Holter (24 órás EKG vizsgálat)

A kardiológiai kivizsgálás egyik lehetséges diagnosztikai vizsgálata a 24 órás EKG mérés, a Holter vizsgálat. A Holter készülék adatszolgáltatásában azonos egy a vizsgálat során használt EKG-készülékkel.

A Holter készülék a szívből érkező elektromos jeleket rögzíti. A beteg mellkasára a megfelelő helyekre egyszer használatos öntapadós elektródát rögzítenek, amikhez a vezetékek kapcsolódnak. A készüléket egy nyakba vagy derékövre akasztható hordozható tokba kell viselni és 24 órán keresztül nem szabad levenni és víz sem érheti.

Kérjen időpontot!

Kollégáink minden kérdésre választ adnak!

Üzenjen nekünk!

Ügyfélszolgálatunk készséggel válaszol!

A megszokott napi rutinon egyébként nem kell változtatni a Holter vizsgálat ideje alatt, sőt, amennyiben van olyan panaszt kiváltó helyzet, melyet már ismer, akkor azt érdemes elvégezni, hogy mindenképpen rögzítésre kerüljön. A vizsgálat 24 órája alatt egy naplót is vezetni kell, amiben minden tevékenységet, amit a nap során végzett fel kell jegyezni, hogy a kiértékelésnél a változások okai könnyen azonosíthatók legyenek.

Milyen panaszok esetén érdemes felkeresni kardiológiai szakrendelést?

A szív és érrendszeri megbetegedések a leggyakoribb halálozási okok közé tartoznak, ezért megelőzés céljából is, de panasz esetén azonban azonnal javasolt kardiológushoz fordulni. Célszerű minden olyan esetben felkeresni kardiológia szakrendelést illetve a kardiológus szakorvost, ha az alábbi tüneteket tapasztaljuk:

  • Mellkasi fájdalom, szívtáji nyomás
  • Erős szívdobogás
  • Bizonytalan mellkasi panaszok
  • Fulladás, nehézlégzés, lábdagadás
  • Szédülés, gyengeség, esetleg eszméletvesztés
  • Magas vagy alacsony vérnyomás