbetegedés is lehet.

Minél idősebb valaki, annál nagyobb esélye van szürkehályog kialakulására, azonban más rizikó faktorok is vannak, mint:

  • dohányzás
  • cukorbetegség
  • immunrendszer legyengülésével járó betegségek

Az öregedés „természetes” velejárója, ha idővel kicsit életlenebbé válik a látás, szemüveg szükséges az újság elolvasásához, vagy kicsit homályosabb lesz a szemlencsénk.

Az azonban egyáltalán nem természetes, ha már szemüveggel sem tudjuk elolvasni a közlekedési táblákat, nem tudunk vezetni vagy dolgozni, tehát a mindennapi életünket befolyásolja látásunk romlása. Ilyen esetekben minél előbb ajánlott szemészeti szakrendelés felkeresése, hogy kiderülhessen a probléma és időben kezelni lehessen.

Kérjen időpontot!

Kollégáink minden kérdésre választ adnak!

Üzenjen nekünk!

Ügyfélszolgálatunk készséggel válaszol!

A szürkehályog kialakulása visszafordíthatatlan folyamat. Az egyetlen kezelési mód a műtét. Nem kell azonban megijedni, hiszen amíg enyhe a látásromlás és elviselhetőek a panaszok, van idő megfontolni a kezelését. A szürkehályog műtét egy alacsony kockázatú, rendkívül biztonságos, rutin eljárás, mely ritkán jár szövődményekkel.

Szürkehályog műtét akkor javasolt, amikor:

  • A munkavégzést ellehetetleníti (például sofőr, gépkezelő vagy egyéb szakmákban ahol az éleslátás elengedhetetlen)
  • Elveszítette látásának 30 %-át
  • Bármely más egyéb esetben, amikor szemészorvosa javasolja

Hogyan történik az eljárás?

A műtét előtt szemcseppel érzésteleníti a szemet, így Ön semmilyen fájdalmat nem fog érezni a műtét során.

A szemcseppes érzéstelenítéssel az injeckió elkerülhető és a műtét idejére a fájdalommentességet garantál. Altatást csak egyedi körülmények között alkalmazunk.

A szürkehályog műtét során a szemészorvos egy nagyon kicsi (kisebb, mint 3 mm) sebet ejt a szaruhártyán. Ezen keresztül ultrahang segítségével bontja apró darabokra a lencsét, amit aztán eltávolít.

Ezután kerül beültetésre a műlencse, melyet előzetesen kiválasztottak orvosával. A seb öltések nélkül, magától záródik. A beavatkozás alatt eret nem érintenek, nincs vérzés.

A műtét végén Ön egy fedőkötést kap a szemére, melyet másnapig tanácsolt rajtahagyni.

3-4 óra megfigyelést követően Ön távozhat Medicover Kórházból, így amennyiben semmiféle komplikáció nem lép fel a beavatkozás során, nincs szükség több napos kórházi tartózkodásra. Javasoljuk, hogy kérje meg családtagját, ismerősét, hogy vigye Önt haza, hiszen ilyenkor még nem biztonságos autót vezetni.

Szürkehályog műtét
Szürkehályog műtét

Mik a szürkehályog műtét előnyei és hátrányai?

Ha korlátozott a látása a műtét az egyedüli lehetőség arra, hogy újra tisztán láthasson minimális kockázat mellett.

+ A szürkehályog műtét rövid és rutinszerű beavatkozás
+ Semmiféle fájdalmat nem okoz sem a műtét közben, sem utána
+ Jelentős javulás várható a látásában a műtét előtti állapothoz képest
+ Valószínűleg szemüveg hordására sem lesz többé szüksége (függ a kiválasztott műlencse fajtájától)

– Idővel (évekkel később) kialakulhat a hátsó lencsetok vastagodása (PCO) mely egy 10-15 perces lézeres beavatkozással megszüntethető
– Rendkívül ritka esetben a látás rosszabb lehet, mint a műtét előtt

Ha betartja a műtét előtti és utáni tanácsokat, nagymértékben csökkentheti az esetleges kockázatokat.

Alkalmas vagyok a műtétre?

Minden esetben az orvosa fogja eldönteni, hogy a műtéttől várható előnyök ellensúlyozzák-e az esetleges kockázatokat.

Vannak bizonyos helyzetek azonban, mikor veszélyesebb a beavatkozás:

  • ha egyszerre több szembetegség áll fenn, nem mindig ajánlott a szürkehályog műtét

Természetesen, ha betartja orvosa utasításait műtét után minimálisra csökkentheti az esetleges kockázatokat.

Hogyan készüljek fel a műtétre?

A szürkehályog műtét előtt szükség van bizonyos vizsgálatokra. Így orvosának lehetősége nyílik a kockázatok mérlegelésére, az Ön általános egészségi állapotának felmérésére. Teljes vérkép és EKG eredményével belgyógyász a szakorvosa fogja meghozni a döntést, hogy a beavatkozás biztonsággal elvégezhető-e az Ön esetében.

Nem kell felfüggesztenie gyógyszerei szedését (pl. vérhígítók, inzulin, szívgyógyszerek) egy kivétellel: ha Ön prosztata problémákra Thamsolid hatóanyagú gyógyszert szed, a műtét előtt egy hónappal már ne szedje őket, mert befolyásolhatják a műtét sikerességét.

A műtét reggelén is szabad ennie, sőt javasoljuk is, hogy fogyasszon reggelit és igyon elegendő folyadékot is.

Milyen lencsét kapok és mi történik a látásommal a műtét után?

A szürkehályog műtét célja, hogy helyreállítsa a látást a szürkehályog megjelenése előtti állapotra. Ezt az elszürkült, homályos lencse eltávolításával és egy műlencse beültetésével érik el.

Emellett azonban, másodlagos célként, a látás javítása is lehetséges. Ha Ön szemüveget kényszerült hordani – akár közelre, akár távolra lát rosszabbul – a műlencse ezeket a fénytörési hibákat kijavítja. Így akár a látása teljesen visszanyerhető, további szemüveghordás nem szükséges.

A beavatkozás előtt az orvosa megvizsgálja az Ön szemét, és megtervezi a megfelelő műlencsét.

Mit kell tennem a szürkehályog műtét után?

Valószínűleg nem fogja megterhelni Önt a beavatkozás. Csupán néhány órás megfigyelést követően elhagyhatja kórházunkat és otthonában folytathatja a pihenést. Antibiotikumos szemcsepp használata javasolt, hogy megelőzze az esetleges fertőzéseket és a fájdalmat.

Nem szükséges ágynyugalomban lennie és mellőznie a fizikai aktivitást. Probléma nélkül folytatni tudja mindennapos rutinját. Olvashat, nézhet televíziót és vezethet gépjárművet is. Egyedül a nehéz tárgyak emelésétől kell távol maradnia két hétig.

Ugyan kisebb kellemetlenségek előfordulhatnak, ezek ritkák és enyhe lefolyásúak. Azonban fontos tudnia, hogy bár az elszürkült, hibás szemlencse eltávolításra kerül, és megfelelő műlencse kerül a helyére a látásjavulás nem azonnali. A szemnek szüksége van pár napra, hogy alkalmazkodjon a változásokhoz, és a látás helyreálljon. A teljes gyógyulás négy hét után mondható ki.

Szemészeti műtét

Szükséges kontroll a műtét után?

Fontos a rendszeres kontroll a szürkehályog műtét után, hogy orvosa ellenőrizni tudja, megfelelően gyógyul-e.

A beavatkozás után másnap történik az első kontroll, utána az 1 hetes ellenőrzés követi. Ekkor rendszerint szemüveget is írunk fel. Amennyiben Ön nem abban az országban, vagy városban él, ahol a műtétet elvégezték, az utolsó kontroll történhet az Ön lakhelyén is. A kontroll vizsgálatokat nem javasolt kihagyni, hiszen az Ön érdekét és gyógyulását segítik elő.

Medicover Egészségpénztáron keresztül szolgáltatásaink akár 20% adó-, és további 10% egyedi kedvezménnyel vehetők igénybe!
Részletek >>

Szürkehályog műtét és műlencse beültetése - Medicover
Elérhetőségek

Üzenjen nekünk!

close-link