Skip to content Skip to footer

Orbita MR vizsgálat

Az orbita (szemüreg vagy szemgödör) MR a szem elváltozásainak diagnosztizálására alkalmazható, kimutathatóak vele a szemgödör és a szemgolyó elváltozásai, a látóideg sorvadása és gyulladása, a szemizmok megvastagodása, a szemgolyó és a szemüreg daganatos megbetegedései, a szemüreg zsírszövetének esetleges ödémája, gyulladása.

Tumor vizsgálatoknál kontrasztanyag adását követően, a környezetre kórosan átterjedt daganatos területek jól kirajzolódnak és a folyamat kiterjedése nagy pontossággal megítélhető.

Kérjen időpontot!

Kollégáink minden kérdésre választ adnak!

Üzenjen nekünk!

Ügyfélszolgálatunk készséggel válaszol!

blank

Milyen előkészület szükséges?

Az MR előtt minden esetben javasolt a kezelőorvossal konzultálni a részletekről, de a natív vizsgálat nem igényel különösebb előkészítést.

A kontrasztanyagos vizsgálat előtt hat órával nem szabad enni!

Fontos tudni, hogy a nagy erejű mágneses tér miatt, a vizsgálóhelyiségbe, fém vagy fémet tartalmazó eszközt, tárgyat, tilos bevinni!

Ez vonatkozik a testben lévő ékszerekre, piercingekre is.

Szemüregi vizsgálatkor szükséges a smink eltávolítása, mert egyes készítmények fémtartalma miatt téves képletek is megjelenhetnek a felvételen.

Vannak-e mellékhatásai?

Az MR vizsgálatnak nincs mellékhatása, ritkán a kontrasztanyag okozhat reakciót. Fennálló, ismert allergia esetén kontrasztanyagos vizsgálatot nem végzünk. Amennyiben a páciens klausztrofóbiára hajlamos, ezt mérsékelheti az átlagosnál nagyobb, 70 centiméteres belső átmérő.

Hogyan zajlik az Orbita MR vizsgálat?

Az MR-berendezés, egy nagy, vastag gyűrűhöz hasonlít, melynek aljában egy asztal mozog, amin ön mozdulatlanul hanyatt fekszik, miközben a felvételek készülnek.

Az Orbita MR csukott szemmel történik, és fontos, hogy a szemgolyóit ne mozgassa!

Az MR zajos, különös, kopogó, kattogó jellegű, gépzörej hallható, de ennek intenzitása füldugó használatával csökkenthető. A Medicover MR berendezése úgynevezett zárt készülék, így előfordulhat, hogy a páciensben bezártság érzetet kelt. A vizsgálat alatt a páciens nem érez semmit.

Mikor nem végezhető el a vizsgálat?

Akkor, ha a szervezetben bármilyen mágnesre reagáló anyag (ízületi protézis, szög, csavar, fémbillentyű, pacemaker, érszorító, implantátum stb.), van beépítve. Ezek az erős mágneses térben a vizsgálat során elmozdulhatnak a helyükről, és súlyos esetben sérülést okozhatnak, továbbá értékelhetetlenné válhat a kapott kép a vizsgált szervről.

blank

Ma már a műtétek után a betegek kapnak egy okmányt arról, hogy a beépített implantátummal vizsgálhatóak MR-el vagy nem. Kérjük kedves páciensünket, hogy ezt az okmányt minden esetben hozza magával!

Nem végezhető el a vizsgálat akkor sem, ha sérülés jellege olyan, hogy a szemüregben feltételezhetően fémtartalmú idegen test van – ami akár fémszilánk is lehet! A fém jelenlétének kizárására először orbita CT vizsgálatot kell végezni, és ha az orbita területén nincs fém, elvégezhető a szemüregi MR.

Mikorra várható az eredmény?

Az elkészült felvételt a radiológus szakorvos véleményezi és az eredmény 3 munkanap múlva elérhetővé válik online rendszerünkben.

Üzenjen nekünk!

close-link
blank
close-link