Skip to content Skip to footer

Magas koleszterinszint (Hiperkoleszterinémia)

A magas koleszterinszint esetében a leggyakoribb okok között szerepel a genetikai hajlam, bizonyos anyagcsere betegségek és leginkább a helytelen, mozgásszegény életmód, táplálkozás.

Mikor beszélhetünk magas koleszterinszintről?

A mozgásszegény, stresszel teli életmód, a fokozott környezeti ártalmak és a helytelen táplálkozás mind hozzájárultak ahhoz, hogy kialakuljanak az úgynevezett civilizációs népbetegségek. A cukorbetegség, az elhízás, a csontritkulás mellett a hiperkoleszterinémia, azaz a magas koleszterinszint is jelentős kockázati tényező, ha egészségünk megőrzéséről van szó.

A koleszterin energiát ad, tápanyagként szolgál egyes sejtek működéséhez, valamint bizonyos hormonok, vitaminok, epesavak alkotórésze. Olyan „zsírszerű anyag”, amely a szervezetben nélkülözhetetlen, hiszen életfontosságú funkciókat ellátását biztosítja. A koleszterin szint megnövekedése vérünkben azonban súlyos kockázatot hordoz: komoly szív- és érrendszeri problémákat okoz, elindíthatja az érelmeszesedést, ezzel növelve a szív- vagy agyi infarktus kockázatát.

Mi okozza a magas koleszterinszintet?

A nyugati országokban a 40 évesnél idősebbek között minden második embernél magas koleszterinszint várható. A leggyakoribb okok között szerepel a genetikai hajlam, bizonyos anyagcsere betegségek (pl. pajzsmirigy-alulműködés), és leginkább a helytelen, mozgásszegény életmód, táplálkozás.

Mik a magas koleszterinszint jellemző tünetei?

Sokáig a magas koleszterinszint tünetmentes, ennek ellenére van néhány olyan jel, amelyre fokozottan figyelni kell. A mellkasi fájdalom, légszomj, szapora szívverés mind szív- és érrendszeri betegségre utalhat, ezt okozhatja a magas koleszterinszint is. A mellkasi fájdalom a szív rossz vérellátása miatt alakulhat ki. Jellemző tünet még a szem körül megjelenő apró zsírcsomócskák, „sárga foltok”.

Hogyan diagnosztizálható a magas koleszterinszint?

A koleszterinszint rendszeres ellenőrzése mindenkinek javasolt, hiszen korai kimutatásával, és a megfelelő terápiával megelőzhetőek a későbbi szív- és keringési megbetegedések.

A koleszterinszint rendszeres ellenőrzése mindenkinek javasolt, hiszen korai kimutatásával, és a megfelelő terápiával megelőzhetőek a későbbi szív- és keringési megbetegedések. A felsorolt tünetek ugyan utalhatnak a betegségre, de koleszterinszintünkről biztos eredményt csak vérvétel útján kaphatunk. A Medicover magánlaborjában gyakorlott asszisztenseink gyorsan és szakszerűen végzik el a vérvételt, amelyre akár 1 napon belül is tudunk időpontot biztosítani. Zsíranyagcsere vizsgálati csomagunkkal kedvezményes áron, teljeskörű laborvizsgálattal segítjük egészsége megőrzését.

Hogyan kezelhető a magas koleszterin szint?

A koleszterin szint felborulását teljes életmódváltással, mozgással és diétával lehet helyreállítani. Mérsékeljük az állati eredetű ételek bevitelét, helyettük fogyasszunk magas rosttartalmú élelmiszereket, növeljük a gyümölcsök és zöldségek mennyiségét. Tejtermékek esetében válasszunk alacsony zsírtartamúakat. A diéta mellett heti 3-4 alkalommal sportoljunk, minimum napi félórát.

Az életmódváltást megelőzően célszerű orvossal egyeztetünk, aki szükséges esetben gyógyszerrel segíti a kezelést, felügyeli állapotunkat. A Medicover belgyógyászati szakrendelésén készséggel válaszolunk kérdéseire és keressük meg az Önnek legmegfelelőbb kezelést. Klinikai gyakorlattal rendelkező dietetikusaink korszerű, egyénre szabott táplálkozási tanácsokkal tudják segíteni diétáját.

Magas koleszterinszint