Skip to content Skip to footer

  +36 1 465 3100      +36 1 465 3131      kapcsolat@medicover.hu

Várandósgondozási csomagok_banner
Várandósgondozási csomagok

Női nemi hormonok laborvizsgálata

A női nemi hormonok laborcsomagban a ciklusfüggő női nemi hormonokat vizsgáljuk vérzési zavarok, illetve meddőségi problémák esetén. A ciklusfüggő hormonok szintjét két vérvétellel, a ciklus 3. (AMH, FSH, LH, tesztoszteron, prolaktin, ösztradiol) és 21. napján (progeszteron) vizsgáljuk.

Webshop banner

Fogamzásgátlót szedő nők esetében az eredmény nem értékelhető, ezért a laborvizsgálatot a fogamzásgátló elhagyása után javasoljuk elvégeztetni.

Kérjen időpontot!

Kollégáink minden kérdésre választ adnak!

Üzenjen nekünk!

Ügyfélszolgálatunk készséggel válaszol!

Az első vérvétel a menstruációs ciklus 3. napján történik (AMH, FSH, LH, tesztoszteron, prolaktin, ösztradiol). A ciklus első fele a follikuláris fázis, a peteérést követő időszak pedig a luteális fázis. Az első vérvételnél (H1) teljes hormonsort vizsgálunk, amikor fény derülhet a hormonokat termelő mirigyek és szervek működéséből adódó problémákra, így általános képet kapunk a hormonháztartásról, illetve a szervi működésről, vagyis arról, hogy a méh képes-e befogadni az esetlegesen megtermékenyült petesejtet. A ciklusfüggő hormonok második vérvétele 21. napján (progeszteron) történik. Ez a hormonvizsgálat (H2) azt igyekszik tisztázni, hogy a hormonális folyamatok megfelelően alakulnak-e, képes volna-e beágyazódni a méhbe a megtermékenyült petesejt, fennáll-e sárgatest elégtelenség vagy egyéb probléma.

AMH (anti-Müllerian hormon)

Vizsgálata által lehetőség adódik a petefészkek tartalékának felmérésére. A hormon koncentrációja fokozatosan csökken a nők termékenységi fázisa során, ami összefügg a petesejtek/tüszők mennyiségének korral való csökkenésével. A petefészek-tartalék becslése által megjósolható a petefészek stimuláció sikeressége, valamint a menopauzáig hátralevő idő.

Emelkedett AMH-szinttel járó állapotok lehetnek a policisztás ovárium szindróma (PCOS) és a petefészek granulosa-sejtes tumor.

FSH

Az FSH (follikulus-stimuláló hormon, tüszőérlelő hormon) egy nemi hormon, mely az agyalapi mirigy (hipofízis) elülső lebenyében termelődik. Bár az FSH és LH a férfiakban és nőkben is szükséges a normál szexuális működéshez, a szervezetben történő kiválasztási folyamata nagyon különbözik a két nem esetében.

Az FSH indítja el a petefészek tüszők növekedését és kifejlődését. Az ovuláció során a tüsző megreped, a petesejt kiszabadul és kialakul a sárgatest. Menopauzában a csökkenő petefészek funkció az ösztradiol kiválasztás csökkenését eredményezi, ami miatt a cirkuláló FSH szint szignifikánsan megemelkedik.

Mikor lehet szükség a vizsgálatra?

Menstruációs ciklus zavara, meddőség (infertilitás), menopauza (változókor) esetén, agyalapi mirigy, valamint a petefészkek rendellenességeivel járó betegségek diagnosztizálásában.

Amikor egy nő eléri a változó kort (menopauzát), és petefészkei beszüntetik működésüket, az FSH szint megemelkedik.

Peteérés folyamata

LH (luteinizáló hormon, sárgatest serkentő hormon)

Az LH olyan nemi hormon, mely az agyalapi mirigy (hipofízis) elülső lebenyében termelődik. Az LH váltja ki az ovulációt (tüszőrepedés, peteérés). Az FSH által előkészített tüszőt érleli tovább; mikor megnő az LH szintje, akkor következik be az ovuláció. Az LH ezen felül a petefészekben a szteroid hormonok (ösztrogén és progeszteron) termelődését stimulálja.

Menopauza idején, amikor a petefészkek működése leáll, az LH szintje emelkedett marad.
Csökkent nemzőképességű párokban és gonadotropinokkal kezelt meddő nők esetében meghatározása információt nyújthat arról, hogy közeleg az ovuláció.

Mikor lehet szükség a vizsgálatra?

Menstruációs ciklus zavara, meddőség (infertilitás), menopauza (változókor) esetén, agyalapi mirigy, valamint a petefészkek rendellenességeivel járó betegségek diagnosztizálásában. Amikor egy nő eléri a változó kort (menopauzát), és petefészkei beszüntetik működésüket, az LH szintek megemelkednek.

Tüszőrepedés elmaradásának egyéb okai lehetnek: policisztás ovárium szindróma (PCOS), mellékvese betegség, pajzsmirigy betegség, petefészek tumor.

Prolaktin

A prolaktin az agyalapi mirigy elülső lebenyében termelődő hormon. Nőkben kissé magasabb érték található, mint férfiakban. Terhesség során a prolaktin szint egyenesen emelkedik a normál érték tíz-húszszorosára, majd szülés után három héten belül a normál szintre esik vissza a nem szoptató anyák esetében. Szoptatás esetén a csökkenés fokozatosan történik a normál szintre. Serkenti a tejelválasztást valamint szülés után gátolja a női nemi ciklus beindításáért felelős hormonok termelődését, azaz a tüszőérést.

A magas prolaktin szint okai lehetnek:

Tesztoszteron

A tesztoszteront a női szervezetben kis mennyiségben kiválasztják a mellékvesék és a petefészkek. Befolyásolja a vázizomzat fejlődését és a testzsír eloszlását, ezen kívül csökkenti a nitrogén, a nátrium, a kálium, a klór, a foszfát és a víz kiválasztását a vizeletben. A tesztoszteron átalakul ösztradiollá, a fő női szexuális hormonná.

Laborvizsgálat

Ösztradiol

Az ösztrogén-család (ösztron, ösztradiol, ösztriol) tagja. Nőkben főleg a petefészekben és a méhlepényben termelődik. Megfelelő szintje szükséges a pete éréséhez, a fogamzáshoz és a terhességhez, valamint az egészséges csontállomány megőrzéséhez. Ezen kívül a koleszterinszint szabályozásában és a másodlagos nemi jellegek kialakulásában, fenntartásában is részt vesz. Terhesség alatt megnő az ösztradiolszint, mivel a placenta is termelni kezdi. Menopauza idején az ösztradiol termelődése szabálytalanná válik és esetenként szünetel is.

Laborvizsgálat

Progeszteron

Fontos szerepet játszik a terhesség létrejöttében és fenntartásában, de részben felel a női menstruációs ciklus szabályozásáért is. Főleg a placentában és a petefészekben termelődik, de kis hányadát a mellékvesekéreg is termeli mindkét nemben. A cirkuláló progeszteron szint a ciklus első fázisában karakterisztikusan alacsony, majd a ciklus második fázisában folyamatosan emelkedik, és 5-10 nappal a középidős LH csúcs után eléri a maximumát (átlagos 28 napos ciklussal számolva kb. 21-22. napon). Ha terhesség nem következik be, meredeken leesik a ciklus első felében lévő szintre (szinte nullára).

A ciklusfüggő hormonok szintjét két vérvétellel vizsgáljuk, a ciklus 3. és 21.napján kell a laborvizsgálatot elvégezni.

Hogyan készüljek a vizsgálatra?

A női nemi hormon laborvizsgálathoz nem szükséges éhgyomor.

Mikor várható az eredmény?

A vizsgálatot követő 5. munkanap után.

Női nemi hormonok laborvizsgálata - Medicover
Elérhetőségek

Üzenjen nekünk!

close-link