Skip to content Skip to footer

  +36 1 465 3100      +36 1 465 3131      kapcsolat@medicover.hu

Orbita MR vizsgálat

Az orbita (szemüreg vagy szemgödör) MR a szem elváltozásainak diagnosztizálására alkalmazható, kimutathatóak vele a szemgödör és a szemgolyó elváltozásai, a látóideg sorvadása és gyulladása, a szemizmok megvastagodása, a szemgolyó és a szemüreg daganatos megbetegedései, a szemüreg zsírszövetének esetleges ödémája, gyulladása.

Tumor vizsgálatoknál kontrasztanyag adását követően, a környezetre kórosan átterjedt daganatos területek jól kirajzolódnak és a folyamat kiterjedése nagy pontossággal megítélhető.

Kérjen időpontot!

Kollégáink minden kérdésre választ adnak!

Üzenjen nekünk!

Ügyfélszolgálatunk készséggel válaszol!

Mik az MR vizsgálat előnyei?

Milyen előkészület szükséges?

Az MR előtt minden esetben javasolt a kezelőorvossal konzultálni a részletekről, de a natív vizsgálat nem igényel különösebb előkészítést.

A kontrasztanyagos vizsgálat előtt hat órával nem szabad enni!

Fontos tudni, hogy a nagy erejű mágneses tér miatt, a vizsgálóhelyiségbe, fém vagy fémet tartalmazó eszközt, tárgyat, tilos bevinni!

Ez vonatkozik a testben lévő ékszerekre, piercingekre is.

Szemüregi vizsgálatkor szükséges a smink eltávolítása, mert egyes készítmények fémtartalma miatt téves képletek is megjelenhetnek a felvételen.

Vannak-e mellékhatásai?

Az MR vizsgálatnak nincs mellékhatása, ritkán a kontrasztanyag okozhat reakciót. Fennálló, ismert allergia esetén kontrasztanyagos vizsgálatot nem végzünk. Amennyiben a páciens klausztrofóbiára hajlamos, ezt mérsékelheti az átlagosnál nagyobb, 70 centiméteres belső átmérő.

Hogyan zajlik az Orbita MR vizsgálat?

Az MR-berendezés, egy nagy, vastag gyűrűhöz hasonlít, melynek aljában egy asztal mozog, amin ön mozdulatlanul hanyatt fekszik, miközben a felvételek készülnek.

Az Orbita MR csukott szemmel történik, és fontos, hogy a szemgolyóit ne mozgassa!

Az MR zajos, különös, kopogó, kattogó jellegű, gépzörej hallható, de ennek intenzitása füldugó használatával csökkenthető. A Medicover MR berendezése úgynevezett zárt készülék, így előfordulhat, hogy a páciensben bezártság érzetet kelt. A vizsgálat alatt a páciens nem érez semmit.

Mikor nem végezhető el a vizsgálat?

Akkor, ha a szervezetben bármilyen mágnesre reagáló anyag (ízületi protézis, szög, csavar, fémbillentyű, pacemaker, érszorító, implantátum stb.), van beépítve. Ezek az erős mágneses térben a vizsgálat során elmozdulhatnak a helyükről, és súlyos esetben sérülést okozhatnak, továbbá értékelhetetlenné válhat a kapott kép a vizsgált szervről.

Orbita MR felvétel

Ma már a műtétek után a betegek kapnak egy okmányt arról, hogy a beépített implantátummal vizsgálhatóak MR-el vagy nem. Kérjük kedves páciensünket, hogy ezt az okmányt minden esetben hozza magával!

Nem végezhető el a vizsgálat akkor sem, ha sérülés jellege olyan, hogy a szemüregben feltételezhetően fémtartalmú idegen test van – ami akár fémszilánk is lehet! A fém jelenlétének kizárására először orbita CT vizsgálatot kell végezni, és ha az orbita területén nincs fém, elvégezhető a szemüregi MR.

Mikorra várható az eredmény?

Az elkészült felvételt a radiológus szakorvos véleményezi és az eredmény 5 munkanap múlva elérhetővé válik online rendszerünkben.

Orbita MR vizsgálat - Medicover
Elérhetőségek

Üzenjen nekünk!

close-link