Skip to content Skip to footer

Egészségbiztosítás – javítja a vállalatok versenyképességét és a munkavállalóknak is értéket képvisel

A KSH adatai alapján Magyarországon 2013-tól kezdődően folyamatos emelkedést mutat a táppénzes napok száma, amely nem csak az egészségbiztosítási kiadásokat növeli, de a magyar vállalatok versenyképességére is hatással van, mivel a kieső munkaerőt túlórával vagy átcsoportosítással kénytelenek pótolni.

A vállalatok érintettségét jól mutatja, hogy a 15 napos betegszabadságon felül (amelynek terhei teljes mértékben a munkáltatóra hárulnak) a munkavállalók 6,6 napot töltöttek táppénzen, valamint a táppénzes napok száma meghaladta a 26 milliót 2019-ben.

Egészségmegőrzés a táppénzes napok csökkentéséért

Egészségmegőrzés a táppénzes napok csökkentéséért

A fenti adatok alapján jól látható, hogy nem elhanyagolható problémáról van szó. Azon betegségek, amelyek miatt a legtöbb időt töltötték táppénzen a munkavállalók nagyrészt megelőzhetők lennének. A  táppénzes adatok alapján az esetek közel 25%-a csont- és izomrendszeri, közel 10%-a légző rendszeri megbetegedéséből, 13%-a fertőző betegségekből, 8,4%-a az emésztőrendszer betegségeiből adódott.

A megelőzés  egyik fontos eleme, hogy amennyiben egészségkárosodás következik be, azt igyekezzünk minél hamarabb helyreállítani és megakadályozni a helyzet súlyosbodását. Mivel a Covid-19 járvány nehéz helyzetbe hozta az állami egészségügyet, a betegek a korábbinál lassabban juthatnak megfelelő ellátáshoz, emiatt esetenként még jobban elhúzódhat a táppénzen töltött idő.

Nem csak a táppénzes napok száma, de a táppénzkiadás is növekszik

Egy munkavállaló betegség miatti kiesése számos többletköltséggel jár, különösen akkor, ha ez az időszak elhúzódik. A betegszabadság első 15 napjára járó adó és járulékköteles távolléti díj, a helyettesítésre szánt túlórák, hosszabb távollét esetén egy másik kolléga munkába állításának költsége mind a munkáltatót terhelik. A betegség miatti távollét jelentősen rövidíthető, ha a munkáltató elérhető, minőségi egészségügyi ellátást és rendszeres szűrővizsgálati lehetőséget biztosít munkavállalóinak.

Az NEAK 2019-es Statisztikai Évkönyve alapján nem csak az államnak kerül évről évre többe a táppénzkifizetés, de a munkáltatóknak is. 2018-ban a kifizetésre folyósított összeg elérte a 116 milliárd forintot, majd 2019-ben tovább emelkedett és meghaladta a 132 milliárd forintot. A munkáltatói hozzájárulás aránya a táppénzkiadásokon belül 26,2% volt 2018-ban, ami több mint 30 milliárd forintjába került a vállalatoknak, majd ez az összeg tovább növekedett 2019-ben, elérve a 34 milliárd forintot.

Egészségbiztosítás a gyors és kiszámítható ellátásért

A Medicover vállalati egészségbiztosítása által kínált komplex egészségügyi szolgáltatás lehetővé teszi, hogy a munkavállaló lényegesen rövidebb idő alatt jusson megfelelő ellátáshoz.

Röviden összefoglaltuk az egészségbiztosítás előnyeit a vállalatok számára:

  • Csökkenti a táppénzen töltött időt
  • Csökkenti a betegszabadságra és munkáltatói hozzájárulásra költött összeget
  • Növeli az elköteleződést és csökkenti a fluktuációt
Folyamatosan emelkedik a táppénzkiadás
Folyamatosan emelkedik a táppénzkiadás

Folyamatosan növekszik Magyarországon a táppénzkiadás.

http://site.oep.hu/statisztika/2019/html/indexhun.html

Telefonos ügyfélszolgálatunkon a panaszok alapján kollégáink a megfelelő szakrendelésre irányítják a beteget, ahova a hívással egy időben, pár munkanapon belül tudunk időpontot biztosítani.

Ezt követően a diagnózis felállításához szükséges szakvizsgálatokra, diagnosztikai és fejlett diagnosztikai vizsgálatokra (MR, CT), valamint laborvizsgálatokra, illetve kontroll vizsgálatokra szintén pár munkanapon belül sor kerülhet. Ezzel a diagnózis felállításának ideje lényegesen lerövidül, a kezelés gyorsan megkezdhető, és a gyógyulási idő is lerövidülhet.

Kérdezzen a Medicovertől!

Várjuk kérdéseit a következő e-mail elérhetőségen: egeszsegbiztositas@medicover.hu

Vagy töltse ki ajánlatkérő űrlapunkat és kötelezettségmentesen tájékoztatjuk az egészségbiztosításban rejlő lehetőségekről!

Egészségbiztosítás - javítja a vállalatok versenyképességét
Elérhetőségek

Üzenjen nekünk!

close-link