Skip to content Skip to footer

Dohányzásmentes Világnap 2019

Az Egészségügyi Világszervezet, a WHO (World Health Organization) minden évben május 31-én tartja a Dohányzásmentes Világnapot. Évente különböző célokat tűznek ki, melyeket világszerte kampányok és nemzetközi összefogás segítségével próbálnak elérni.

A 2019-es világnap a dohányzás és a tüdő egészségének összefüggéseire koncentrál. A kampány célja, hogy felhívja a figyelmet a dohány a tüdőre gyakorolt ​​negatív hatásaira, a daganatos megbetegedésekre és a krónikus légzőszervi betegségekre és a pulmonológiai kivizsgálások fontosságára.

Mondj nemet a dohányra

Az idei világnap alkalmából a Medicover is meg szeretné felhívni a figyelmet a dohányzás káros hatásaira.

Sokan tudják, hogy a rendszeres dohányzás növeli a szív- és érrendszeri illetve a légzőszervi betegségek, elváltozások kialakulását és a dohányzó személy nem csak önmagát, hanem közvetlen környezetét is kiteszi a negatív hatásnak, mely terhes nők esetében akár koraszülést is jelenthet.

Ma már szerencsére széleskörűen elérhetőek leszoktató és prevenciós programok, életmód tanácsadás és különböző módszerek, melyek mind megkönnyítik a dohányzás elhagyását.

Ha most elhagyja a cigarettát

  • A dohányzás abbahagyása után már 20 perccel javul a végtagi keringés és normális szintre visszaáll a pulzusszám és vérnyomás
  • 3 nap után a légutak is tisztulnak, könnyebb lesz a légzés, javul az ízérzékelés és a szaglás
  • 10 éven belül pedig a tüdőrák kockázata ismét megegyezik azokéval, akik sosem dohányoztak

Nem késő tehát letenni  cigarettát, hiszen a szervezet viszonylag gyorsan regenerálódik a megterhelő káros hatások után is. Jöjjön el tüdőszűrésünkre, melyet alacsony dózisú röntgensugárral, korszerű CT géppel végzünk, így időben felfedezhetőek az esetleges kóros elváltozások, elejét véve a súlyosabb betegségeknek.

Dohányzásmentes Világnap 2019 - World No Tobacco Day 2019
Elérhetőségek

Üzenjen nekünk!

close-link