Skip to content Skip to footer

Női szűrések fontossága

Bejegyzésünk 2015. október 11-én frissült utoljára.

Női szűrés - Miért fontos az emlő önvizsgálata?

Az emlőrák kezdetben tünetszegény, a korai felismerés alapja a szűrővizsgálatokon való rendszeres részvétel és a havonkénti önellenőrzés, melyet minden nő otthonában segítség nélkül is elvégezhet.

Az emlő havonkénti önvizsgálatát 20 év felett minden nőnek ajánlott elvégezni, mégpedig a menstruáció utáni héten, mivel a hormonális állapot miatt ilyenkor a leginkább felismerhetők az esetleges elváltozások.

Miért fontos az Önvizsgálat?

A mellrák tünetei sajnos csak később mutatkoznak meg ezért az önvizsgálat és a rendszeres nőgyógyászati ellenőrzés kiemelten fontos! Az emlőben vagy a hónaljárokban keletkező csomó kitapintása már megelőzésnek is tekinthető. Bármilyen rendellenes kidudorodást, duzzanatot tapintunk a menstruációt megelőzően vagy a vérzés idején akkor érdemes felkeresni a szakembereket. Árulkodó jel az is, ha a melleken beesettek, vagy éppen kidudorodnak az erek.

A legjobb, ha bármi nem szokványos elváltozást tapasztalunk, akkor a nőgyógyász szakorvoshoz fordulunk!

Fontos azonban tudni, hogy az önvizsgálat nem helyettesíti, csak kiegészíti a mammográfiás szűrővizsgálatot. A mammográfia segítségével átlagosan két évvel hamarabb felismerhetővé válik az emlőrák, mint tapintással, a korai diagnózis és kezelés pedig a túlélés szempontjából elengedhetetlen.

A Mell-önvizsgálat lépései

  1. Állj szembe a tükörrel, és húzd ki magad. Leengedett, majd felemelt karokkal vedd szemügyre melleidet a tükörben. Ha szabad szemmel nem találsz semmilyen elváltozást, következhet a tapintásos vizsgálat.
  2. Emeld fel a kezeidet és ismételd meg a megfigyelést.
  3. Két tenyered közé fogva centiről-centire tapintsd végig mindkét melledet.
  4. Összezárt ujjakkal, körkörös mozdulatokkal tapintsd át egyik, majd másik melledet.
  5. Az előző mozdulattal ismételd meg a vizsgálatot, ezúttal hanyatt fekvésben. Tedd jobb kezed a fejed alá, bal kezeddel pedig tapintsd végig a jobb melledet, nyomd meg finoman a mellbimbót is, hogy nem tapasztalsz-e fájdalmat.
  6. Emeld magas tartásba az egyik karod, másik kezeddel pedig vizsgáld át tüzetesen a felemelt kar oldalán a hónaljadat, nincs-e benne csomó. Ezt követően végezd el a tapintásos vizsgálatot a másik oldalon is.
  7. A karodat ezúttal leengedve végezd el a hónalj vizsgálatot, az egyik, majd a másik oldalon is.
  8. Az emlővizsgálat utolsó mozzanatával nyomd meg finoman a mellbimbóid, hogy nem tapasztalsz-e fájdalmat vagy váladékozást.
Női szűrés - mammográfiás szűrővizsgálat, emlő önvizsgálat