Skip to content Skip to footer

Csontritkulás (osteoporosis)

A csontritkulás során a csontok tömege és mésztartalma csökken, amely fokozott törékenységgel, a spontán törések kockázatának megemelkedésével járhat.

Mi a csontritkulás?

Az emberi csontok szöveti állománya átlagosan 25-30 éves korig gyarapszik, majd tömege fogyni, gyengülni kezd. Ez az élettanilag normális csontvesztés évi 3-5%-ot jelent, azonban, ha a csontképző- és a csontlebontást végző sejtek összehangolt működése megbomlik, akkor ennél nagyobb mértékű csontvesztés is bekövetkezhet. Ebben az esetben beszélünk oszteoporózisról, azaz csontritkulásról.

Csont szerkezete csontritkulás esetén

Mi okozza a csontritkulást?

A csontritkulás során a csontok tömege és mésztartalma csökken, amely fokozott törékenységgel, a spontán törések kockázatának megemelkedésével járhat. A betegség Magyarországon körülbelül 1 millió embert érint. Az esetek 80%-át az elsődleges oszteoporózis adja, ide tartozik a posztmenopauzális és az időskori, öregedéssel összefüggő csontritkulás is. Nőknél négyszer gyakoribb, mint a férfiaknál, esetükben legtöbbször a változókor vagy az egyéb eredetű ösztrogénhiány áll a háttérben, de az elsődleges csontritkulás mindkét nemet érinti. A másodlagos oszteoporózis viszonylag ritkán, más betegséghez társulva jelenik meg. A csontritkulás kialakulásában szerepet játszhatnak öröklött és alkati tényezők (tejfehérje- vagy tejcukor érzékenység, alacsony testtömeg stb.), emellett a nem megfelelő táplálkozás, dohányzás, mozgásszegény életmód, és a túlzott koffein, alkoholfogyasztás is.

Mik a csontritkulás jellemző tünetei?

A csontritkulás eleinte nem jár fájdalommal, tünetek nélkül zajlik. Első jele lehet egy kisebb balesetből származó csonttörés, amely leggyakrabban a gerincet, a combnyakat, a medence és a csukló pontjait érinti. Abban az esetben, ha előrehaladott oszteoporózisról beszélünk, akár egy lehajolás, hirtelen mozdult vagy egy kisebb tárgy felemelése is csonttöréshez vezethet. A gyógyulás sajnos kevés esetben lesz teljes, a csontváz legtöbbször deformálódik, csökken a testmagasság, a mellkas besüllyedhet.

Hogyan előzhető meg a csontritkulás?

A megfelelő kalciummennyiség bevitele elengedhetetlen ahhoz, hogy csontszerkezetünk erős maradjon és képes legyen az újjáépülésre. Kalciumforrások a tejtermékek, zöldségek, csonthéjasok. A mértékletesség itt is fontos, ugyanis a tartós és túlzott kalciumbevitel vesekőképződést eredményezhet. A D-vitamin segíti a kalcium csontokba való beépülését, a megfelelő mennyiségű folyadékfogyasztás pedig a kiegyensúlyozott ásványianyag-ellátást biztosítja. Az egészséges táplálkozás mellett a rendszeres testmozgás, fizikai aktivitás is szükséges a csontképződés fokozódásához.

Hogyan diagnosztizálható a csontritkulás?

Medicover Alkotás Point Klinikánkon végezzük az ODM (oszteodenzitometria) vizsgálatot, amely egyszerű, gyors és fájdalommentes. A mérés során a töréseknek leginkább kitett területeken – combnyak, ágyéki csigolyák, csukló – megmérik a csont tömegét. Minél nagyobb egy csont tömege, annál inkább elnyeli a sugárzást, a kis tömegű, „lyukacsos” csont viszont kevesebb sugarat képes elnyelni. A mérés során kapott eredményeket szakorvosaink összehasonlítják az optimális csonttömeggel. A kettő között megjelenő eltérés a csonttörés kockázatával lesz arányos. Nőknél 65 év, férfiaknál 70 év felett mindenképpen ajánlott az ODM vizsgálat elvégzése. Különösen, ha a családban – főként anyai ágon – előfordult már többszörös csonttörés.

Hogyan kezelhető a csontritkulás?

A csontritkulás megelőzése és korai kezelése érdekében fontos a mihamarabbi kórmeghatározás. Keresse bizalommal reumatológus szakorvosainkat, és igényelje – akár prevenciós jelleggel – csontsűrűség mérésünket (ODM).

Csontsűrűség mérés ODM Medicover Alkotás Klinika

A megfelelően beállított gyógyszeres kezelés és vitaminpótlás mellett központi szerepe van a fizioterápiának, amivel mérsékelhetjük a csonttömeg veszteséget. Az életkornak megfelelő minőségű és mennyiségű rendszeres testmozgás javítja az általános erőnlétet, közérzetet, miközben nem veszélyezteti a csontokat. Hatására csökken a fájdalom, megelőzi vagy korrigálja a gerinc formájának kóros elváltozásait, javítja a testtartást, az egyensúlyérzéket.

Csontritkulás
Elérhetőségek

Üzenjen nekünk!

close-link