PCR és ellenanyag (szerológiai) koronavírus (CoViD-19) tesztek

Koronavírus tesztjeink vállalatok, sportegyesületek, hivatalok és önkormányzatok számára is elérhetőek! Ajánlatkéréssel kapcsolatban kérjük az ajanlatkeres@medicover.hu címre írjanak!

1. PCR teszt

A vizsgálat magát a vírust mutatja ki legkorábban a fertőzést követő 1-3 nappal a garat nyálkahártyájából vett mintából a vírus genetikai jellemzőjének vizsgálatával (PCR, azaz polimeráz-láncreakció). A teszt alkalmas a betegség gyanújának megerősítésére, diagnózisának felállítására, a gyógyulás igazolására, valamint kontaktok vizsgálatára.

A vizsgálat hatósági ára 19 500 Ft. Tekintettel arra, hogy ez nem listaár, hanem jogszabály által előírt ár, a szerződésekben szereplő kedvezményeink erre nem vonatkoznak.
Az angol nyelvű PCR lelet kedvezményes ára 2 000 Ft.

A Medicovernél elérhető PCR teszt olyan mikrobiológiai laboratóriumban kerül elvégzésre, mely a Nemzeti Népegészségügyi Központ által kiadott kritériumoknak megfelel.

Budapesti klinikáinkon a vizsgálat eredménye – a gyakorlati tapasztalatok alapján – a 14:00 óra előtt vett PCR tesztek esetében a mintavételt követő munkanap végéig készül el. 14:00 óra után vett minták esetén pedig a mintavételt követő 2. munkanap végéig küldjük el az eredményt.

Vidéki klinikáinkon a 12:00 óra után történő mintavételek esetében, mind szoros kontakt személy, mind nem kontakt személynél történő vizsgálat esetén, a teszt eredménye – a gyakorlati tapasztalatok alapján –  mintavételt követő 2.-3. munkanap végéig készül el. A 12:00 óra előtt levett minták vizsgálati eredménye a vizsgálatot követő munkanap végéig készül el.

Több személynek – családtagoknak, hozzátartozóknak, illetve munkavállalóknak 15 főig – igényelendő PCR teszt esetén a megrendeléshez kérjük töltse ki űrlapunkat ide kattintva.

A hét utolsó munkanapján történő mintavételezés esetén, az eredmény a következő napon áll ügyfeleink rendelkezésére, amennyiben a hétvégi leletkiküldés 10 000 Ft/minta díja kiegyenlítésre kerül. Tovább a PCR tesztre

2. Koronavírus oltás utáni IgG ellenanyag teszt (magas érzékenységű szerológiai teszt SARS-COVID-2 oltás utáni IgG immunválasz mérésére)

A vizsgálat segítségével kimutatható, hogy az oltásokat követően kialakult-e már a megfelelő ellenanyag szint a SARS CoV2 vírus ellen.

A teszt az oltás után kialakult tüskefehérje (spike-protein) ellenanyag szintjét méri, így a jelenleg Magyarországon elérhető összes oltás (Pfizer, Moderna, Szputnyik, Sinopharm, Astra Zeneca), valamint a már engedélyezett oltóanyagok (Johnson&Johnson, CoviShield, CanSino, CureVac) beadása után kialakult immunválasz mérésére alkalmas.

A jelenlegi bevizsgálások alapján a teljes védettség a második oltás után Pfizer esetén legkorábban 1 hét után, Moderna és Astra Zeneca oltásoknál legkorábban 2 hét elteltével, Szputnyik esetén legkorábban 3 hét után, illetve Sinopharm oltásnál legkorábban 14 nap elteltével alakulhat ki. A mintavétel a különböző oltások esetén kialakult védettségi idő figyelembevétele mellett javasolt.

A vizsgálat vénából vett vérmintából történik.

Kérjen időpontot!

Kollégáink minden kérdésre választ adnak!

Üzenjen nekünk!

Ügyfélszolgálatunk készséggel válaszol!

Sinopharm oltások után nemcsak a tüskefehérje elleni ellenanyagválaszt nézzük, hanem emellett a nukleokapszid elleni ellenanyag szintet is vizsgáljuk, ezért kérjük jelezze munkatársainknak, ha Ön a Sinopharm oltás nyomán kialakult ellenanyag szintjét szeretné mérni. 

A vizsgálat számszerű eredményt ad a szervezet által termelt ellenanyag szintjére, ami megmutatja az oltás nyomán kialakult immunválasz mértékét.

Az eredmény 1-4 munkanap után válik elérhetővé online rendszerünkben.

A vizsgálat hatósági ára 11 000 Ft.

A vizsgálatot a Medicover webshopon keresztül is megrendelheti.

3. Koronavírus fertőzés utáni IgG ellenanyag teszt (magas érzékenységű szerológiai teszt SARS-COVID-2 fertőzés utáni IgG immunválasz mérésére)

A vizsgálattal a koronavírus fertőzés után a kialakult IgG immunválasz mérhető, amellyel megállapítható, hogy valaki átesett-e már a fertőzésen és már gyógyult, illetve védettsége van. Javasolt ismert, lezajlott fertőzés után az immunválasz erősségének megítélésére, illetve korábbi koronavírus gyanúját keltő betegség igazolására. Az ellenanyag a fertőzést követő 10. napon jelenik meg a szervezetben, az immunválasz egyénenként eltérő lehet, ezért előfordulhat, hogy ennél később mutatható ki.

SARS-CoVID-2 fertőzés utáni IgG immunválasz tesztünknél számszerű eredményt adunk ki referencia tartománnyal.

A vizsgálat hatósági ára 11 000 Ft.

A vizsgálatot a Medicover Webshopban egyszerűen, online megrendelheti.

A vizsgálat eredménye alkalmas a koronavírus elleni védettségi igazolvány kiállítására, melynek menetéről a kiállító hatóság honlapján tájékozódhat.

Az eredmény 1 munkanapon (legfeljebb 4 munkanap) belül készül el. A leletet e-mail-ben küldjük el. Tovább az IgG ellenanyag tesztre

4. Magas érzékenységű szerológiai teszt (SARS-CoV-2 ellenanyag (IgG + IgM) vizsgálat)

A teszt megbízhatóan megmutatja, hogy valaki fertőzött-e vagy már átesett a fertőzésen és gyógyult, illetve védettsége van. A teszt nem alkalmas az oltás utáni védettség megállapítására, mivel a fertőzés utáni ellenanyag tesztek (IgM/IgG  és kvantitatív IgG) nem a tüskefehérje (spike protein) elleni ellenanyagot mérik, hanem a vírus specifikus nukleokapszid elleni ellenanyagokat. Amennyiben Ön az oltás után kialakult védettség szintjét szeretné megtudni, kérjük válassza a Koronavírus oltás utáni IgG ellenanyag tesztünket! A tesztet laboratóriumi felszereltséget igénylő, magas érzékenységű ELISA módszerrel, saját laboratóriumunkban diagnosztizáljuk.

A vizsgálat díja a veszélyhelyzetre tekintettel engedménnyel 19 000 Ft.

A vizsgálat eredménye általában 1 munkanapon (legfeljebb 4 munkanap) belül készül el. A leletet e-mail-ben küldjük el. Tovább a szerológai tesztre

SARS-CoV-2 ellenanyag (IgG + IgM) tesztünk esetében nem adunk ki számszerű eredményt. Ennél a vizsgálatnál pozitív, negatív vagy gyengén pozitív eredmény kerülhet a leletre és szöveges leletértékelést adunk hozzá.

A vizsgálat eredménye nem alkalmas a koronavírus elleni védettségi igazolvány kiállítására.

A koronavírusokról általában

A koronavírusok (Corona Virus, angol rövidítéssel CoV) olyan burokkal rendelkező RNS-vírusok, amelyek embereket, emlősöket és madarakat fertőznek meg. Ezek egy része az emberben légúti, bélrendszeri, máj és idegrendszeri betegségeket okozhatnak. Két koronavírus fajta, a SARS-CoV (azaz súlyos akut légzőszervi szindrómát okozó korona vírus) és MERS-CoV (közel-keleti súlyos akut légzőszervi betegség) korábban súlyos légzőszervi járványt okozott.

A CoViD-19 járvány

A 2019-ben Kínában kezdődött világjárvány a CoViD-19 (Corona Virus Desease, azaz korona vírus okozta betegség), amelyet a SARS-CoV-2 vírus okoz.

A fertőzés általános tünetei közé tartozik a láz, köhögés, légszomj, de hasmenés, izomfájdalom is megjelenhet. A betegség leggyakrabban enyhe vagy közepesen súlyos formában zajlik, ekkor a klinikai kép az enyhe légúti fertőzéstől a nem súlyos tüdőgyulladásig terjedhet.

A súlyos lefolyású esetekben kritikus állapot alakul ki, légzési elégtelenség, vérmérgezés vagy többszervi elégtelenség jelentkezik, amely akár halált is okozhat.
A betegség lappangási ideje 2-14 nap lehet, átlagosan 5 napig szokott tartani. Ez a hosszú idő nehézséget jelent a laboratóriumi mintavételek időzítésében is.
A vírust biztonsággal csak laboratóriumi vizsgálattal lehet kimutatni, melyből többféle is rendelkezésre áll.

Koronavírus Teszt

Mi a szív MR jelentősége COVID-19 fertőzés esetén?

A vizsgálat segítségével felmérhetők az esetleges szervi károsodások a fertőzést követően

A CoViD-19 kórokozójának kimutatása

A vírus jelenléte többféle módszerrel igazolható: a vírus jelenlétét kimutató PCR és immunológiai teszttel, illetve a vírus fertőzésre adott immunválasz (ellenanyag) szerológiai tesztjével. Az utóbbi vizsgálat gyors teszttel (ujjbegyből), illetve vénás vérvétel során vett szérumból végezhető el.

Koronavírus Ellenanyag Teszt

PCR teszt

A vizsgálat a vírus RNS-ét, azaz magát a vírust mutatja ki legkorábban a fertőzést követő 1-3 nappal a garat nyálkahártyájából vett mintából a vírus genetikai jellemzőjének vizsgálatával (PCR, azaz polimeráz-láncreakció). Ez a pozitivitás mindaddig fennáll, ameddig a betegség tart.

A teszt előnye, hogy a betegség korai fázisában is kimutatható a vírus, de előfordulhat, hogy akkor végzik el (a lappangási idő elején), amikor a vírus még nem mutatható ki a vett mintából, ezért szükséges lehet a teszt megismétlése. A vírus a gyógyulást követően eltűnik a nyálkahártyáról, így korábbi pozitív teszt esetén, 48 óra eltéréssel vett, két negatív eredmény gyógyulást jelent.

A teszt alkalmas a betegség gyanújának megerősítésére, a betegség diagnózisának felállítására és a gyógyulás igazolására, valamint kontaktok vizsgálatára.
Problémát okozhat a nem megfelelő mintavétel, ami két dolgot is jelenthet: maga a mintavétel nem tartalmaz elegendő vírust, vagy a lappangási idő túl korai szakaszában történt.

A vizsgálat hatósági ára 19 500 Ft.

Budapesti klinikáinkon a vizsgálat eredménye – a gyakorlati tapasztalatok alapján – a 14:00 óra előtt vett PCR tesztek esetében a mintavételt követő munkanap végéig készül el. 14:00 óra után vett minták esetén pedig a mintavételt követő 2. munkanap végéig küldjük el az eredményt.

Vidéki klinikáinkon nem szoros kontakt esetén a vizsgálat eredménye – a gyakorlati tapasztalatok alapján – PCR tesztek esetében a mintavételt követő munkanap végéig készül el, míg szoros kontakt esetében a mintavételt követő 2. munkanap végéig küldjük el az eredményt.

A hét utolsó munkanapján történő mintavételezés esetén, az eredmény a következő napon áll ügyfeleink rendelkezésére, amennyiben a hétvégi leletkiküldés 10 000 Ft/minta díja kiegyenlítésre kerül. A leletet e-mailben küldjük el.

Kérjük Ügyfeleinket, hogy a mintavételre arcmaszkban és kesztyűben, továbbá 4 órás éhgyomorral érkezzenek és ezen időtartam alatt ne dohányozzanak, ne igyanak, ne mossanak fogat, ne használjanak semmilyen száj fertőtlenítő oldatot vagy szájvizet, illetve ne rágózzanak.

Tájékoztatjuk Ügyfeleinket, hogy munkatársaink a vizsgálat előtt testhőmérsékletet mérnek és kikérdezik az érdeklődőket, hogy vannak-e koronavírusra jellemző tüneteik (láz, köhögés, légszomj, izomfájdalom vagy más gyanús tünet). Ezen tünetek megléte esetén PCR vizsgálatot nem áll módunkban végezni.

Pozitív eredmény esetén a fertőzöttséget a vonatkozó jogszabályok szerint az illetékes hatóságnak jelentjük. A mintákat laboratóriumunk a teszt elvégzése után megsemmisíti.

Magas érzékenységű szerológiai teszt

Az eljárás a szervezet által a fertőzésre adott immunválaszt (ellenanyag) vizsgálja szérum mintából (vénából vett vérmintából).

Amikor az ember szervezete bármilyen baktériummal, vírussal, gombával, illetve egyéb kórokozóval találkozik, akkor az immunrendszer feladata, hogy felismerje ezeket a „behatolókat” és ellenük védekezzen. Ez egy bonyolult folyamat, melynek végén kórokozóspecifikus ellenanyagok (Immunoglobulinok, rövidítve Ig) és úgynevezett memória immunsejtek keletkeznek, amelyek hosszútávú védelmet jelentenek az adott kórokozóval szemben. Ez a koronavírus esetén is így van.

Általában a fertőzést követő 4. napon kezd termelődni a koronavírus elleni IgM és IgA ellenanyag, amely a 7-8. napon éri el azt a mennyiséget, hogy a laboratóriumi mérést már lehetővé tegye. Az IgM és IgA ellenanyag a fertőzés után körülbelül 4 hétig mutatható ki. Önmagában az IgM és/vagy IgA ellenagyagot nincs értelme vizsgálni.

A koronavírus elleni IgG, azaz a hosszútávú védettséget jelentő másik ellenanyag a fertőzést követően a 10. nap után jelenik meg a szervezetben, de az immunválasz egyénenként eltérő lehet, ezért előfordulhat, hogy ennél később mutatható ki. Egyesek szerint ez azt is jelenti, hogy a betegség már nem fertőz. Az IgG jelenléte a hosszútávú immunitást is mutatja, amely a tudomány mai állása szerint 1-3 év is lehet.

Az egyéni variációk száma nagy, ezért a laboratóriumi leleteket értékelni szükséges. Előfordulhat, hogy egy vizsgálat olyan átmeneti állapotot mutat, amelyből biztonsággal nem mondható meg, hogy a koronavírus okozta fertőzés pontosan melyik stádiumában van. Ilyenkor a teszt ismétlése szükséges 10-14 nap múlva, amely javaslat a leleten feltüntetésre kerül.

Koronavírus Ellenanyag Teszt

A magas érzékenységű szerológiai vizsgálat a legmegbízhatóbb ellenanyag teszt, melyhez vénás vérvétel szükséges. A koronavírus elleni ellenanyagokat laboratóriumi felszereltséget igénylő ELISA módszerrel, saját laboratóriumunkban diagnosztizáljuk.

A teszt előnye, hogy nagy pontossággal mutatja meg, hogy valaki fertőzött-e vagy átesett-e a fertőzésen és már gyógyult, illetve védettsége van.

Az ellenanyag szerológiai tesztet az alábbi esetekben ajánljuk:

  • Ajánlott közösségek szűrésére
  •  Alkalmas korona vírussal fertőzöttek kontaktjainak vizsgálatára
  • A korona vírus elleni IgG ellenanyag kimutatásával ellenőrizhető, hogy a fertőzésen átesettek immunválasza megfelelő-e
  • A teszttel megállapítható, hogy bármely felsőlégúti hurutos, lázas állapot után a betegséget koronavírus vagy más kórokozó okozta
  • Tünetmentes egyénekben az ellenanyag vizsgálattal kimutatható, hogy kialakult-e a védettségük, anélkül, hogy betegek lettek volna

A vérvétellel történő koronavírus ellenanyag szerológiai vizsgálat ára a kialakult járványhelyzetre tekintettel és az ügyfeleink érdekében engedménnyel 19.000 Ft.

A vizsgálat díját ügyfeleink a vérvételt megelőzően a helyszínen tudják kifizetni.

A vizsgálat eredménye általában 1 munkanapon (legfeljebb 4 munkanap) belül készül el. A leletet e-mail-ben küldjük el, illetve a Medicover online rendszerében is megtekinthető.

A laborunk által végzett ellenanyag tesztek (IgM/IgG  és kvantitatív IgG) nem a tüskefehérje (spike protein) elleni ellenanyagot mérik, hanem a vírus specifikus nukleokapszid elleni ellenanyagokat. A jelenlegi oltások utáni védettség mérésére így nem alkalmasak.

Koronavírus IgG ellenanyag teszt (SARS-COVID-2 fertőzés utáni IgG immunválasz)

A vizsgálattal a koronavírus fertőzés után a kialakult IgG ellenanyag választ mérjük. Ha az ellenanyag mennyisége elegendő, akkor ez védelmet ad a koronavírus – ismételt – fertőzésével szemben.

A vizsgálat alkalmas annak megállapítására, hogy valaki átesett-e már a fertőzésen és már gyógyult, illetve védettsége van.

A teszt elvégzése javasolt ismert, lezajlott fertőzés után az immunválasz erősségének megítélésére, illetve korábbi koronavírus gyanúját keltő betegség igazolására. Az ellenanyag a fertőzést követő 10. napon jelenik meg a szervezetben, az immunválasz egyénenként eltérő lehet, ezért előfordulhat, hogy ennél később mutatható ki.

A leleten ellenanyag koncentrációt adunk meg. Minél nagyobb ez az érték annál nagyobb a kialakult védettség.

A vizsgálat hatósági ára 11 000 Ft.

Az eredmény általában 1 munkanapon (legfeljebb 4 munkanap) belül készül el. A leletet e-mail-ben küldjük el.

A laborunk által végzett ellenanyag tesztek (IgM/IgG  és kvantitatív IgG) nem a tüskefehérje (spike protein) elleni ellenanyagot mérik, hanem a vírus specifikus nukleokapszid elleni ellenanyagokat. A jelenlegi oltások utáni védettség mérésére így nem alkalmasak.

A vizsgálatot a Medicover Webshopban egyszerűen, online megrendelheti.

A tesztek eredményének értelmezése

Az alábbi táblázatban összefoglaltuk, hogy PCR és ellenanyag tesztek eredménye hogyan értelmezhető.

PCR teszt TERMELT SARS-CoV-2 ELLENANYAGOK  
  IgM/IgA IgG Vizsgálati eredmény jelentése
pozitív negatív negatív COVID-19 fertőzés, de ellenanyag még nem termelődött (az ablak periódus miatt)
pozitív pozitív negatív COVID-19 fertőzés valószínű,korai stádium
pozitív negatív pozitív COVID-19 fertőzés középső stádiuma, korai IgM ellenanyag átkonvertálodott IgG ellenanyaggá. Lehet visszatérő fertőzés is.
negatív pozitív negatív COVID-19 friss fertőzés álnegatív PCR eredménnyel vagy a fertőzés korai stádiumában már elindult az ellenanyag termelés
negatív negatív pozitív Vírus már nem mutatható ki, fertőzést követő immunválasz kimutatható, ami védettséget is jelent
negatív pozitív pozitív Vírus már nem mutatható ki, IgM/IgA még kimutatható, elindult a védő IgG ellenanyag termelődése. Lehet, hogy a negatív PCR teszt fals.
negatív bizonytalan, gyenge pozitivitás negatív Gyenge IgM válasz a fertőzésre. Az oka lehet immunhiányos állapot vagy más egyéb ok. A vizsgálat megismétlése javasolt két hét múlva.

Időpontfoglalás

Ügyfeleink a +36 1 465 3131-as ügyfélszolgálati számunkon foglalhatnak ellenanyag teszt időpontot.

Tájékoztatjuk kedves Ügyfeleinket, hogy munkatársaink az időpont foglalás előtt kikérdezik az érdeklődőket, hogy vannak-e koronavírusra jellemző tüneteik (láz, köhögés, légszomj, izomfájdalom vagy más gyanús tünet). Ezen tünetek esetén koronavírus ellenanyag laborvizsgálati időpontot nem tudunk biztosítani.

Kérjük töltse ki űrlapunkat!
 
close-link
Laborcsomag árkalkulátor
 
[bt_cc id="5924"]
close-link
Kérjük töltse ki űrlapunkat!
 
close-link
Kérjük töltse ki űrlapunkat!
 
close-link