Skip to content Skip to footer

Hogyan segíthet a vállalati egészségbiztosítás a súlyos betegségek megelőzésében?

Magyarországon a vezető halálozási okok mögött olyan súlyos betegségek állnak, melyek időbeli felismerése akár jelentősen javíthatja a gyógyulás, szinten tartás esélyét, de ehhez elengedhetetlenek a rendszeres vizsgálatok, panaszok esetén azonnali, átfogó kivizsgálás. A Medicover által nyújtott egészségbiztosítási csomagok keretein belül a munkáltatóknak lehetőségük van a munkavállalók egészségének megőrzésére és a betegségek időben történő felismerésére a különböző szakorvosi, labor és diagnosztikai vizsgálatok segítségével.

Leggyakoribb súlyos, halálos betegségek a magyar lakosság körében

Leggyakoribb súlyos, halálos betegségek a magyar lakosság körében
Leggyakoribb súlyos, halálos betegségek a magyar lakosság körében

A súlyos betegségeknek gyakran nincsenek tünetei, vagy már túl későn jelentkeznek. Többek között ezért is fontos a rendszeres vizsgálatokon való részvétel, illetve panasz esetén rögtön szakorvoshoz fordulni.

A súlyos, akár halált okozó betegségek közé tartozik például az érszűkület, magas vérnyomás, cukorbetegség, méhnyakrák és vastagbélrák.

A KSH adataiból kiderül, hogy Magyarországon a leggyakoribb halálozási okok közé sorolhatók a rosszindulatú daganatok, isémiás szívbetegség (a szív koszorúereinek szűkülete, amely a szív nem megfelelő vérellátását okozza), agyér-betegség, tüdőbetegségek; illetve a heveny szívizomelhalás, végül pedig a májbetegségek.

Bár a halálozások száma az elmúlt harminc évben észrevehetően csökkent (míg 1990-ben 145 660 ember vesztette életét, addig 2019-ben 129 603 fő), ennek ellenére a különböző megbetegedések által okozott halálesetek száma növekedést mutat, kivételt csak az agyér- és máj-betegségek képeznek.

Középkorú nők esetében a leggyakoribb halálokok közé tartoznak a daganatos megbetegedések, mint például az emlőrák és a méhnyakrák, az előbbibe évente megközelítőleg 2000 nő hal bele hazánkban. Egy Eurostat felmérés szerint 2016-ban Magyarországon minden 100 000 nőnél 6.8 esetben okozott halált méhnyakrák, 7.5 alkalommal pedig méhrák.

Ugyanebben a korban a férfiak esetében az emésztőrendszeri megbetegedések, például májzsugor, a leggyakoribb halálok, míg 65 év felett, mindkét nemnél a szív- és keringési rendszer betegségei. A korábban említett Eurostat adatok arra is rávilágítanak, hogy Magyarországon a tüdőrákban és a vastagbélrákban elhunytak száma az EU-s standard átlag felett volt 2016-ban.

Szintén egy KSH által publikált statisztikából kiderül, hogy férfiaknál 40 év felett emelkedik a halálozások száma, míg nőknél 50 évtől, így kiemelten fontos az éves szűrővizsgálatokon való részvétel.

Az idejében felismert és kezelt daganatos, máj, valamint szív- és érrendszeri megbetegedések esetében lényegesen csökkenthető a halálozás aránya. Ehhez elengedhetetlenek a rendszeres vizsgálatok, illetve, hogy panasz esetén a kivizsgálás azonnal, gyorsan és szakszerűen megtörténjen. Ebben nyújt segítséget a Medicover Egészségbiztosítás.

Halálozási arány az EU-ban
Halálozási arány az EU-ban

Hogyan segíthet a Medicover Egészségbiztosítás?

Hogyan segíthet a Medicover Egészségbiztosítás?
Hogyan segíthet a Medicover Egészségbiztosítás?

A Medicover csoportos egészségbiztosítás azzal segít a vállalkozásoknak, hogy a White, Blue és Gold biztosítási csomagok mindegyike széleskörű, korlátlan járóbeteg és laboratóriumi szolgáltatásokat foglal magába, melyek kiegészülnek standard (például röntgen, ultrahang, EKG, Holter) és átfogó diagnosztikai (például CT, MR, látótér) vizsgálatokkal is, így az egészségügyi problémák, súlyos betegségek még idejében felismerhetők és szakszerűen kezelhetők, amennyiben már az első tünet megjelenésekor szakorvoshoz fordulunk.

A Medicover elvégzett egy belső felmérést, hogy kiderítse, ügyfelei milyen egészségügyi állapotnak örvendenek valójában. Az eredmény meglepő és tanulságos lett, ugyanis panasz- és tünetmentesen érkező biztosított munkavállalók meghatározó részének már volt meglévő betegsége, amiről nem is tudtak, és akár súlyossá is válhatott volna, ha nem diagnosztizálják azt időben. Ilyen jellemző betegség például a magas vérnyomás, különböző bőrgyógyászati, vagy reumatológiai betegségek.

Ez is mutatja, mennyire fontos rendszeres vizsgálatokon részt venni.

Ebben a Medicover egyrészt az éves, egyénre szabott prevenciós szűrésével ad segítséget, mely átfogó laborvizsgálatokat és nőgyógyászati szűrést tartalmaz. A laborvizsgálatok többek között tartalmazzák:

  • koleszterin (HDL, LDL és összkoleszterin) és triglicerid szint vizsgálatát, melyek a zsír- és szénhidrát anyagcserében játszanak szerepet. Ezen elemek elemzése azért lényeges, mert a magas koleszterinszint növelheti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát.
  • A májkárosodás felismeréséhez többek között a bilirubin, GOT és GPT értékek nyújtanak információt.
  • Férfiak esetében 40 és ennél idősebb korban a PSA (prosztata specifikus antigén) szint is mérhető, mely a prosztatarák diagnosztizálásában játszik fontos szerepet.
  • Nőknek lehetősége van nőgyógyászati szakorvosi vizsgálattal egybekötött rákszűrésre (bimanuális vizsgálat, kolposzkópia, citológia, fizikális emlővizsgálat), illetve mammográfiára legalább 40 éves korban.

Mindegyik csomag keretein belül, panasz esetén, mód van különböző EKG vizsgálatok elvégzésére is (nyugalmi, terheléses, Holter), melyek segítségével akár időben kiszűrhetők a különböző szív- és érrendszeri betegségek. A biztosításban foglalt gasztroszkópia és kolonoszkópia a legmegfelelőbb diagnosztikai eljárás – többek között – a gyomorban és a vastagbélben megjelenő polipok, daganatok kimutatására, illetve szintén panasz esetén, széklet vér elemzésre is van lehetőség, mely a vastagbélrák szűrésére legtöbbet alkalmazott vizsgálat.

Továbbá lehetséges különböző tumor- és rákmarkerek tesztelése is, de csak rendkívül indokolt esetben.

A többféle halálozást okozó súlyos betegségek felismerése mellett a vállalati biztosítási csomagok azzal is előnyt nyújtanak a munkáltatók számára, hogy az egészségbiztosítás kedvezményesebb adózású béren kívüli juttatás más munkáltatói juttatásokhoz képest.

Hogyan segíthet a Medicover vállalati egészségbiztosítás a koronavírus idején is?

További előny, hogy a táppénzes napok csökkenésével nem keletkezik többletkiadás, hatékonyság csökkenés a vállalatoknál, illetve, hogy a munkavállóknak (és családtagi kiterjesztés esetén a gyermekek, házastárs, élettárs számára is) biztonságot nyújt, hogy könnyen és gyorsan juthatnak szakszerű orvosi ellátáshoz. Ezen előnyök erősítik a munkavállalói elkötelezettséget, lojalitást és összességében növelik a vállalat versenyképességét.

Kérdezzen a Medicovertől!

Várjuk kérdéseit a következő e-mail elérhetőségen: egeszsegbiztositas@medicover.hu

Vagy töltse ki ajánlatkérő űrlapunkat és kötelezettségmentesen tájékoztatjuk az egészségbiztosításban rejlő lehetőségekről!

Hogyan segíthet az egészségbiztosítás a betegségek megelőzésében?
Elérhetőségek

Üzenjen nekünk!

close-link