Skip to content Skip to footer

  +36 1 465 3100      +36 1 465 3131      kapcsolat@medicover.hu

HLA-B27

A HLA-B27 egy humán leukocita antigén (HLA) típus, mely egy nagyobb komplex fehérje molekula (MHC I) részét képezi. Az immunrendszer működésében tölt be fontos szerepet: a fehérvérsejtek felszínén található sejtfelszíni molekula, melynek feladata a szervezet saját fehérjéinek felismerése és megkülönböztetése az idegen fehérjéktől, mint a baktériumok és vírusok.

Mit mutat a vizsgálat?

A vizsgálat segítségével meghatározható a HLA-B27 gén jelenléte. Ez a gén hajlamosít bizonyos ízületi autoimmun betegségek kialakulására.

Számos ízületi megbetegedés hátterében az immunrendszer hibás működése áll. Ilyen esetekben az immunrendszer fertőzöttként azonosítja az ízületek egyes sejtjeit és válaszként megtámadja azokat. Az immunsejtek bejutva az ízületi sejtek közé, tartós gyulladást idéznek elő.

A HLA-B27 egy specifikus fehérje, ami a fehérvérsejtek felületén mutatható ki, segít azonosítani az immunrendszer számára az idegen anyagokat.

Mindenki egyedi kombinációban rendelkezik humán leukocita antigénekkel (HLA), a HLA-B27 gén azonban a lakosság mindössze 5-8%-ában van jelen. A gén jelenléte azonban nem jelent egyértelmű hajlamot autoimmun betegségre, a hordozók mindössze 2%-a szenved valamelyik általa befolyásolt betegségben.

A HLA-B27 gén jelenléte által befolyásolt autoimmun betegségek közé tartozik a Bechterew-kór (Spondylitis ankylopoetika, vagy SPA), a reaktív arthritis (Reiter szindróma), a gyulladásos bélbetegségekhez társuló arthritis, valamint az uveitis is.

Vérkép vizsgálat

Milyen esetben javasolt a vizsgálat elvégzése?

A HLA-B27 antigén vérmintából történő meghatározását bizonyos ízületi autoimmun betegségek gyanúja esetén (Bechterew-kór, Reiter szindróma, fiatalkori arthritis, a gyulladásos bélbetegségekhez társuló arthritis, uveitis) kéri a szakorvos. A vizsgálat azonban nem specifikus, nem diagnosztizálható vele egyértelműen egyik betegség sem. A diagnózis felállítása csak a tünetek pontos ismeretében, más laboratóriumi tesztek elvégzése mellett történhet.

Többnyire más vizsgálatokkal egyidejűleg rendelik el krónikus ízületi gyulladás, ízületi fájdalom, ízületi merevség jelenléte, valamint autoimmun betegség gyanúja esetén.

Milyen mintára van szükség a vizsgálathoz?

A vizsgálat elvégzéséhez vénából vett vérminta szükséges.

Mire utalhat az eredmény?

A vizsgálat eredményeként kapott lelet a HLA-B27 gén meglétét határozza meg, azonban nem egyértelmű diagnózis egyik érintett autoimmun betegségre sem.

A HLA-B27 pozitivitás a gén meglétét jelenti, ami az alábbi autoimmun betegségekre való megnövekedett hajlamot jelenti: Bechterew-kór, Reiter szindróma, fiatalkori arthritis, a gyulladásos bélbetegségekhez társuló arthritis, illetve uveitis. A gén megléte azonban nem feltétlenül jelenti ezen betegségek kialakulását, a hordozók mindössze 2%-a szenved ezen betegségek valamelyikében.

Ha a teszt negatív, a gén nem található meg a szervezetben. Ez azonban szintén nem jelenti azt, hogy a fent említett autoimmun betegségek nem alakulnak ki az egyénnél, ugyanis a betegek nem minden esetben hordozzák a gént.

Mi a teendő a vizsgálat után?

A vizsgálat eredményével minden esetben keresse fel a vizsgálatot elrendelő reumatológus szakorvost, a lelet ugyanis önmagában nem diagnosztikai értékű. A diagnózis csak a tünetek ismeretében, más laboratórium és képalkotó diagnosztikai vizsgálatokkal egyidejűleg állítható fel.

HLA-B27 - Medicover
Elérhetőségek

Üzenjen nekünk!

close-link