Skip to content Skip to footer

  +36 1 465 3100      +36 1 465 3131      kapcsolat@medicover.hu

FESS műtét (Endoszkópos orrmelléküreg műtét, orrpolip műtét)

Az orrpolipok nem daganatos eredetű, fájdalommentes, könnycsepp vagy szőlőszem alakú duzzadt kinövések az orr- vagy az orrmelléküreg-nyálkahártyán. Asztmaallergia, gyógyszerérzékenység, illetve bizonyos immunbetegségek miatt fennálló krónikus vagy visszatérő orrmelléküreg-gyulladás miatt lépnek fel.

Míg a kisebb orrpolipok nem feltétlenül okoznak tüneteket, a nagyobb kinövések vagy a csoportokban megjelenő orrpolipok orrdugulást, légzési nehézségeket, a szaglás elvesztését és fertőzéseket okozhatnak. A nagyobb orrpolipok még az orr formáját is megváltoztathatják.

Kérjen időpontot!

Kollégáink minden kérdésre választ adnak!

Üzenjen nekünk!

Ügyfélszolgálatunk készséggel válaszol!

A krónikus orrmelléküreg-gyulladás az orr és a melléküregek gyulladása, amely általában legalább három hónapig fennáll és nem javul kielégítően a gyógyszeres kezelés hatására. A krónikus orrmelléküreg-gyulladás tünetei közé tartozik az orrdugulás, orrfolyás, arcfájdalom, fejfájás, visszatérő alsó légúti fertőzések és bronchiális asztma.

Mikor szükséges a FESS műtét (Endoszkópos orrmelléküreg műtét)?

Orrpolip

Az endoszkópos orrmelléküreg műtét leggyakoribb oka a krónikus orrmelléküreg-gyulladás és az orrpolipok, ritkábban azonban a visszatérő fertőzések, a károsodott szaglás, a szemre, arcra és agyra terjedő melléküreg gyulladások, az orr és melléküregek daganatai (rossz- és jóindulatú daganatai), az orrba szivárgó agyi folyadék és a könnycsatorna-elzáródás is szükségessé teszik.

Hogyan történik az eljárás?

Az endoszkópos orrmelléküreg műtét (FESS műtét) végezhető helyi érzéstelenítésben és általános altatásban is a beavatkozás mértékétől és időtartamától függően, a műtét körülbelül 30-80 percig tart.

Az eljárás alatt a sebész egy apró kamerával ellátott endoszkópot (egy kis csövet) vezet be az orrlyukon, amivel megvizsgálja az orrot és a melléküregeket. Ezután kis műszerek segítségével eltávolítja a polipokat és más elzáródásokat, megnagyobbítja a melléküregeket és az orrot összekötő szűk nyílásokat, így javul a melléküregekben lévő folyadék orrba történő elvezetése.

Az orrpolip műtét során néha az orrsövényt és az alsó orrkagylót is meg kell műteni. Az orrsövény és az orrkagyló műtéteiről további információt talál az adott műtétek leírásánál.

Melyek a műtét előnyei, illetve kockázatai?

Az orrmelléküreg-műtét legfontosabb célja a melléküregek elvezetésének javítása. A természetes elvezető útvonal szélesítésével a melléküregek fertőzései csökkenek, az orrpolipok eltávolításával az orrdugulás elkerülhető, a légzés jelentősen javul. Az eljárás másik előnye, hogy a közvetlenül a melléküregek nyálkahártyájára juttatott gyógyszerek (sprayk, öblítő folyadékok, porlasztott gyógyszerek) sokkal hatékonyabbá válhatnak.

Az orrmelléküreg-műtét lehetséges komplikációi – mint a vérzés, szem- és látássérülés, koponyaűri szövődmények (agysérülés, agyi folyadék szivárgása, agyi fertőzés) – ritkák. Ugyanakkor fontos megemlíteni, hogy ezek az üregek közvetlenül a szemüregek mellett és az agy alsó része alatt találhatóak. A krónikus orrmelléküreg-gyulladás kezelésének elmaradása önmagában is súlyos problémákhoz, például az agy vagy a szem fertőzéséhez vezethet.

Ön kapni fog egy beleegyező nyilatkozatot és egy részletes tájékoztatót a FESS műtétről, a műtét kockázatairól, a műtét előtt szükséges feladatokról. Minden esetben lehetőség nyílik a műtét lehetséges kockázatait megbeszélni orvosával, mielőtt a kezeléssel kapcsolatban döntést hoz.

Az általános altatással kapcsolatban is felmerülnek kockázati tényezők, ezekről külön tájékoztató lapot és beleegyező nyilatkozatot adunk. A műtét előtt elvégzett vizsgálatok biztosítják azonban, hogy a kockázat minimális legyen.

  • Nagyon fontos, hogy azonnal hívja fel sebészét láz, tartós orrvérzés, véres köpet, hányás vagy súlyos fejfájás esetén!

Alkalmas vagyok a FESS műtétre?

Az Ön fül-orr-gégészeti sebésze tájékoztatni fogja mindenről a orrpolip műtéttel kapcsolatban.

Az  orrpolip műtét magánkórházunkban egy szakorvosi konzultációval indul, majd néhány vizsgálaton kell részt vennie (orr endoszkópia, vérvétel és allergia vizsgálat,  orr és orrmelléküreg CT, EKG), valamint konzultálnia kell aneszteziológusával és belgyógyászával is a műtét előtt. Így biztosítható, hogy az általános egészségi állapota megengedi, hogy FESS műtétet végezzünk általános altatásban.

Minden páciensünket megkérjük, hogy töltsön ki egy részletes kórtörténeti lapot. A sebész és az orvosok számára ez szükséges, hiszen így tudják eldönteni, hogy Ön alkalmas-e a műtétre.

Hogyan készüljek fel a FESS műtétre?

  • Készítsen egy listát minden tünetéről, egyéb egészségügyi problémáiról, korábbi betegségeiről és allergiáiról, akkor is, ha úgy tűnik, ezek nem állnak kapcsolatban a panaszával. Önnek ki kell majd töltenie egy részletes űrlapot, amit fizikai vizsgálat követ.
  • A műtét előtti időszakban tartsa tiszteletben az utasításokat. A fül-orr-gégészeti sebésze mindent elmond Önnek arról, hogyan készüljön fel a diagnosztikai vizsgálatokra.
  • Készítsen egy listát minden gyógyszerről, vitaminról és táplálékkiegészítőről, amit szed.
  • Kérjen meg egy családtagot vagy barátot, hogy kísérje el és segítsen felidézni minden szükséges információt a konzultáció alatt.
  • A konzultáció és az orrpolip műtét budapesti magánklinikánkon történik.
  • Műtét előtt Ön kapni fog egy betegtájékoztató űrlapot és egy beleegyező nyilatkozatot, ezekben megtalál minden szükséges információt a műtét előtt és után, kérjük olvassa el és írja alá!
FESS műtét
FESS műtét
Medicover Kórház

Milyen teendőim vannak a FESS műtét után?

Amennyiben orrtamponokat helyeztek be, várható hogy mérsékelt vagy középsúlyos fájdalmat fog érezni a műtét utáni első napokban. Ez jól kezelhető szájon át szedhető fájdalomcsillapítókkal. Az orrtamponok eltávolítása – egyéni érzékenységtől függően – kellemetlen lehet. Orrdugulás, orrfolyás és diszkomfort is előfordulhat a műtétet követő 3-10 napban. A FESS műtét utáni napon az orr körüli duzzanat természetes.

Csak olyan gyógyszert szedjen, amelyet jóváhagyott a klinikánk és beszélje meg a fül-orr-gégészeti sebészével, hogy milyen műtét utáni ellátásra van szüksége, hogy az orra teljesen meggyógyuljon.

Természetes, ha az általános altatás után egy napon keresztül lassúnak és ügyetlennek érzi magát.

Amennyiben nincs vérzés, Ön a műtét utáni első nap hazatérhet. A műtétet követő körülbelül két hétben javasoljuk, hogy pihenjen. Részletesebb információval és tanáccsal az Ön sebésze fog szolgálni.

A műtétet követő két-három hétben kerülje a kimerítő fizikai tevékenységeket, melyek orrvérzéshez vezethetnek.

Orrot fújni csak óvatosan szabad. Az első néhány napban tanácsos az orrot inkább csak megtörölni. Ezután fokozatosan lehet újra orrot fújni.

Lehetséges, hogy szükséges lesz a FESS műtét után orrolajat/kenőcsöt vagy orröblögetőt használni 3-4 hétig.

Miért fontos a rendszeres kontrollvizsgálat a FESS műtét után? 

Az első kontrollvizsgálatra a műtét után egy héttel kerül sor, ilyenkor egy nazális tisztító kezelésre van szükség, így megakadályozhatóak az orr esetleges fertőzései és a letapadások. A második kontrollvizsgálat két héten belül történik. Ezek után is szükséges azonban a rendszeres ellenőrzés, ha a polipok újra megjelennének.

Mit foglal magában a FESS műtét ára a Medicover Kórházban?

Az orrpolip műtét ára magában foglalja a műtét költségét, valamint a műtét utáni kórházi tartózkodás és az utólagos kontroll díját. Az előzetes szakorvosi konzultáció, valamint a műtétet megelőző vizsgálatok díja nem képezi a műtéti díj részét, ezek költségéről érdeklődjön Ügyfélszolgálatunkon.

Kényelmi szolgáltatások

Modern, kellemes hangulatú, légkondicionált egyágyas szobában helyezzük el ügyfeleinket. Minden szobához saját fürdőszoba, hűtőszekrény és televízió tartozik, valamint ingyenes WIFI hozzáférés is elérhető. Ügyfeleinknek egyéni nővér felügyelet is biztosítunk, aki a tartózkodása alatt segíti az Ön folyamatos gyógyulását.

Medicover Egészségpénztáron keresztül szolgáltatásaink akár 20% adó-, és további 10% egyedi kedvezménnyel vehetők igénybe!
Részletek >>

FESS műtét (Endoszkópos orrmelléküreg műtét, orrpolip műtét) - Medicover
Elérhetőségek

Üzenjen nekünk!

close-link