Skip to content Skip to footer

  +36 1 465 3100      +36 1 465 3131      kapcsolat@medicover.hu

Dupuytren-kontraktúra (tenyérzsugor) műtét, fascia kimetszés

A Dupuytren kontraktúra (tenyérzsugor) műtét során a kéz tenyéri felszínén kialakult kötőszöveti zsugorodás kerül bemetszésre vagy eltávolításra, az elváltozás előrehaladottságától függően.

Mi a Dupuytren-kontraktúra?

A Dupuytren-kontraktúra, más néven tenyérzsugor, vagy a tenyéri bőnye zsugorodása, a bőr alatt húzódó kötőszövetes hártya betegsége. A kéz tenyéri felszínén található rostos kötőszöveti rendszer kóros megvastagodását és heges zsugorodását jelenti, mely a bőr behúzódásával az ujjak hajlított helyzetű kényszertartásával jár.

Az elváltozás ritkábban megjelenhet testünk más részén is, ahol a tenyérihez hasonló kötőszövet van jelen: a kézujjak tenyérrel ellentétes oldalán (Garrod csomók), talpon (Ledderhose-szindróma), vagy a férfi nemi szerv bőre alatt is.

Kérjen időpontot!

Kollégáink minden kérdésre választ adnak!

Üzenjen nekünk!

Ügyfélszolgálatunk készséggel válaszol!

Hogyan alakul ki?

Dupuytren-kontraktúra kialakulása

A Dupuytren-kontraktúra kialakulása több tényezőtől is függ, pontos oka azonban nem tisztázott. Egyértelműen bizonyított azonban, hogy kromoszómákhoz kötötten, recesszív módon öröklődhet a betegségre való hajlam, ami azt jelenti, hogy megjelenése nem feltétlenül érint minden generációt. A betegség előfordulása az északi népek körében a leggyakoribb, területi elterjedése a vikingek egykori vándorlásával hozható összefüggésbe.

A Dupuytren-kontraktúrát a tenyér bőre és zsírrétege közt elhelyezkedő kötőszövetes hártya (tenyéri bőnye) jóindulatú daganatos megbetegedése okozza. A bőnyén először csomók jelennek meg, melyek idővel sugárszerűen húrokba rendeződnek az ujjak irányában. A tenyérzsugort ezeknek a húroknak a zsugorodása váltja ki, ami idővel az ujj behúzódását okozhatja. Jellemzően a gyűrűs ujjnál, valamint a kis és középső ujjaknál alakul ki. Gyakran mindkét kéz szimmetrikusan érintett, de ilyen esetekben is általában a domináns kéz elváltozása súlyosabb.

A betegség kialakulására való kockázatot növeli a cukorbetegség, a dohányzás, az epilepszia kezelésére szolgáló gyógyszerek, valamint a tenyeret ért korábbi sérülés is.

Jellemzően férfiaknál alakul ki, 30-40 éves kor környékén.

A Dupuytren-kontraktúra lefolyása progresszív, az idő előrehaladtával a kéz állapota folyamatosan romlik.

Mik a Dupuytren-kontraktúra tünetei?

A Dupuytren-kontraktúra kialakulása során az egyes stádiumokban más-más tünetek jelentkeznek. A kezdeti szakaszban heges, bőrt behúzó csomó jelenik meg a tenyéren, leggyakrabban a IV. vagy V. sugárban. Ez általában nem okoz fájdalmat, így a beteg sokszor észre sem veszi. A betegség következő fázisában a kis csomók már húzó, húrszerű heget formálnak, ami a kisujj és gyűrűsujj mozgását jelentősen akadályozza. A legtöbb beteg ekkor keres fel ortopéd szakorvost panaszával. A betegség előrehaladott állapotában az ujjak már teljesen a tenyérbe simulnak és mozdíthatatlanok.

A betegség lefolyásának üteme egyénenként változó, előfordul, hogy csak évek folyamán, de van, hogy akár 1 év leforgása alatt megtörténik a húrképződés.

Hogyan diagnosztizálható?

A Dupuytren-kontraktúra diagnosztizálása fizikai vizsgálattal történik. Ortopéd illetve kézsebész szakorvos szemrevételezés és tapintás után meg tudja állapítani az elváltozást, egyéb kivizsgálást általában nem igényel a diagnózis felállítása.

Hogyan kezelhető a Dupuytren-kontraktúra?

A Dupuytren-kontraktúra kezelése az elváltozás előrehaladottságának függvénye. Korai stádiumban, amikor csak csomók figyelhetők meg, és az ujjak mozgása akadálymentes, elég a megfigyelés és a rendszeres orvosi ellenőrzés. Szükség esetén helyileg adott, szteroid tartalmú injekciókkal csökkenthető a gyulladás mértéke. A második stádiumban, amikor már megfigyelhetők a csomókból kialakult heges kötegek, de az ujjak mozgása még csak minimálisan akadályozott, alkalmazható gyógytorna vagy fizikoterápia is. Ezek a kezelések azonban csak késleltethetik a betegség előrehaladását, végleges megoldást nem jelentenek.

Ha az ujjak mozgását jelentősen befolyásolja a kialakult elváltozás, a felszabadító műtét jelenthet eredményes kezelést.

Mikor indokolt a műtéti beavatkozás?

A tenyérzsugor progresszív betegség, az idő előrehaladtával fokozatosan romlik a kéz állapota, ami nem visszafordítható.  Műtéti beavatkozás akkor javasolt, ha a beteget a panaszok napi aktivitásában gátolják, ujjait nem tudja megfelelően használni, illetve ha a kontraktúra annyira előrehaladott, hogy megjelenik a kényszertartás, mely a gyűrűs és a kisujjat a tenyérbe simítja és a kéz használhatatlanná válik.

A műtét eredményét nagyban befolyásolja a betegség stádiuma. Korai szakaszban elvégezve a kéz funkciói szinte maradéktalanul visszaállíthatók, jelentős hegesedés esetén azonban fennállhat funkcióvesztés kockázata is.

Dupuytren-kontraktúra műtét

Mi történik a műtét során?

A Dupuytren-kontraktúra műtét az eset előrehaladottságától függően altatásban, vezetéses érzéstelenítésben, vagy helyi érzéstelenítés mellett történik, az erek és idegek megkímélése céljából teljes vértelenségben.

Egy ujjat érintő, enyhébb elváltozás esetén a műtét helyi érzéstelenítésben, a zsugorodott rostok tűvel vagy néhány milliméteres bőrmetszésből történő átvágásával történik.

Több ujjat érintő, vagy súlyosabb elváltozás esetén a műtét altatásban vagy vezetéses érzéstelenítés mellett zajlik. A műtét során a kézsebész Z alakban bemetszést ejt a zsugorodott rész fölött, „lefejti” a bőrről és az érintett inakról, illetve környezetükről a heges kötőszövetet, ízületi tokbemetszéssel oldja az ujjízületek zsugorodását, szükség esetén pedig bőrplasztikát is alkalmaz.

Milyen veszélyei lehetnek a műtétnek?

Mint minden orvosi beavatkozásnak, így a Dupuytren-kontraktúra műtétnek is lehetnek veszélyei és szövődményei. Igen ritkán, de előfordulhat a műtéti terület gyulladása, fertőződése, valamint a környező anatómiai képletek sérülése: inak, izmok, erek, idegek sérülése. Ilyenkor enyhébb esetekben gyógyszeres kezelés, súlyosabb esetekben ismételt műtét is szükséges lehet.

Mire számíthatok a műtét után?

A sebészeti beavatkozás után utókezelés következik, melynek eredményességéhez a beteg aktív együttműködése szükséges.

A műtét általában egynapos sebészet keretében zajlik, a beavatkozást követően pár órás orvosi megfigyelés után a beteg otthonába távozhat. Több ujjat érintő beavatkozás esetén azonban 24 órás kórházi megfigyelés javasolt.

A steril, műtőben felhelyezett kötést másnap cserélni kell. Ha a kötés nem sérül, szövődménymentes esetben a varratszedésig nem szükséges további kötözés. A varratok a műtétet követő 10. nap után kerülnek eltávolításra.

Húrátmetszésnél a kéz már másnap használható, míg a húreltávolítást, vagy nagyobb műtétet követően meg kell várni a  teljes sebgyógyulást. A beteg három-négy hét után kezdheti el a kezét tornáztatni, a minél jobb funkcionális eredmény elérése érdekében.

A nem érintett területek könnyű tornája már a műtét utáni 3. naptól ajánlott. A harmadik hétig vezetett gyakorlatok végezhetők, ezután az érintett ízületek aktív tornájára van szükség.

Dupuytren-kontraktúra műtét után

A műtét után a bőrmetszés körüli hegérzékenység néhány hétig, esetleg hónapig fennállhat.

A végleges gyógyulás átmetszésnél 3-4 hetet, bőrplasztikát is alkalmazó műtétnél pedig 8-12 hetet vesz igénybe.

Medicover Egészségpénztáron keresztül szolgáltatásaink akár 20% adó-, és további 10% egyedi kedvezménnyel vehetők igénybe!
Részletek >>

Dupuytren-kontraktúra (tenyérzsugor) műtét, fascia kimetszés - Medicover
Elérhetőségek

Üzenjen nekünk!

close-link