Skip to content Skip to footer

Szív- és érrendszeri betegségek

A szív- és érrendszeri betegségek világszerte vezető haláloknak számítanak, gyakoriságukat tekintve kiemelendő a szívinfarktus, a stroke, a koszorúér-betegség és a szívelégtelenség.

Mik azok a szív- és érrendszeri betegségek?

A kardiovaszkuláris betegségek világszerte vezető haláloknak számítanak. Hazánkban a várható átlag életkor férfiaknál 8, nőknél 6 évvel marad el az európai értéktől, és az éves halálesetek mintegy felét okozzák a keringési rendszer zavarai. A kardiovaszkuláris megbetegedések közül a teljesség igénye nélkül, gyakoriságukat tekintve kiemelendő a szívinfarktus, a stroke, a koszorúér-betegség és a szívelégtelenség.

Mitől alakulnak ki?

A szív- és érrendszeri betegségek kialakulásában közel 300 rizikófaktor játszik szerepet. Ilyen a magas vérnyomás, magas koleszterinszint, cukorbetegség, túlsúly, túlzott alkoholfogyasztás, mozgásszegény életmód, örökített tényezők, életkor, élet- és munkakörülmények, pszichoszociális stressz.

Milyen tünetek jellemzik?

Fontos tudni, hogy a szív- és érrendszeri betegségek sokáig tünetmentesek, egészen a legutolsó szakaszig, amikor bekövetkezik a váratlan, súlyos következményekkel járó esemény. Mindezért rendkívül fontos a prevenció. Szívbetegségre gyanakodhatunk abban az esetben, ha visszatérő mellkasi fájdalmat tapasztalunk, diszkomfortérzetet, nehezített légzést, légszomjat, emellett alsóvégtagjaink megduzzadnak, szívverésünk rendszertelenné válik. 35 év felett a rizikófaktorok szűrése mindkét nemnek ajánlott.

Hogyan diagnosztizálhatóak?

A szív és az erek betegségeivel a belgyógyászat egyik ága, a kardiológia foglalkozik.

Javasolt vizsgálati lehetőségek, melyeket szakorvosa indikálhat:

 

Kardiológus szakorvoshoz abban az esetben forduljunk, ha az alapvető vizsgálatok (labormellkas röntgen, EKG) alapján háziorvosunk, belgyógyászunk javasolja. A Medicover magasan képzett kardiológus szakorvosai általános egészségügyi állapotának felmérését követően egyéni terápiával, s a helyes életvitel támogatásával segítik az Ön mielőbbi gyógyulását.

Miként gyógyíthatóak a szív- és érrendszeri betegségek?

A szív- és érrendszeri betegségek kialakulásához számos rizikófaktor vezet, ezért nagyon fontos hangsúlyozni a prevenciót, az az a megelőzés jelentőségét. Elsődleges a dohányzásról való leszokás, illetve a testsúly csökkentése, amennyiben elhízás is található a kórképben. A kialakult betegség esetében a rendszeres orvosi gondozás, a pontosan beállított diéta és gyógyszeres kezelés fogja segíteni a beteg életminőségének javulását.

Szív- és érrendszeri betegségek