Skip to content Skip to footer

Cukorbetegség

Napjaink népbetegsége, a cukorbetegség a magyar lakosság csaknem 8%-át érinti, egyúttal a leggyakoribb anyagcsere betegség a világon, melynek szövődményei jelentős mértékben rontják a beteg életminőségét.

Mi az a cukorbetegség?

A cukorbetegség, más néven diabétesz olyan anyagcsere betegség, mely a cukor túlzott felhalmozódását okozza a vérben. A glükóz a szervezet nélkülözhetetlen energiaforrása, mely a sejtekbe való beépülését követően hasznosul. A cukor beépülését sejtjeinkbe az inzulin nevű hormon segíti elő.

A diabétesz típusait tekintve megkülönböztetünk egymástól prediabéteszt (cukorbetegséget közvetlenül megelőző állapot, amikor a vércukorszint magasabb a normál értéknél), terhességi diabéteszt (átmeneti állapot), valamint 1-es típusú diabéteszt és 2-es típusú cukorbetegséget.

Mi az inzulin és mi a funkciója?

Az inzulin a hasnyálmirigy Langerhans szigeteiben található, béta-sejtek által termelt hormon, amely a cukor beépülését segíti elő a sejtekbe.

Mik az inzulin legfőbb funkciói?

  • a vércukor szintjét szabályozza, azaz megfelelő tartományon belül tartja
  • gátolja a glikogén, zsír és fehérje lebontását

A megfelelően működő hasnyálmirigy napi 40-50 egységnyi inzulint állít elő, melynek fele a májban, egynegyede pedig a vesékben bomlik el.

Mik a cukorbetegség kialakulásának okai?

A közhiedelemmel ellentétben a cukorbetegség nem kizárólag a cukros ételek túlzott fogyasztása miatt alakul ki.

Az elhízás, rostokban, gyümölcsökben és zöldségekben szegény étrend, valamint a mozgásszegény életmód egyaránt hozzájárulnak a betegség kialakulásához.

Hogyan előzhetem meg a cukorbetegséget?

A sok finomított szénhidrát és a megnövekedett kalória bevitel helyett rendszeres testmozgással (minimum napi 30 perc) és kiegyensúlyozott, változatos étrenddel (hal, szárnyasok, gyümölcs, zöldség, rostok, stb.) nagyon sokat tehetünk a betegség kialakulása ellen. Természetesen a genetikai hajlam egy adottság, ennek tudatában azonban kellő odafigyeléssel, még céltudatosabban védekezhetünk a cukorbetegséggel szemben.

A cukorbetegség típusai

I-es típusú cukorbetegség II-es típusú cukorbetegség
Okai Az inzulintermelő sejtek pusztulásának következtében a szervezetben inzulinhiányos állapot alakul ki. Autoimmun eredetű, genetikai hajlam, vírusok idézik elő. A sejtek felületén található inzulin receptorok számának megfogyatkozása okozza. Genetikai hajlam, elhízásmagas vérnyomás, hozzájárul a kialakulásához.
Tünetei Fogyás, gyakori vizelet ürítés, szomjúság Végtag zsibbadás, bőrviszketés, lassan és nehezen gyógyuló sebek, látás romlása
Érintett korosztály Többnyire gyermek-, illetve fiatalkorúakat érint Felnőtteknél és érett korúaknál jelentkezik

A cukorbetegség kezelése

Mai tudásunk szerint a cukorbetegség nem gyógyítható, élethosszig tartó kezelést igényel a vércukor ideális szinten tartásával.

A diéta és a testmozgás, az orális antidiabetikumok (2-es típusú cukorbetegségnél), illetve az inzulin pótlása (bőr alá adott injekcióval vagy adagoló pumpával) egyaránt a kezelés részét képezik, a cukorbetegség típusától függően.

Cukorbetegség